COMENTARIU Lelia Munteanu: Stiharul medicului - slujire şi sacrificiu

1015 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Stiharul medicului - slujire şi sacrificiu

COMENTARIU Lelia Munteanu: Stiharul medicului - slujire şi sacrificiu

Din Fanarul Constantinopolului, din colivia de aur în care e ţinut, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a trimis credincioşilor ortodocşi Pastorala sa de Crăciun:
 
„(...) Anul acesta, calea către marea sărbătoare a Naşterii Mântuitorului lumii a fost altfel decât de obicei, din pricina pandemiei. Viaţa eclesiastică, participarea credincioşilor la slujbe, preocuparea pastorală au fost subiectul măsurilor de igienă. Dar toate acestea nu se referă la realaţia interioară a comunităţii creştine cu Hristos, la credinţa în pronia Sa (...). 
 
Prăznuind naşterea lui Hristos, ne rugăm pentru fraţii noştri în primejdie şi în suferinţă. Admirăm curajul sacrificial al medicilor, al asistentelor medicale şi al tuturor celor care ajută la combaterea pandemiei. Ne bucurăm să constatăm că aceştia privesc pacienţii individual, ca  persoane (...). S-a spus, pe bună dreptate, că haina albă a medicului e un stihar alb (unul dintre veşmintele preoţeşti, n.m.), prin care renunţă la ei înşişi în favoarea celorlalţi, devotându-se complet celor în suferinţă. Pentru stiharul lor alb şi pentru stiharul preotului – ambele simboluri ale slujirii şi sacrificiului – dragostea este inspiraţia şi motivaţia. Această dragoste este întotdeauna un dar al harului divin şi niciodată exlusiv propriul merit. 
Periculoasa pandemie a spulberat multe certitudini, a dezvăluit limitele megalomanului om modern care s-a ridicat împotriva lui Dumnezeu, a dezvăluit puterea solidarităţii. În acelaşi timp, ni s-a dezvăluit adevărul de netăgăduit că că lumea e un tot, că problemele noastre se raportează la noi toţi şi că soluţionarea lor cere acţiune comună şi comunitate de soluţii (...).
 
Biserica stă alături de fraţii aflaţi în nevoie cu sfaturi şi se roagă pentru recuperarea lor şi pentru întărirea rudelor lor şi a celor care se ocupă de sănătatea lor, proclamând totodată că vindecarea bolnavilor este o victorie preliminară asupra morţii (...)”.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici