COMENTARIU Lelia Munteanu: Aurul magilor

Aur ca unui Împărat, smirnă ca unui muritor şi tămâie ca lui Dumnezeu...

489 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Aurul magilor

COMENTARIU Lelia Munteanu: Aurul magilor

Darurile acestea au fost păstrate de Maica Domnului şi, înaintea adormirii sale, lăsate în grija Bisericii din Ierusalim. La sfârşitul secolului IV sau începutul secolului următor, au ajuns la Constantinopol şi acolo au rămas până la căderea Bizanţului (cu excepţia unei jumătăţi de secol, când au fost mutate la Niceea, de teama cruciaţilor care, în drum spre Sfântul Mormânt, au trecut cetatea şi pe vieţuitorii săi ortodocşi prin foc şi sabie).

Povestea spune că darurile magilor au ajuns la soţia sultanului Murad al II-lea, fiica despotului sârb Gheorghe Brancovici şi mama vitregă a Cuceritorului, care probabil i-a lăsat în păstrare celei care îl crescuse comoara magilor. 

17 ani după căderea Bizanţului, maştera lui Mehmed al II-lea s-a încumetat să pornească pe mare, spre Sfântul Munte, cu darurile magilor, pe o corabie fără cârmă - spune povestea - condusă doar de pronia cerească.

Sultana creştină s-a oprit în portul mănăstirii sârbeşti Sfântul Pavel, în anul 1470. Acolo i s-a arătat Fecioara Maria, Ocrotitoarea Athosului, interzicându-i să coboare de pe corabie, ca să nu strice rânduielile locului în care nu intră nici o vieţuitoare de parte femeiască. Eclesiarhul de la Sfântul Pavel au urcat ei înşişi pe corabie ca să ridice preţioasa ofrandă.

Mănăstirea e aşezată sub talpa Sfântului Munte. Aurul a fost pus în relicvarii, iar tămâia şi smirna, înşirate ca mărgelele - lângă sfintele moaşte ale lăcaşului: mâna Sfântului Maxim Mărturisitorul, piciorul Sfântului Vasile cel Mare (capul se află în Marea Lavră), piciorul Sfântului Grigorie Teologul (capul e la mănăstirea Vatopedu), în vecinătatea icoanei făcătoare de minuni Maria Hodeghetria (Îndrumătoarea).

În Naşterea Domnului ca om adevărat, căruia i se cuveneau şi aurul, şi smirna, sunt ghemuite moartea dar şi tămâia Învierii Sale.

Nici că se putea loc mai bun pentru păstrarea darurilor aduse de magi decât Sfântul Munte, unde minţile monahilor se roagă singure, ţinând lumea – această corabie fără cârmă - pe pluta rugăciunilor lor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici