COMENTARIU Lelia Munteanu - Schimbare istorică de paradigmă: Guvernul de la Ierusalim le arată palestienilor din Gaza ce ar putea pierde

2671 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu - Schimbare istorică de paradigmă: Guvernul de la Ierusalim le arată palestienilor din Gaza ce ar putea pierde
Literal “Urcă Răsăritul” (Alot haShahar), pe scurt „Zorile”, e numele noii operaţiuni militare a Israelului în Gaza, în care, în mod oarecum surprinzător a preluat iniţiativa. Ca urmare, Jihadul Islamic încearcă de trei zile să atragă autorităţile de la Ierusalim în obişnuitul război de uzură. 
 
De vineri până acum, HaGihad HaIslami (cum i se ortografiază numele în ivrit), Jihadul Islamic a trimis peste 900 de rachete spre Israel. 96 la sută au fost interceptate (un procent record). O treime fie n-au reuşit să atingă înălţimea necesară de zbor, fie au căzut la scurt timp după lansare în propriul spaţiu, fie, pur şi simplu, s-au dezintegrat în aer. Ieri seară, patru copii au fost ucişi în cartierul Gebalia din Gaza, la căderea unei astfel de bombe palestiniene eşuate. La fel şi azi dimineaţă, când în acelaşi cartier, o femeie a fost ucisă, Aseară cel puţin, Tzahal (armata israelienă) nici nu se afla în proximitate. Fapt pentru care a început difuzarea unor scurte secvenţe satelitare de pe front, ca să demonstreze că bombele Jihadului Islamic îşi ucid, din greşeală, propriii cetăţeni. 
 
Mai importantă decât toate e schimbarea istorică de paradigmă: “din Sderot kedin Tel Aviv” (aceeaşi ripostă pentru Sderot ca pentru Tel Aviv), ştiut fiind că Sderot e oraşul din sud cel mai luat la ţintă de rachetele din Gaza, iar cei aproape 28.000 s-au obişnuit, de ani de zile, să ia resemnaţi drumul adăposturilor antiaeriene. 
 
Dar, spre deosebire de guvernele Netanyahu, de dreapta, guvernul Lapid nu ia lucrurile la grămadă. Cu alte cuvinte, imediat după lansarea unui atac nu mai e indicat Hamas, ci e identificată şi numită facţiunea responsabilă. 
 
Nu in ultimul rând, executivul israelian a înţeles şi a început să aplice zicala orientală cu oţetul şi mierea. Zilnic se îndreaptă spre Gaza, dar şi spre Cisiordania, camioane cu ajutoare (preponderant alimente şi medicamente). Pe de altă parte creşte numărul celor care primesc avize de muncă în Israel şi trec zilnic graniţa. De la aproximativ 5.000 de palestinieni astăzi, în viitorul foarte apropiat se preconizează 14.000, urmând ca numărul lor să crească în continuare până la 200.000. E o formulă nouă, inteligentă, de a le arăta ce au de pierdut dacă vor continua. Iar pierderile s-au simţit chiar în aceste zile, când graniţa a fost închisă. 
 
Ca urmare a acestei schimbări de paradigmă, Hamas, care are o putere de luptă mult superioară Jihadului Islamic, condamnă deocamdată acţiunile Israelului, dar nu instigă, conform obiceiului. 
 
Tot conform rutinei, Tzahal a mobilizat 25.000 de rezervişti, anuntând că va mobiliza toate efectivele dacă, va fi necesar. Şi va fi doar în cazul în care Hamas va intra în luptă, iar, din Liban, Hizballah va reacţiona cu rachete dinspre nord. 
 
Iniţiativa Israelului de a aresta vineri, în Cisiordania, douăzeci de membri ai Jihadului Islamic şi a lichida un lider marcant e semnalul că nu vor admite ca organizaţa să-şi creeze un fief pe Malul de Vest. De altfel, acţiunea militară a Jihadului Islamic poartă şi ea un nume, care îşi anunţă explicit această intenţie Unificarea districtelor”. 
 
Şi încă o noutate absolută: liderul Opoziţiei israeliene, Benjamin Netanyahu a acceptat astăzi, pentru întâia oară de când a pierdut mandatul de premier în faţa Blocului Schimbării, să-l întîlnească pe premierul Lapid (foto, în spatele său, în picioare, ministrul Apărării Benny Gantz) pentru un briefing pe teme de securitate, ceea ce nu acceptase nici măcar înaintea vizitei preşedintelui american Joe Biden. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici