COMENTARIU Lelia Munteanu | Şefii şi sloganurile celor 13 partide care contează, din 39 câte s-au înscris în alegerile de mâine din Israel

989 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu | Şefii şi sloganurile celor 13 partide care contează, din 39 câte s-au înscris în alegerile de mâine din Israel

FOTO: img.mako.co.il

Şi în Israel liderii partidelor politice evită confruntările electorale directe.

Un lung şir de interviuri cu răspunsuri searbede - cam aşa s-au văzut în media ultimele zile ale campaniei.

Netanyahu a fost în repetate rânduri invitat la dezbatere: de Yair Lapid, de Gideon Saar, de Naftali Bennett. A refuzat de fiecare dată, sub diverse pretexte. De fapt, omul care a ocupat cel mai mult timp fotoliul de premier n-a mai acceptat o confruntare electorală faţă în faţă din 1999. De atunci a rămas cu o traumă, fiindcă un contracandidat care aspira la funcţia de prim ministru şi care tocmai dezertase din Likud, Itzik Mordechai l-a făcut knockout în prime-time. Când moderatorul nici n-a apucat să-şi încheie întrebarea, spunând doar „Referitor la palestinieni...", Mordechai l-a fixat cu privirea, zicând doar atât: „Bibi, uită-te în ochii mei". Moderatorul a încercat să-şi ducă până la capăt întrebarea, dar Mordechai a continuat, fixându-şi interlocutorul şi repetând: „Bibi, uită-te în ochii mei!". A ţinut-o aşa, împiedicându-l pe un Netanyahu perplex să lege două vorbe. Mordechai n-a ieşit, fireşte, prim ministru, însă a ieşit Ehud Barak, altă traumă pentru Bibi.

Yair Lapid l-a chemat până în ultimul moment la o dezbatere, însă Netanyahu a pus condiţia ca preşedintele Yesh Atid şi fostul co-lider Kahol Lavan să-şi declare explicit dorinţa de a ajunge prim ministru. Lapid i-a replicat că nu e angajatul lui şi că tot ce vrea e o confruntare electorală. Nu s-a întâmplat. Astăzi, cu o zi înainte de alegeri, teoretic orice referire la campanie e interzisă.

Mâine,13 şefi de partide (foto) - cele care contează, dintre cele 39 care candidează - speră ca formaţiunea lor să primească voturile israelienilor. Cotidianul Yedioth Ahronoth, în ediţia de ieri, le oferă fiecăruia aproximativ o jumătate de pagină.

Netanyahu, şeful Likud, apare singur în fotografie, la costum şi cravată, cu o ceaşcă de cafea în mână, sub sloganul „A asigura continuitatea reuşitei Statului Israel".

Benny Gantz, şeful Kahol Lavan („Albastru Alb", culorile drapelului israelian), fotografiat în costum fără cravată, stând pe vine, udând peluza şi amuzându-se de căţelul familiei. Sloganul: „Eu sunt certificatul vostru de integritate".

Yair Lapid, şeful partidului Yesh Atid („Există un viitor") e alături de soţie, într-o bibliotecă, amândoi îmbrăcaţi lejer, ea - cu o ceaşcă de cafea în mână, el - distrându-se cu telefonul. Sloganul: „Ne-aţi ales pe noi, v-aţi ales copiii".  

Gideon Saar, şeful partidului Tikva Hadasha („Speranţă nouă"). E îmbrăcat în pantaloni şi tricou, într-o încăpere cu bibliotecă, alături de soţie care se joacă cu cei doi copii. Sloganul: „Pentru a fi responsabil de viitorul Israelului".

Naftali Bennett, şeful partidului Yamina („La deapta") - în curtea casei, pe lângă un leagăn de copii, cu soţia, fiul şi un câine. Zâmbesc cu gura până la urechi. Sloganul: „Vom pune capăt crizei".

Avigdor Lieberman, şeful partidului Yisrael Beiteinu („Israel - casa noastră"), fără cravată, citeşte o carte pe o bancă într-un parc (sau în curtea casei?). Sloganul: „O conducere rea apare când oamenii buni nu votează".

Arie Deri, şeful Shas (iniţiale Shomrei-Tora Sfaradim, „Apărătorii sefarzi ai Torei"). Poză în costum şi cravată, pe o bancă în parc. Sloganul: „Numai un Shas puternic va menţine Statul evreiesc".

Ayman Ude, şeful partidului HaReshima HaMeshutefet („Lista comună a arabilor") - zâmbitor alături de cei doi copii, probabil în camera acestora. Sloganul: „În politică, numai puterea contează. Daţi-ne puterea".

Moshe Gafni, şeful partidului Yahadut HaTora („Evreimea Torei"). Fotografie în costum, fără cravată, râzător, ţinând în mâini un pachet cu inscripţia „Brutăria Vijniţ". Sloganul: „Ajutaţi-ne  să continuăm să vă slujim".

Meirav Michaeli, şefa partidului Avoda (Partidul Muncii). Şade zâmbitoare pe iarbă, în pantaloni şi tricou, cu adidaşii palasaţi la vedere gen Kamala Harris, alături de o nepoţică de vreo patru anişori (doamna Michaeli e membră a comunităţii gay). Sloganul: „Aveţi în cine vă încredeţi, niciodată n-o să vă mint".

Bezalel Smotrich, şeful partidului Tzionut Hadatit („Sionismul religios"). Cântă la pian, înconjurat de patru copii. Sloganul: „Investiţie sigură într-un profit ridicat".

Nitzan Horowitz, şeful partidului Meretz („Elan"/ „Energie"). Fotografiat într-o ipostază lejeră, împreună cu partenerul său de viaţă. Sloganul: „Votaţi cu inima şi cu capul".

Mansour Abbas, şeful partidului Raam (iniţialele HaReşima HaAravit HaMeuhedet, „Lista arabă unită"). În costum, fără cravată, scrutând priveliştea dintr-un balcon, într-o aşezare arăbească. Sloganul: „Sunt aici pentru cetăţeanul arab".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici