COMENTARIU Lelia Munteanu - Biden către Bibi: „Ştii că te iubesc!”. Preşedintele SUA – escală în Israel, în drum spre Arabia Saudită

5194 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu - Biden către Bibi: „Ştii că te iubesc!”. Preşedintele SUA – escală în Israel, în drum spre Arabia Saudită
Ca niciodată, vizita de lucru preşedintelui Statelor Unite a creat cel puţin două tipuri de îngrijorări în rândul gazdelor.
 
În primul rând, cum va suporta venerabilul preşedinte american condiţiile climatice din Israel? Astăzi a fost, din fericire, o zi mai blândă, doar 29 de grade, dar cu o umiditate care ar fi transformat aeroportul în saună, dacă înaintea aterizării Air Force One organizatorii n-ar fi recurs la un fel de răcitoare uriaşe menite să facă suportabilă atmosfera. 
 
De altfel, agenda lui Joe Biden e una destul de vagă şi fluidă, cu suficiente  momente de odihnă. “N-o să-l punem să meargă pe bicicletă”, s-au încurajat singuri responsabilii de la Ierusalim.
 
În al doilea rând, momentul ales pentru vizită, în precampanie electorală, a fost considerat de unii ca favorizând coaliţia de la putere, pe premierul Yair Lapid în mod special, cel care a preluat de curând rotaţia la guvernare. Numai că, deşi  în Israel (ca în România) există o doză bună de provincialism politic, nu poţi fi într-atât de naiv încât să crezi că premierul de la Ierusalim e decis la Washington, când lucrurile stau invers: preşedintele SUA e mai degrabă sprijinit decisiv de puternicele grupuri de lobby ale evreilor americani. 
 
La fotografia de grup de pe aeroport, Joe Biden s-a întors spre fostul premier Netanzahu, astăzi liderul Opoziţiei, şi a ţinut să-i spună, peste capetele celorlalţi: „Ştii că te iubesc” (foto). De altfel, în ce priveşte experienţa internaţională, cei doi sunt cu un cap deasupra multor altora. Relaţia celor doi e una de aproape o jumătate de secol, de pe vremea când Marele Bibi era mâna dreaptă a ambasadorului Israelului în capitala Statelor Unite, iar Biden - senator. O jumătate de secol de dragoste cu năbădăi (mai ales în perioada Obama). Astăzi, relaţia dintre cei doi seniori ai politicii globale e încă tensionată. Mâine, preşedintele american şi-a rezervat un sfert de oră pentru întâlnirea cu fostul, cel mai longeviv, premier israelian. 
 
Ar fi fost de aşteptat ca în această vizită, Joe Biden să-şi prezinte viziunea noii arhitecturi de securitate în Orientul Mijlociu. Nu pare s-o aibă, după demersurile... bruşte în regiune ale predecesorului său Trump. 
 
De altfel, Israelul nu pre a fi decât o haltă de ajustare, o escală de două zile, în drumul său spre Arabia Saudită, de unde se aşteaptă să aducă electoratului nişte angjamente economice solide. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici