COMENTARIU Lelia Munteanu: Poliţie politică în Israel. Netanyahu triumfă

Israelienii sunt în stare de şoc şi nu din pricina covidului sau a preţurilor care vor exploda după Pesah.

1882 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Poliţie politică în Israel. Netanyahu triumfă

COMENTARIU Lelia Munteanu: Poliţie politică în Israel. Netanyahu triumfă

De câteva zile, cotidianul economic Calcalist (parte a grupului de presă Yedioth Ahronoth), publică pe pagina întâi o serie de investigaţii în legătură cu aşa-numita Afacere NSO (softul Pegasus, care spiona demnitari, ziarişti, primari, directori din ministere, prin intermediul telefonului mobil).

Azi-dimineaţă, pe Canal 13, jurnalistul Attila Somfalvi şi-a ieşit din calmul său ardelenesc. Publicase ieri un articol pe ideea că Poliţia israeliană nu este Securitatea (pe care jurnalistul o cunoaşte foarte bine din România), dar a constatat că s-a înşelat: Poliţia israeliană a infiltrat softul Pegasus, automat, în telefoanele celor mai importante personalităţi din ţară. O adevărată reţea securistică, de care Ceauşescu ar fi fost mulţumit, a concluzionat Somfalvi.

Poliţia a introdus Pegasus, dar cine a dat ordinul? Aceasta e întrebarea. Cine din Poliţie, Justiţie, politică a ştiut despre demers? Plus întrebările formulate astăzi de Somfalvi: unde sunt stocate toate informaţiile culese de Poliţie, în ce nor (digital), cine are încă acces la ele?
Jurnalistul a cerut, pe bună dreptate, ca fostul Procuror General al Israelului, Avichai Mandelblit (foto), în mandat timp de şapte ani (înlocuit în urmă cu şapte zile de doamna Gali Baharav-Miara), precum şi şefii Poliţiei aflaţi în exerciţiu să iasă public şi să explice tot ce ştiu despre Afacerea NSO.

Spionul cibernetic Pegasus, dezvoltat de compania israeliană NSO n-ar fi nimic neobişnuit – tările zis "civilizate" deţin astfel de softuri, utilizate de Armată sau Poliţie. Problema e că Pegasus era folosit în multe cazuri predate Justiţiei de Poliţie fără aprobarea Procuraturii (demers obligatoriu). La începutul scandalului declanşat de dezvăluirile din Calcalist, acum unsprezece zile, Poliţia a negat utilizarea softului fără aprobarea Procuraturii. Abia alaltăieri a recunoscut că au existat cazuri când n-au avut aprobări, unul dintre ele fiind al martorului Momo Filber din dosarele fostului premier Netanyahu.

Regele Bibi triumfă: avocaţii săi, dar şi avocaţii altor inculpaţi în dosarele sale (Shaul Elovitch, de exemplu) cer sistarea  proceselor (lucru care sună foarte româneşte). De altfel, există câteva suspiciuni încă de la începuturile instrumentării dosarelor Netanyahu, care acum ar putea fi explicate prin folosirea unui soft de spionaj. S-a pus, la vremea respectivă,  întrebarea de unde au ştiut Poliţia şi Procuratura că fiul premierului, Yair Netanyahu, a fost oaspetele hotelului deţinut de James Packer, sau de unde s-a aflat despre înregistrările făcute de Ari Harow, care sunt probă în Dosarul 2000.

Pe lângă Netanyahu, o serie de foşti inculpaţi, printre care şi fostul prim ministru Ehud Olmert, cer ca dosarele lor să fie redeschise şi să se verifice dacă au fost folosite în instanţă dovezi obţinute pe baza softului Pegasus ori a altui soft de spionaj, fără aprobarea Procuraturii.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici