COMENTARIU Lelia Munteanu: Paznicul Zidurilor sau paznicul propriului mandat?

887 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Paznicul Zidurilor sau paznicul propriului mandat?
Canal 13 israelian a iniţiat o dezbatere despre calculele politice care stau în spatele recent încheiatei ofensive militare din Gaza, operatiunea Paznicul Zidurilor. 
 
Se pune întrebarea - au subliniat realizatorii – dacă Israelul a fost atras în operaţiunea la care nimeni nu se aştepta sau a făcut-o cu ochii deschişi. “Care e răspunsul? Depinde cine întreabă”. 
 
Postului TV de ştiri, interlocutorilor din politică şi armată le e limpede că Netanyahu avea nevoie de un val de terorism care să necesite formarea unui guvern de uniunea naţională (sub conducerea sa, fireşte). 
 
Teza de mai sus e preluată de la fostul prim ministru Ehud Olmert (condamnat cu executare pentru corupţie), care expusese acest scenariu cu aproximativ două săptămâni înainte de declanşarea conflictului. 
 
În consecinţă, întrebarea pe care şi-o pune jurnalistul care prezintă un scrut reportaj despre cele 11 zile e dacă “se poate vorbi, de fapt, despre operaţiunea Paznicul Zidurilor sau despre operaţiunea paznicul mandatului”.
 
Ceea ce le apare abia acum evident celor de la Canal 13 e că premierul Netanyahu a contribuit la întreţinerea focului. Nici nu mai are importanţă cum a început, important e cum s-a terminat, fiindcă sfârşitul nu e decât începutul următoarei operaţiuni. 
De la cabinetul premierului, presa a primit un comunicat în care se arată că acesta a condus ofensiva cu multă înţelepciune, în funcţie de recomandările şi estimările celor de la Apărare şi că, înainte de declanşarea bombardamentelor, s-au făcut eforturi de a preveni un conflict armat (?!), iar singurul vinovat e Hamas. (Am tot citit acest tip de comunicat din 2007 încoace).
 
Intervievat, generalul în rezervă Amos Gilad a declarat: “Nu cred că Netanyahu însuşi a iniţiat acţiunea, nu există dovezi”, Dar, e de părere Gilad, e greu de crezut că Bibi a putut ignora repetatele avertismente despre situaţia volatilă din Ierusalim, lansate cu săptămâni înainte de Shabak (Shin Bet – Serviciul de Informaţii Interne) şi AMAN (Direcţia de Informaţii Militare a Armatei). 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici