COMENTARIU Lelia Munteanu: Un IgG Covid-19 şi un mic dejun la Hadassah

Pentru că specialiştii noştri de vitrină fac medicină politică, încerc să înţeleg câte ceva de la israelieni

1623 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Un IgG Covid-19 şi un mic dejun la Hadassah

COMENTARIU Lelia Munteanu: Un IgG Covid-19 şi un mic dejun la Hadassah

La clinica din Tel Aviv a spitalului Hadassah un test serologic, numit ştiinţific IgG Covid-19, făcut la cerere, cu... mic dejun inclus, costă 512 shekeli (echivalentul a 145 dolari). Testul pleacă la laboratorul din Ierusalim şi în trei zile ajunge rezultatul, care identifică (sau nu) prezenţa anticorpilor specifici. Dacă anticorpii există e semn că, la un moment dat, ai contractat noul coronavirus.

Încerc să explic, cu cuvintele mele: anticorpii apar la câteva săptămâni (minimum două) de la contact. Deocamdată, nu se ştie cât timp îşi menţin nivelul protector în sânge. Întreaga viaţă? Câteva luni? Hepatita B, de pildă, sau varicela, prezintă anticorpi în sânge toată viaţa, chiar dacă nivelul lor scade (se reactivează la un nou contact). Dacă gripa dezvoltă diverse "tulpini" şi virusul gripal face uşor mutaţii (motiv pentru care e nevoie de revaccinare anuală), despre noul coronavirus lucrurile sunt încă neclare – nu se ştie câte tulpini există şi dacă are capacitatea de a produce mutaţii.

În afara anticorpilor IgG, există şi anticorpi IgM, care apar numai în faza iniţială, la 3-4 zile după contactul organismului cu un patogen nou. Aceşti anticorpi se transformă în câteva săptămâni în IgG.

Dacă ai IgG, eşti liniştit - ai fost bolnav sau au intrat în contact cu patogenul şi ai dezvoltat imunitate, adică nu mai poţi fi bolnav, cel puţin în viitorul apropiat. Dacă ai anticorpi de tip IgM, nu poţi fi liniştit – în decurs de două săptămâni s-ar putea declanşa boala, dacă ai ghinion. Deci, eşti obligat să te carantinezi 14 zile. (Deocamdată, în lume, procentul de contaminare cu Covid-19 depistat prin testele serologice e foarte mic, în jur de 2 la sută).

Tot clinica Hadassah e singurul loc din Israel în care se pot face, la cerere, şi testele RT-PCR (real time PCR) - amprenta genetică a Covidului. Costă cu echivalentul a 15 dolari în plus faţă de testul serologic. Făcut cu 48 de ore înainte de un zbor şi dacă e negativ, dă undă verde posesorului, dovedind că momentan (real time), nu are Covid-19. E foarte posibil ca toate ţările să ceară un asemenea test,  înainte de a permite intrarea la graniţă.

Cei care deţin testul serologic pozitiv, vor fi consideraţi şi ei "inofensivi", cel puţin un an.

Apropo, de mâine totul se redeschide în Israel, în afara aviaţiei civile şi a instituţiilor culturale.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici