COMENTARIU Lelia Munteanu: Eşecul NATO în a-şi adecva forţele militare la declaraţiile politice

Sir Richard Shirreff, fost comandantul adjunct al NATO pentru Europa (2011-2014), general britanic în retragere, e autorul unei cărţi de căpătâi pentru înţelegerea a ceea ce se petrece astăzi în Ucraina, chiar dacă, în 2016 când a fost publicată, părea semificţională: 2017: War with Russia.

25423 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Eşecul NATO în a-şi adecva forţele militare la declaraţiile politice

COMENTARIU Lelia Munteanu: Eşecul NATO în a-şi adecva forţele militare la declaraţiile politice

Lucrurile sunt în desfăşurare, întocmai cum le-a argumentat sir Richard. În carte, anticipa că Rusia va invada Ţările Baltice via Letonia şi va ameninţa cu arma ncleară dacă NATO va încerca o replică militară. Perfect valabil şi în noua conjunctură, când Putin nu se va mărgini la Ucraina, ci va crea – anticipează Shirreff – "un coridor prin Lituania până la Kaliningrad, ceea ce ar precipita războiul cu NATO".

Vorbim însă despre "o Alianţă Nord-Atlantică ezitantă [care] se va confrunta cu o catastrofă. Vine, în sfârşit, ziua contabilizării eşecului acesteia de a adecva forţe militare puternice la declaraţii politice puternice (...) Rusia nu se va speria că America trimite 3.000 de trupe de întărire în Europa de Est. 3000?! Pe bune, vi-l puteţi imagina pe domnul Putin stând la Kremlin, ridicând o sprânceană şi zicând: <Asta chiar că o să mă sperie!>".

Din prima zi a invaziei Ucrainei, generalul a atras atenţia Marii Britanii, vorbind la radio BBC: "Există posibilitatea ca noi, ca naţiune, să fim curând în război cu Rusia. În ţara asta trebuie să recunoaştem că securitatea noastră nu începe de pe stâncile albe ale Doverului –începe din pădurile Letoniei, Lituaniei şi Estoniei".  A explicat apoi în detaliu strategia şi tactica armatei lui Putin: "invadează şi atacă de-a lungul mai multor axe, pe sol, în aer şi cibernetic, din nord şi est, şi cu nave din Marea Neagră. Este cea mai mare operaţiune militară întreprinsă de Rusia din 1945 şi, dacă nu răspundem robust şi convingător, continentul european ar putea fi condamnat din nou la război total".

Fostul comandant NATO acuză liderii occidentali că au ignorat evidenţa: "Am adoptat o formă nebunească de gândire de grup, care ne-a convins că putem menţine stabilitatea internaţională şi ne putem asigura propria securitate, chiar dacă am tăiat bugetele apărării până în os. Şi nu putem spune că n-am fost avertizaţi. Putin şi-a trâmbiţat ambiţiile odată cu invazia Georgiei în 2008 şi a Crimeei în 2014. Am avertizat despre acest lucru în cartea mea 2017: War with Russia, al cărei scenariu îngrozitor este jucat acum chiar sub ochii noştri".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici