COMENTARIU Liviu Mihaiu: Câteva mari greşeli de scenă ale USR PLUS în războiul cu deţinătorii puterii în stat

  • Premierul Cîţu are, după acest gest ritualic, cele mai mari şanse să ia şefia PNL. Mulţi baroni i-au cerut demonstraţia sacrificială întru recunoaşterea animalului politic, alta decât au nevoie. He did it. Cîţu şi-a luat bilet pentru lojă în partid, obligându-şi rivalul intern, Ludovic Orban să declare că partidul îl sprijină în continuare.
  • Vlad Voiculescu a fost un foarte slab gestionar al postului şi-al relaţiilor cu premierul si funcţionarii ministerului. Vlăduţ avea tot, dar absolut tot ministerul&comp împotriva sa. Când un puşti de 22 de ani, de la partid, cu specializare marketing, se instalează la şefia digitalizării ministerului, n-ai cum să ai sprijinul personalului aflat în acelaşi borcan de câteva zeci de ani.
  • Pandemia este condusă de o juntă militară în cap cu premierul. Nicidecum de către Ministerul Sănătăţii. Aşa cum dezvăluia recorder în ultima sa anchetă despre misterioşii conducători ai Grupului de Comuncare Strategică
3574 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Liviu Mihaiu: Câteva mari greşeli de scenă ale USR PLUS în războiul cu deţinătorii puterii în stat

COMENTARIU Liviu Mihaiu: Câteva mari greşeli de scenă ale USR PLUS în războiul cu deţinătorii puterii în stat

Singurele momente, în care clasa politică românească a tras cât de cât împreună, iar administraţia n-a tras frâna, au fost cele arbitrate şi dirijate din şi de către Vest: integrarea în NATO şi în UE. În restul timpului istoric, a fost un război tribal politic, care a adus ţara în halul în care este azi. 

Cum bine observa versatul şi experimentatul politician şi scriitor, Varujan Vosganian: 

"CDR-PD a avut nevoie de un an şi ceva să se învrăjbească. Alianţa DA de doi ani. USL de doi ani jumate. PSD-ALDE de aproape trei ani. Coaliţia PNL-USR+, învrăjbită după numai trei luni, a bătut toate recordurile.

Ceea ce era destul de previzibil. Dacă ne gândim la amatorismul politic şi sectarismul isteroid cu accente mesianice al USR PLUS, mi-aduc aminte o scenă, în care, la o lună după alegerile europarlamentare, cel mai mare succes al USR PLUS, fosta şefă organizaţiei USR din Bucureşti, a răspuns la întrebarea din public dacă vor face guvern cu PNL, cu esenţa filosofiei “ariene” al USR PLUS:

“PNL trebuie să se mai cureţe şi să se reformeze ca să facem alianţă cu ei”. Adică fix acel tip de atitudine care te face nefrecventabil pentru ceilalţi actori politici: Aroganţa şi Dispreţul faţă de toţi ceialalţi este o reţetă garantată pentru un eşec politic.

Iar culmea “pafarismului" useristoplusist s-a săvârşit în plină criză, când gânditorii strategici ai partidului au cerut înlăturarea premierului Cîţu. 

Iar când îţi permiţi să ceri cu 14% schimbarea premierului celui mai mare partid de la guvernare - întâmplător partidul preşedintelui - atunci se cheamă că ceri ceva în care arta posibilului -definiţia lui Bismarck a politicii- te duce într-o fundătură. Cu-atât mai mult cu cât ştii bine că ieşirea de la guvernare ţine de mistica utopică a antipoliticului. Entropia ciolanului este mult prea irezistibilă când crezi că numai tu poţi schimba ţara. 

Declaraţia lui Dacian Cioloş spune tot despre oximoromul în care se află tarantela politică a partidului său:

"Alianţa USR PLUS îşi doreşte să rămână într-o coaliţie de guvernare care îşi asumă reforme. Am cerut de urgenţă o şedinţă a Coaliţiei pentru a discuta retragerea sprijinului politic pentru premierul Cîţu.” 

Vorba ziaristului Sebastian Zachman: 

"Liderii USR PLUS au început criza ca lei şi o vor termina ca pisicuţi.Miau.”

Radiografia momentului politic a fost mai simplă şi mai raţională pentru decidenţii “hardpower” decât vă puteţi închipui:

1. Florin Cîţu nu a putut să dea o singură explicaţie pentru demiterea lui Vlad Voiculescu (şi demiterea lui Octavian Bjoza a fost tot atât de nesăbuit şi temperamental făcută. Şi tot la cererea celor de după perdea). În fapt, aşa cum au rostit azi demişii VV şi A.M la conferinţa de presă: normele, pe care le pregătea secretara de stat cu cel mai curat spital din UE, erau agreate de junta adminstrativă în cap cu Arafat. Florin Cîţu nu a mai somat, a tras fără să mai întrebe.

2. Premierul Cîţu are, după acest gest ritualic, cele mai mari şanse să ia şefia PNL. Mulţi baroni i-au cerut demonstraţia sacrificială întru recunoaşterea animalului politic, alta decât au nevoie. He did it. Cîţu şi-a luat bilet pentru lojă în partid, obligându-şi rivalul intern, Ludovic Orban să declare că partidul îl sprijină în continuare.

3. USR PLUS a primit în plex #realpolitikul faptului că nimeni din clasa politică nu-i înghite - politica fără aliaţi e doar fight club. 

Presa mainstream îi urăşte; aroganţa şi dispreţul faţă de ea i-a scos din minţi. Nimeni, nici măcar Traian Băsescu, care a siluit-o şi trimis-o la arest de câte ori a vrut, nu a câştigat războiul cu presa.

4. Vlad Voiculescu a fost un foarte slab gestionar al postului şi-al relaţiilor cu premierul si funcţionarii ministerului. Vlăduţ avea tot, dar absolut tot ministerul&comp împotriva sa. Când un puşti de 22 de ani, de la partid, cu specializare marketing, se instalează la şefia digitalizării ministerului, n-ai cum să ai sprijinul personalului aflat în acelaşi borcan de câteva zeci de ani.

5 Pandemia este condusă de o juntă militară în cap cu premierul. Nicidecum de către Ministerul Sănătăţii. Aşa cum dezvăluia recorder în ultima sa anchetă despre misterioşii conducători ai Grupului de Comuncare Strategică: .

..De altfel, 12 dintre cei 19 membri ai grupului au grade militare. Autorităţile medicale de sănătate publică sunt complet marginalizate. De exemplu, Institutul Naţional de Sănătate Publică sau direcţiile de sănătate publică nu au niciun membru în Grupul de Comunicare Strategică.

Singurul reprezentant al unei structuri medicale în Grup este directoarea Direcţiei Relaţii cu Presa, Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale din Ministerul Sănătăţii.

5. În conflictul ăsta întreţinut de politicianismul de şulfă castrată de noduri întregi de interese al PNL şi misecuvinismul sectar isteric al USR PLUS, ambele galerii au dreptate.

Numai că, în România de azi, hotărăşte cel mai mare şi mai puternic: PNL + Iohannis + Junta sub acoperire-sau statul paralel, ăla care "nu există”. 

Ah, să nu uităm de "Amabasada fără ambasador", care, ce-i drept, n-a lipsit nici în acest moment de cumpănă al alianţei guvernamentale, dar a fost mult mai discretă ca la suprimarea SIIJ-ului (Secţia Specială).


 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici