COMENTARIU Lelia Munteanu: Parlamentarii de la Ierusalim n-au vrut să-l supere pe Putin

Aseară, de la 18.10 la 18.18, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a adresat pe zoom membrilor Knessetului ceea ce presa israeliană a catalogat imediat drept un „discurs de mustrare”.

19266 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Parlamentarii de la Ierusalim n-au vrut să-l supere pe Putin

COMENTARIU Lelia Munteanu: Parlamentarii de la Ierusalim n-au vrut să-l supere pe Putin

Discursul nu a fost proiectat în incinta Parlamentului, sub motiv că se fac renovări în clădirea Knessetului. Aşa este, dar a fost şi un bun prilej de a minimaliza evenimentul, pentru a nu-l supăra pe preşedintele Putin.

Primarul din Tel Aviv, Ron Huldai, a organizat difuzarea discursului în direct, pe un perete al Teatrului Naţional „HaBima” şi a ţinut să se ştie că o face în semna de protest la hotărârea Knessetului de a nu-l găzdui.

112 parlamentari, dintre cei 120, s-au conectat la zoom. Niciunul dintre parlamentarii partidelor arabe nu a participat, în semn de protest faţă de sprijinul dat Israelului de Ucraina în problema palestiniană.

Discursul a fost, cum ne-a obişnuit, unul exaltat. În privinţa experienţei şi a culturii politice, Zelenski rămâne un băiat cu smartphone, perceput însă ca un simbol global al democraţiei liberale, un David care se luptă cu Goliat.

Deplasată şi ofensatoare a fost paralela dintre actualele evenimente din Ucraina şi Holocaust. De altfel, paralela cu Holocaustul nu a plăcut nimănui. A invoca sintagma „soluţie finală” în contextul Ucrainei de azi e total hazardat. Zelenski a ţinut să precizeze că 24 februarie a fost nu doar data declanşării războiului Rusiei împotriva ţării sale, ci şi data înfiinţării partidului nazist în 1920. A reamintit cuvintele fostului premier Golda Meir: „Noi vrem să trăim alături de vecinii noştri. Ei ne vor morţi”.

Atingând  în repetate rânduri sensibilitatea evreiască, evreul Zelenski şi-a permis să atace frontal poziţia de neutralitate a Israelului, acuzând autorităţile de la Ierusalim că nu fac destul pentru a ajuta Ucraina, cu referire la ajutor militar.

Reacţiile post-discurs, previzibile. Opoziţia a declarat imediat că ar lua pe loc altă atitudine: „Noi nu trebuie să ne conducem după Putin”. Fals! Dacă actualul lider al Opoziţiei, Benjamin Netanyahu, ar fi fost încă premier, ar fi procedat exact la fel, din raţiuni geostrategice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici