COMENTARIU Lelia Munteanu. Soarta alegerilor din Israel atârnă de un singur om: Naftali Bennett

1556 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu. Soarta alegerilor din Israel atârnă de un singur om: Naftali Bennett

COMENTARIU Lelia Munteanu. Soarta alegerilor din Israel atârnă de un singur om: Naftali Bennett

După numărarea a 97 la sută dintre voturi, harta politică a alegerilor arată astfel: blocul electoral al lui Bibi - 52 mandate, blocul anti-Bibi - 56 de mandate. La mijloc, Yamina - 7 mandate şi Raam - 5 mandate.

Prezenţa de 67,2 la sută e una dintre cele mai mici din ultimul deceniu. Participarea votanţilor arabi – neaşteptat de mică. Numărătoarea aşa-numitelor “plicuri duble” (unde fiul lui Netanyahu, Yair, anticipa fraude) va începe mâine. Vineri, în Ajun de Pesah, vor fi anunţate, probabil, rezultatele finale.

Intrarea în Kenneset a partidului Raam (iniţialele HaReşima HaAravit HaMeuhedet, “Lista Arabă Unită”) e de bun augur pentru reprezentarea arabilor care alcătuiesc 20 la sută din populaţia Israelului (la cele 5 mandate ale Raam se vor adăuga cele aproximativ 6 ale celuilalt partid etnic, Lista Arabă).

Un singur lucru e foarte clar astăzi: soarta acestor alegeri atârnă de Naftali Bennett, liderul Noiii Drepte, Yamina (HaYamin HeHadash), un partid înfiinţat în urmă cu trei ani, care adună atât religioşi, cât şi laici. Om de afaceri foarte prosper, fost ministru în mai multe portofolii ale guvernelor Netanyahu (la Apărare, până în mai 2020), Bennett (în fotografia postată ieri pe Facebook se roagă lui Dumnezeu să-i dea puterea de a sluji Israelului), ar putea să se alăture blocului anti-Bibi şi atunci s-ar produce schimbarea pe care o clamează strada. Însă blocul electoral Bibi ar avea nevoie şi de Raam, iar Bennett nu cred că va accepta să intre în coaliţie cu Lista Arabă Unită. Pe de altă parte, actualul premier a promis că nu va face niciodată coaliţie cu un partid arăbesc. Dar, cum Bibi nu se împiedică în promisiuni, ar putea forma un guvern minoritar cu sprijinul Raam.

Situaţia post-alegeri e foarte complicată şi, dacă Bennett nu se alătură blocului anti-Bibi, e posibil să urmeze noi alegeri. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici