COMENTARIU Lelia Munteanu: Dr. Gadi Segal despre tragedia morţilor inutile

Israelul deţine în continuare două recorduri mondiale la covid: unul e de lăudat - rata vaccinaţilor pe cap de locuitor, al doilea naşte îngrijorare - numărul cel mai mare de pozitivi raportat la totalul populaţiei.

3346 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Dr. Gadi Segal despre tragedia morţilor inutile

COMENTARIU Lelia Munteanu: Dr. Gadi Segal despre tragedia morţile inutile

Cei de la Institutul Weizmann sunt în continuare de părere că imunitatea de turmă se obţine la minimum 80 la sută vaccinaţi. Ceea ce e, deocamdată, imposibil de realizat oriunde în lume, inclusiv în Israel, o ţară cu 30 la sută copii sub 16 ani. 30 la sută din populaţie nu poate fi deci vaccinată, la care se adaugă cei aproximativ 15 la sută care au declarat că n-o vor face. Cu tot toată sârguinţa corpului medical, finalmente e posibil să nu se ajungă la mai mult de 60 la sută vaccinaţi.

Canal 12 a difuzat un interviu cu dr. Gadi Segal (foto), de la spitalul Tel HaShomer, şeful primei secţii Corona înfiinţate în Israel la începutul epidemiei. Nu e întâia oară când dr. Gadi Segal radiografiază societatea în care trăieşte şi munceşte pe brânci. Are curajul de a vorbi al unui mare practician dublat de un mare caracter. Asupra unui astfel de om politrucii n-au nici o putere de şantaj.

De data aceasta, dr. Segal Gadi a vorbit despre "morţile inutile". (Sintagma a fost folosită după Războiul de Yom Kippur din octombrie 1973, când s-a vorbit despre greşelile de neiertat ale liderilor politici şi militari).

Încerc să reproduc cât mai fidel spusele medicului de la Tel HaShomer: „Câţi au căzut în Războiul de Zom Kippur? (2.800 de israelieni, n.m.). Numărul contează? Sau tragedia morţilor inutile? Nu mi-am închipuit că vom depăşi acel număr, dar l-am depăşit. E o catastrofă: am trecut de 4.000 de morţi! Închipuiţi-vă că ar fi fost o boală care lovea în copii şi că ar fi fost vorba despre 4.000 de copii morţi. Şi în cazul acesta ţara s-ar fi comportat cum o face acum? S-ar mai fi discutat dacă să se închidă sau nu aeroportul? Am fi văzut persoane afişându-se pe Facebook fără mască? (aluzie la politicieni, n.m.). Şi-ar fi imaginat cineva asemenea lucruri, dacă era vorba despre moartea a 4.000 de copii? Dar nu sunt copii. Sunt bătrâni. Adică viaţa bătrânilor valorează mai puţin. Eu nu pot să accept aşa ceva! Nimeni n-ar trebui să accepte! Nu e vorba doar despre vârstă, e vorba despre dispreţul faţă de viaţă, despre desconsiderare. Cred că oamenii nu gândesc până la capăt, nu aprofundează, citesc doar informaţii seci: <Au murit ... Ăsta avea 89 de ani, ăla avea 90, altul avea 60, dar era gras. Ce să le faci?>. Oamenii se sting avizi de aer - o moarte cumplită! Pandemia va trece cu sau fără ajutorul vaccinului. Însă mă întreb ce se va întâmpla cu societatea noastră la viitoarea mare provocare. Cum vor fi luate deciziile celor care ne conduc?".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici