COMENTARIU Lelia Munteanu: Israelienii au, de astăzi, un fel de Raed Arafat al lor

“Bibi, băi lipitoare, mai slăbeşte-ne!”

1996 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Israelienii au, de astăzi, un fel de Raed Arafat al lor

COMENTARIU Lelia Munteanu: Israelienii au, de astăzi, un fel de Raed Arafat al lor

2.000 de infectaţi noi pe zi în Israel. 56.085 de cazuri de la începutul epidemiei. 32.345 de cazuri active de coronavirus în acest moment, dintre care 273 de pacienţi în stare gravă şi 78 - intubaţi. Numărul total al morţilor: 430.
 
După ce iniţial acceptatse postul de coronaţap ispăşitor (manager al luptei anti-covid), dr. Gabi Barbash s-a retras azi-noapte. Într-o oră, premierul şi ministrul Sănătăţii i-au găsit înlocuitor. L-au numit pe prof. Roni Gamzu (54 de ani). Ginecolog de formaţie, absolvent al nenumărate de cursuri de management sanitar, dr. Gamzu (părinţi persani, de unde şi numele) a fost, ca şi dr. Barbash, director general în Ministerul Sănătăţii, iar actualmente e directorul general al marelui spital Ichilov din Tel Aviv. Foarte ambiţios şi uşor complexat, Roni Gamzu e o soluţie, cu condiţia să nu fie sufocat politic.
 
Proteste non-stop legate de noile restricţii. La Ierusalim, pe strada Balfour (colţ cu reşedinţa premierului), flutură în continuare “Drapelele Negre”, cărora li s-au alăturat încă vreo treizeci de organizaţii civice şi profesionale.
 
Au ajuns acolo şi proprietarii de restaurante, cu nervii în pioneze. Vineri dimineaţă, restaurantele s-au închis, seara s-au deschis, marţi dimineaţa s-au închis, la prânz s-au deschis ca să se închidă din nou. Restauratorii au dus în Balfour cu bunătăţi pe care le-au împărţit protestatarilor, sub sloganul “Aceasta nu e ultima cină!”. Un joc de cuvinte (”Cina cea de taină” în ebraică e “ultima cină” - HaSeuda HaAharona) cu încărcătură subversivă în contextul dat.
 
“Festibalfour” oferă zilnic spectacole de protest a căror inventivitate e fără margini. De pildă, pe pancarda din foto scrie cu litere mari, bolduite “Yaeli, vrei să te căsătoreşi cu mine?”, iar dedesubt, cu litere discrete – “Bibi, băi lipitoare, mai slăbeşte-ne!”.   
 
Vaccinurile antigripale vor întârzia şi anul acesta. Anul trecut s-a dat vina pentru întârziere pe furnizorii europeni. Acum se va da vina pe covid şi se va apela din nou la Mossad să facă ce ştie, să se ducă unde vede cu ochii şi să scoată vaccinuri din pământ, din iarbă verde.
 
Misiunea lui Roni Gamzu – un fel de Arafat al lor - e să facă ordine în haos. Spre deosebire de Barbash, nu crede în lockdown. Probabil va fi mai puţin preocupat să aplatizeze curba pozitivilor şi va urmări, cu prioritate, întărirea sistemului medical, pregătindu-l pentru sezonul gripelor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici