COMENTARIU Lelia Munteanu: Teroristul Covid-19, combătut cu intelligence

De la 400, israelienii au ajuns la 700 de testări zilnic.

1280 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Teroristul Covid-19, combătut cu intelligence

Sursa foto: Twitter @ruvirivlin

Parlamentul israelian funcţionează de ieri, după o ceremonie de depunere a jurământului în stil Corona: intrând în sală în grupuri de câte trei, fără public. Avigdor Lieberman, liderul partidului-balama Yisrael Beiteinu, s-a grăbit să avanseze propunerea legislativă care interzice unei persoane cu statut de inculpat să formeze guvernul. (Inculpatul a reuşit să-şi amâne înfăţişarea în prima instanţă, de pe 17 pe 24 mai).  

Deocamdată, preşedintele Rivlin (foto) l-a investit pe Benny Gantz cu formarea guvernului, în ciuda apelurilor propunerilor repetate şi patetice ale lui Netanyahu pentru un executiv de "urgenţă naţională" (a ocolit cuvântul "uniune", fiindcă Likud şi coaliţia formată în jurul acestuia nu acceptă prezenţa Listei Arabe), care l-ar fi putut menţine în funcţie până la următorul rând de alegeri, al patrulea. (Preşedintele i-a implorat ieri pe membrii legislativului să dea ţării un guvern).

Azi-noapte, noul Knesset a votat, în unanimitate, decretul privind starea de urgenţă, ceea ce înseamnă că foarte curând va fi operaţională şi urmărirea digitală. 

Câteva cuvinte despre urmărirea digitală (tehnologia a fost folosită parţial şi în Taiwan, cu rezultate excelente): nu e vorba doar despre a urmări retroactiv traseul unui individ, cu softul (furnizat de serviciile de intelligence) folosit la identificarea teroriştilor, ci şi de a identifica traseele mai multor persoane care au intrat în contact. Astfel că, dacă este depistat un pozitiv se pot afla cu exactitatea „contacţii" acestuia din ultimele 14 zile, adică acele persoane care se plimbă liber şi răspândesc virusul. Ministerul Justiţiei şi-a dat acordul, iar în prezent se lucrează la un protocol de aplicare. O problemă care s-a ridicat în spaţiul public e accceptul celor cărora li se monitorizează telefonul. Însă starea de urgenţă va înlătura şi această angoasă privind protecţia vieţii private.

Raportul de azi-dimineaţă arată că în Israel numărul contaminaţilor cu Covid-19 este de 304 (4 dintre cei spitalizaţi fiind în stare gravă, 11 - cu simptomatologie moderată şi 5 vindecaţi).

De la 400 testări zilnic, Israelul a trecut la 700, cu mare greutate. (Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ar trebui să facă în jur de 1600-2000 de teste zilnic. Încerc să calculez câte i s-ar recomanda României). Zilele trecute, de pildă, era penurie de beţişoarele cu capăt de vată pentru recoltare. Israelianii ar putea produce kituri de testare, însă le lipseşte lichidul din eprubeta de probă. Ministerul Sănătăţii poartă tratative cu două companii care au lichidul, dar deocamdată nu s-a căzut  de acord asupra preţului. În plus, laboratorul central de virusologie de la spitalul Tel HaShomer e în carantină (adjuncta şefei s-a îmbolnăvit de Covid-19).

Aceleaşi probleme ca în România, ca peste tot: lipsa echipamentului de protecţie din spitale în general şi din instituţiile geriatrice în special. Deja un centru de ocrotire cu 170 de internaţi, cu vârste cuprinse între 70 şi 80 de ani, a intrat în carantină, din cauza îmbolnăvirii a patru îngrijitoare. Ferească Dumnezeu ca de aici să înceapă statistica mortalităţii. 

Rata de contaminare a personalului medical creşte. Aproximativ 2500 de cadre medicale sunt contaminate sau se află în carantină.

Şcolile de toate nivelurile s-au închis, cel puţin până la sfîrşitul vacanţei de Pesah, după 15 aprilie. Funcţionează în continuare grădiniţele, internatele şi centrele pentru copii cu nevoi speciale. . 

Armata a intrat în stare de urgenţă. Militarii au fost anunţaţi că  toate permisiile sunt anulate, pe o perioadă de (cel puţin) 5 săptămâni.

Regele Bibi, greu de detronat, se simte precum peştele în apă, ca de obicei în situaţii de criză. Însă clocotesc nemulţumirile, pentru că - în afară de a instrui populaţia cum să se spele pe mâini şi cum să se şteargă la nas - măsurile economice sunt firave. Şi în Israel, peste noapte, au apărut mii de şomeri, mii de afaceri mici şi mijlocii sunt în pragul falimentului, mii de salariaţi (între ei şi cadre medicale) nu au soluţii pentru copiii rămaşi acasă.

Ca peste tot în lume, oamenii încearcă să se ţină în echilibru la hotarul subţire dintre frică şi panică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici