COMENTARIU Lelia Munteanu. Spre exasperarea celor care au crezut că pandemia a fost învinsă, totul e încă în studiu

Cu toate că numărul de testaţi pozitiv creşte în Israel, specialiştii fără excepţie remarcă o îmbunătăţire în ce priveşte situaţia bolnavilor în stare gravă, comparativ cu al treilea val de Covid-19. La 8.401 pozitivi pe 8 ianuarie, bolnavi în stare gravă erau 931. Pe 16 august, la 8.640 de pozitivi, bolnavi în stare gravă erau doar 559. La categoria de vârstă peste 60 de ani (cei care au primit primii a treia doză de vaccin), toţi parametrii au început să se îmbunătăţească.

19672 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu. Spre exasperarea celor care au crezut că pandemia a fost învinsă, totul e încă în studiu

COMENTARIU Lelia Munteanu. Spre exasperarea celor care au crezut că pandemia a fost învinsă, totul e încă în studiu

Dilema epidemiologilor, aşa cum se vede de la Ierusalim, porneşte de la evidenţa că, pe măsură ce se răspândeşte mai mult în lume, virusului ii creşte potenţialul de a naşte tulpini noi. Orice tulpină nouă poate fi o nouă provocare.

Ce-ar fi mai bine de făcut: să fie încurajaţi cei care pot să se vaccineze şi cu a treia doză, punându-se astfel la adăpost, sau să fie vaccinaţi cât mai mulţi oameni măcar cu o doză?

Dacă e analizată experienţa de până acum a Marii Britanii, care a mers pe vaccinarea a cât mai multor persoane măcar cu o doză, poate că a treia doză administrată în doar câteva ţări e o greşeală.

Pe de altă parte, experimentul Israelului de acum are o importanţă crucială în a se stabili dacă vaccinul anti-Covid, în general, necesită trei doze.

Cu alte cuvinte, dacă această a treia doză, administrată la 5-7 luni de la rapel, asigură o reacţie imunitară de durată mai lungă, comparativ cu a celor două doze administrate la distanţă de trei săptămâni, poate că şi modelul englezesc, de două doze la distanţă de trei luni, dă acelaşi rezultat sau chiar unul mai bun. Totul e in studiu.

Tulpina Delta, deşi îi exasperează pe toţi cei care credeau că pandemia a fost învinsă, a dat epidemiologilor posibilitatea de a înainta în cercetările pentru eficientizarea vaccinului, demers care va dura câţiva ani.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici