COMENTARIU Lelia Munteanu: Instrumentalizarea fricii

Netanyahu caută să anuleze dreptul la protest pe perioada coronacrizei.

2042 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Instrumentalizarea fricii

COMENTARIU Lelia Munteanu: Instrumentalizarea fricii

Israelul nu are o Constituţie, ci ceea ce se cheamă Legi Fundamentale. Curtea Supremă ia decizii ţinând cont de Legile Fundamentale. Între acestea se numără şi cele referitoare la drepturile omului, inclusiv dreptul la protest.

Premierul Netanyahu îşi doreşte fierbinte o aşa-numită Clauză a Depăşirii (sintagma "Piskat Hahitgabrut" e foarte dificil de tradus) care să-i permită să anuleze deciziile Curţii Supreme, dând dreptul Guvernului să interzică, de pildă, pe motiv de epidemie, protestele de stradă sau, tot pe motiv de criză sanitară sau economicţă, să amâne ori să anuleze propriul său proces penal. Cu alte cuvinte, în caz de forţă majoră, deciziile să treacă din mâna Justiţiei la cheremul politicului.

De altfel, ieri, în obişnuita şedinţă a Executivului de la începutul săptămânii, premierul a înfierat protestatarii din stradă în numele dmocraţiei, în timp ce ministrul Apărării şi viitorul premier conform înţelegerii din coaliţie, Benny Gantz, tot în numele democraţiei, le-a lăudat spiritul civic.

Din fericire, în configuraţia actuală, Knessetul nu va vota Clauza Depăşirii. Şi nici Regele Bibi nu mai are forţa de a o impune, nu mai are forţa de a instrumentaliza politic frica - demers care ispiteşte toate democraţiile de la instalarea pandemiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici