COMENTARIU Lelia Munteanu: S-a transformat covidul din tigru în pisică sălbatică?

Prof. Matteo Bassetti crede că în acest moment putem vorbi despre o “gripă”.

12291 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: S-a transformat covidul din tigru în pisică sălbatică?

COMENTARIU Lelia Munteanu: S-a transformat covidul din tigru în pisică sălbatică?

Israelul se confruntă, ca multe alte ţări din lume, cu o creştere a numărului de pozitivi, dar nedublată de o creştere a bolnavilor grav sau a ventilaţilor mecanic.

O explicaţie încearcă infecţionistul italian, prof. Matteo Bassetti, citat de presa de la Ierusalim: pe de o parte, faptul că specialiştii au învăţat să trateze mai bine coronavirusul, vara a “înmuiat” virusul, i-a redus din… virulenţă, fără a putea să-l lichideze. (Povestea cu vara pare destul de subţire, fie şi numai dacă mă gândesc la coronacriza din Arabia Saudită). “Tigrul s-a transformat într-o pisică sălbatică” declară prof. Bassetti. De fapt, conchide, acum putem vorbi despre “gripă”. Până la aşteptatul val doi din noiembrie, aş adăuga.

Până la acest al doilea val - (ceea ce înalţi responsabili din Sănătate au identificat săptămânile trecute ca al doilea val se vădeşte a fi fost tot primul val, dar cu consecinţele nefaste ale unor relaxări prost gândite) - duminică, Ministerul Sănătăţii a decis dublarea numărului de paturi cu ventilatoare mecanice (la intrarea în iarnă ar trebuie să fie în total 4000). Teoretic, şi paturile, şi ventilatoarele au fost deja achiziţionate, s-ar pune doar problema spaţiului (eventual a unor spitale de campanie).

Mai există şi problema personalului specializat în ATI - insuficient.

În fine, sistemul sanitar are un deficit de aproximativ 2 miliarde de shekeli (echivalentul a peste o jumătate de milliard de euro), din motive încă greu de surmontat: sistarea procedurilor (în special a celor chirurgicale) elective, pentru care spitalele încasau bani de la cele patru case de asigurări medicale; sistarea aşa-numitului turism medical; cheltuielile imense cu echiparea spitalelor şi a personalului, în conformitate cu rigorile impuse de epidemie; cheltuielile imense cu plata personalului medical, obligat la ore suplimentare (un personal deja “uzat”, obosit). 

Amenda pentru nepurtarea măştii (în Israel e obligatorie şi în spaţii închise, dar şi în exterior) creşte de la 200 la 500 de shekel (aproximativ 130 de euro).

O veste foarte proastă e că Uniunea Europeană nu renunţă la carantinarea, timp de două săptămâni, a celor veniţi din Israel.

O veste bună e că a fost înlocuit Directorul General din Sănătate, ultra-controversatul economist Moshe Bar Siman Tov, cu un medic chirurg - prof Heizi Levi. Acesta a şi ieşit public, nu la miezul nopţii, cum obişnuia predecesorul, ci la o oră decentă, şi nu într-o declaraţie de presă, ci în conferinţă de presă, răspunzând clar şi concis celor mai încuietoare întrebări. Chestionat dacă se vor îngrădi acţiunile de relaxare şi dacă ţara va reveni la carantină severă, prof. Levi a răspuns că subiectele acestea nu vor fi de actualitate câtă vreme cetăţenii vor înţelege să poarte maşti şi să păstreze distanţa reglementară.

Ce se petrece în România mi-e încă foarte greu să înţeleg. Mă înfricoşează gândul că nici cei chemaţi să gestioneze problema covidului nu pricep mare lucru.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici