COMENTARIU Lelia Munteanu: Don Kişot sau Don Kişut?

Netanyahu şi-a găsit un ţap ispăşitor al dezastrului economic care va urma.

480 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Don Kişot sau Don Kişut?

Sursa: Facebook

La protestul de duminică seara al „Drapelelor Negre", Yair Lapid (co-liderul destrămatei alianţe Kahol Lavan) şi-a atacat fostul partener, pe Benny Gantz. recomandându-i să nu devină, din Don Kişot, un Don Kişut al Guvernului Netanyahu. (În ebraică, numele iscusitului hidalgo Don Quijote e Don Kişot. Kişut înseamnă „accesoriu, decoraţie").

Din păcate, scurta carieră politică a lui Gantz tocmai spre asta se îndreaptă, cu ajutorul neprecupeţit al Marelui Bibi: va fi un accesoriu al noului guvern de urgenţă şi uniune naţională.

S-a semnat, în sfârşit, acordul dintre partidul Likud şi eraticul Kahol Lavan. Va rezulta cel mai numeros executiv din istoria Israelului - 36 miniştri şi 16 adjuncţi. Doi miniştri îşi vor păstra portofoliile - Aryeh Deri la Interne şi Yaakov Litzman la Sănătate. Lui Naftali Bennett de la Apărare îi va lua locul Benny Gantz (în foto, cu sloganul său de campanie: „Nu voi face parte dintr-un guvern condus de un inculpat penal"). O altă noutate e că Gantz va primi o cancelarie identică cu a lui Netanyahu. După 18 luni, Bibi va trebui să-i cedeze funcţia de prim ministru (nu-l văd făcând-o, în ruptul capului).

Scopul declarat al viitorului guvern e rezolvarea coronacrizei şi a crizei economice - un milion o sută de mii de şomeri sau concediaţi fără plată,  cărora li se adaugă liber-profesioniştii, la o populaţie de nouă milioane de suflete. În această situaţie critică, din cât îl cunosc, Bibi Talent îl va ţine pe Gantz aproape, pe post de ţap ispăşitor. Altminteri, miza noului guvern e alta pentru fiecare dintre premierii care vor alterna la şefia executivului: Netanyahu doreşte să se asigure că va controla Justiţia (dreptul de veto la numirea viitorilor judecători), deci cursul propriului proces, iar celălalt Benjamin, Don Kişut Gantz - că va fi premier peste un an şi  jumătate. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici