COMENTARIU Lelia Munteanu: Strănepoata lui Giraudoux

Am mai spus deja că trăiesc în Ziua Cârţiţei. În iunie 2016, lătram: „Respectaţi electoratul, renumăraţi voturile la sectorul 1!".

3173 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Strănepoata lui Giraudoux

Cu câtă ridicol de patetică naivitate scriam în 8 iunie 2016:

N-am dovezi (cum aş putea să am?), mă bântuie însă suspiciuni rezonabile.

Ştiu cum se fură voturile în noaptea marii numărători. Chiar şi cu propriii reprezentanţi în secţie. Faptul că voluntarii hipsterioţi ai USB (USR-ul din 2020, n.m) şi-au lăsat baltă treaba în circumscripţii şi au şters-o la concert sună ca o anecdotă neagră. Dar asta nu înseamnă să nu mai credem în triumful dreptăţii asupra prostiei.    

(...) USB a avut eleganţa de a nu pronunţa sintagma „fraudă electorală". S-a mărginit să argumenteze, nepoliticianist, „utilitatea" renumărării. Biroul Electoral de Sector a respins cererea fără explicaţii.

Pentru cei care au votat-o pe Clotilde Armand e profund neplăcut să trăiască în  frustrarea că voturile le-au fost deturnate.

Cel care apare astăzi oficial câştigător al Primăriei sectorului 1 - personaj uns cu toate alifiile politice - nu e deloc deranjat de situaţie. Hârşit în campanii, visându-se de ani de zile cu eşarfa tricoloră pe piept,  Dan Tudorache şi-a văzut sacii în căruţă (cum aş putea să-i traduc expresia cloroticei Clotilde? goagălul o face savuros: il a vu ses sacs dans le charrette).

Dacă ar fi un om de onoare, Tudorache însuşi ar sprijini demersurile USB de renumărare a voturilor. A voturilor din toate secţiile. Altfel, asupra mandatului său va plana până la sfârşit suspiciunea de fraudă. 

Renumărarea tuturor voturilor din sectorul 1 ar înseamna însă dezvăluirea, în toată iscusinţa sa, a unui întreg mecanism de furăciune, bine exersat, pe care îl bănuiam de multă vreme. Cine are interesul s-o facă? Justiţia, măcar din obligaţie.

Susţin cauza Clotildei Armand nu fiindcă e strănepoata lui Jean Giraudoux ("La guerre de Troie n'aura pas lieu"), deşi pentru mine contează, ci fiindcă simt că i se face o nedreptate. Nu doar ei, ci – poate mai ales – votanţilor ei. 

Sunt gata să nu-mi mai titrez altfel textele decât „Respectaţi electoratul, renumăraţi voturile la sectorul 1!", până când demersul acesta legitim se va înfăptui.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici