COMENTARIU Lelia Munteanu: Israel – între valul doi al epidemiei şi fluxul unor noi anticipate

Ca să nu predea puterea în noiembrie 2021, Netanyahu se gândeşte la noi alegeri.

2888 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Israel – între valul doi al epidemiei şi fluxul unor noi anticipate

COMENTARIU Lelia Munteanu: Israel – între valul doi al epidemiei şi fluxul unor noi anticipate

Ceartă (şi) pe Buget, în Guvernul Ciudat condus de Netanyahu.
 
Bibi Talent, inventatorul Bugetului pe doi ani, vrea acum doar Buget pe 2020, invocând coronacriza. (N-ar fi lipsit de noimă, dacă din ianuarie 2021 ar dispărea covidul, iar economia s-ar redresa în şase luni). Gantz, premier în aşteptare şi ministru al Apărării, susţine ferm un Buget pe doi ani (de fapt, un an şi jumătate), ceea ce, în condiţiile date, pare mai înţelept).
 
Geniul politic al lui Netanyahu lucrează fără odihnă. Încurajat de sondajele care dau partidului său (Likud) 40 de mandate, iar Alb-Albaştrilor - 10, deci blocului de dreapta - majoritatea, se gândeşte că  momentul cel mai bun pentru alegeri (alte anticipate) ar fi anul 2021. Scopul său fiind, fireşte, să nu predea fotoliul de premier succesorului său Gantz (conform înţelegerii, pe 17 noiembrie anul viitor).  
 
Pe de altă parte, epidemia produce îngrijorări sporite. Unii oficiali au declarat că Israelul se confruntă deja cu valul doi al infectărilor. Modelele matematice anticipează, după relaxări, un număr de 1000 de cazuri noi pe zi, dacă autorităţile nu vor întreprinde nimic. Ce măsuri s-ar putea lua, cu economia la pământ? Dinspre partea Ministerului Sănătăţii nu se aşteaptă mare lucru, cel puţin după declaraţiile din ultimele săptămâni. (De altfel, se cere tot mai insistent demisia ultimilor doi piloni din precedentul Guvern – profesorii Sadetzki şi Grotto).
 
Testele corona s-au tot înmulţit, ce-i drept, dar eliberarea rezultatelor durează minimum trei zile.  
 
O problemă democamdată fără soluţie sunt anchetele epidemiologice. Există, în toată ţara, aproximativ 30 de asistente medicale specializate şi, chiar dacă cei de la Sănătate au adăugat posturi noi în schema, n-au unde să găsească personal instruit. La ora când scriu, în cadrul obişnuitei şedinţe a Guvernului din prima zi a săptămânii, problema anchetelor epidemiologice se află pe agendă printre priorităţi. Şi tot pe agenda de astăzi - reintroducerea urmăririi digitale a infectaţilor cu SARS-CoV2.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici