COMENTARIU Lelia Munteanu: Ministrul israelian al Sănătăţii nu demisionează

Probleme mari cu comunităţile ultrareligioşilor, care nu respectă măsurile de securitate sanitară.

1070 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Ministrul israelian al Sănătăţii nu demisionează

COMENTARIU Lelia Munteanu

Deşi pentru israelieni ar fi o veste bună, ultraortodoxului Yaakov Litzman (foto la vaccinul anti-gripă din iarna lui 2018) nici prin cap nu-i trece să demisioneze. Aflat din 2015 (cu o pauză de doi ani), în fruntea ministerului Sănătăţii (ministru adjunct şi de la sfîrşitul lui decembrie ministru plin), Litzman e un încurcă-lume, suspectat inclusiv de corupţie. La şedinţa care a stabilit ultimele măsuri anti-Corona, a insistat ca sinagogile să rămâne deschise - un demers care, coroborat cu refuzul marilor comunităţi religioase de a se supune regulilor de igienă publică, devine extrem de periculos.

Potrivit raportului oficial de azi-dimineaţă, Israelul are 2495 de cetăţeni diagnosticaţi cu Covid-19, dintre care 41 în stare gravă şi 66 complet vindecaţi. Dar şi 5 decedaţi. În carantină la domiciliu se află 59.493 de persoane. Numărul de testări, raportat la ora opt pentru ultimele douăzeci şi patru de ore a atins cifra de 5240.

Conflicte deschise şi zgomotoase între Sănătate şi Finanţe. Cei de la Finanţe îi acuză pe cei de la Sănătate că îi umplu capul premierului cu scenarii isterizante. Finanţele ameninţă cu colapsul economic, Sănătatea ameninţă cu colapsul sistemului medical.

Econmişti de vază (din afara sferei guvernamentale), inclusiv guvernatorul Băncii Israelului, susţin că ţara are rezerve financiare mai mult decât suficiente şi că e momentul să fie înecată în bani piaţa muncii, aşa cum procedează şi alte state.

În declaraţia de aseară, Netanyahu - anunţând noile măsuri de protecţie – a asigurat populaţia că va primi ajutor economic. Dar n-a intrat în detalii. Ministerul de Finanţe a anunţat că e dispus să ofere garanţii de stat firmelor care vor face împrumuturi la bănci. Companiile mici şi mijlocii nu sunt dispuse însă să se aventureze în împrumuturi pe care nu stiu de unde le vor returna şi cer ajutoare de stat, pentru că, de când li s-a impus sistarea activităţii, încasările sunt zero, iar cheltuielile cresc.

Numărul celor în şomaj tehnic sau concediu fără plată trecuse ieri de 600.000.  

Între timp, în sfârşit, după ce a sfidat Curtea Supremă, preşedintele Knessetului, Yuli-Yoel Edelstein (Likud), a demisionat, după un sinistru discurs anti-Justiţie. Benny Gantz are culoar liber să-şi formeze majoritatea guvernamentală. În urmă cu câteva minute - presa a furnizat informaţia că visul lui Bibi s-a împlinit: Gantz acceptă soluţia unui  Guvern de uniune naţională, iar Netanyahu va fi prim ministru timp de un an jumătate, după care Gantz îi va urma în fruntea Executivului. 

Cursa achiziţionarii de ventilatoare mecanice continuă. Autorităţile au apelat din nou la descurcăreţii din Mossad.

Au fost impuse noi măsuri de protecţie, iar dacă nu vor funcţiona sau nu vor fi respectate, se va merge până la carantina totală. Cetăţenii care nu se deplasează spre serviciu sau nu au alte misiuni, pot ieşi din case pentru aprovizionare cu hrană şi medicamente pe o distanţă de 100 de metri dreapta-stânga.

O veste bună vine de la prestigiosul Institut Weizmann, condus de profesorul Eran Segal. A pus la punct o hartă a răspândirii noului coronavirus la nivel de cartier. Informaţiile sunt obţinute de la cetăţenii bucuroşi să completeze zilnic un formular. Harta poate identifica focare de infecţie şi e esenţială în decizia unei carantine selective.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici