COMENTARIU Lelia Munteanu: Mântuirea păcătoşilor

„Căci mintea omenească se întoarce pururea ca roata morii".

663 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Mântuirea păcătoşilor

COMENTARIU Lelia Munteanu: Mântuirea păcătoşilor

Din sihăstriiile Văii Iordanului până în chiliile Republicii Autonome a Sfântului Munte şi de acolo în Mănăstirea Sinaiţilor (care a dat numele oraşului Sinaia), monahii şi monahiile au un ceaslov de căpătâi, o carte anaghinoscumena („bună de citit") - „Mântuirea păcătoşilor" a ieromonahului Agapie Criteanul.

Cuviosul Agapie le oferă atleţilor rugăciunii un toiag cu care să străbată drumul dinspre „noaptea acestei întunecate vieţii" spre lumina izbăvirii.

Trufia care se laudă cu "deşarte şi zugrăvite podoabe", clevetirea şi vorbirea de rău ori „flacăra curviei cea neastâmpărată", lenea pricinuitoare de „rele zâzanii", „nemiluirea scăpătaţilor" - un panoptic al păcatelor stă în faţa înfricoşatului cetitoriu.

„Căci mintea omenească este mai întotdeauna în mişcare şi se întoarce pururea ca roata morii. Şi de nu vom pune noi grâu bun, pune diavolul  pietricele şi-o strică".

Ce altă citeală mai de trebuinţă puteam alege în a doua zi de Crăciun?

„Fiindcă eşti călător, pentru ce zideşti turnuri, o, omule, şi cheltuieşti zadarnic atâta bănet, zidind case şi palate mari în pustietatea acestei lumi, în loc să umbli a ajunge la acel pământ roditor şi ţară desfătată, la acel dorit pământ al făgăduinţei?".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici