COMENTARIU Lelia Munteanu | Personajul pregătit să-i succeadă lui Netanyahu - o grenadă în canistra cu petrol a Orientului Mijlociu

3727 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu | Personajul pregătit să-i succeadă lui Netanyahu - o grenadă în canistra cu petrol a Orientului Mijlociu

A fost o vreme, până nu demult, în care Naftali Bennett (foto, în picioare, în dreapta imaginii, lângă doamna Ayelet Shaked) era bucuros să se afle în proximitatea Regelui Bibi. Imaginea nu e atât de veche, datează din 2018, când Bennett era ministrul Educaţiei, iar Shaked al Justiţiei în guvernul Netanyahu. Acum sunt ambii sub protecţia de nivel 5 (cel mai înalt fiind 6) a Shin Bet (serviciul de securitate internă), de frica fostului lor mentor.

Dacă Blocul Schimbării va obţine votul a 61 din cei 120 de membri ai Knessetului, naţionalistul de extremă dreapta Nafatli Bennett va fi instalat în fotoliul de prim ministru (urmat, după doi ani de centristul Yair Lapid, conform înţelegerii).

Bennett a fost şi rămâne o combinaţie armonioasă de făţărnicie şi tupeu. Până în urmă cu câteva săptămâni nu-l scotea din "susţinător al terorismului" pe Mansur Abbas, şeful Listei Arabe Unite. De când Abbas a semnat acordul cu Blocul Schimbării, a devenit brusc "un om decent", "un lider curoajos".

Dacă Yair Lapid e un om admirabil, Bennett (ministru al Apărării până în mai 2020) e un personaj sinistru, un anti-palestinian violent, un susţinător zelos al coloniştilor şi un anti-iranian dezlănţuit. Susţinut de o coaliţie firavă (care a adunat în grabă formaţiuni al căror singur liant e antibibismul), prezumtivul său mandat nu poate fi decât o grenadă aruncată în canistra cu petrol a Orientului Mijlociu.

Cel care e citat că s-ar fi lăudat (referindu-se la experienţa sa de tinereţe ca şef de comando în armată) "Am ucis mulţi arabi în viaţa mea. Nu e nici o problemă cu asta" are pontenţialul ca, dacă va ajunge vreodată premier, să facă mult rău Israelului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici