COMENTARIU Marius Oprea: Dictatura fericirii

2308 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea: Dictatura fericirii

Într-o poezie patriotică, în care preamărea procentul de 98% obţinut de partidul comunist la alegeri, candidînd – cum se putea altfel – de unul singur, poetul Eugen Frunză scria: ”Noi n-am votat şi-atît. Noi am jurat / Duşmanul să-l lovim, neîmpăcat / Să ne-avîntăm, coloană ne-ntreruptă / Sub steagul comuniştilor, la luptă”. Dacă în loc de ”comunişti” citim liberali, avem esenţa discursului prezidenţial de ieri al lui Klaus Iohannis, la un an de la cel de-al doilea mandat. al său.

Atacul de o violenţă cum preşedintele n-a mai lansat pînă acum, ca principal agitator electoral al PNL, a fost anunţat dealtfel de mai multe ieşiri anterioare ale lui Klaus Iohannis. Avem Covid şi sistemul de sănătate e la pămînt? PSD-ul e de vină! Economia e la pămînt, nu s-au făcut reforme? A guvernat PSD! ”Partidul Social Democrat este principalul vinovat pentru acest dezastru şi acest lucru trebuie afirmat clar şi răspicat”.

Şi o ţine tot aşa, pe acelaşi ton, de-a lungul discursului, arătînd că singura salvare poate veni numai de la liberali, care şi-au dovedit acum, pe parcursul guvernării lor, capacitatea de a construi ”România normală”: ”Pe 6 decembrie, trebuie să lăsăm în urmă definitiv acest coşmar. Sînt, în continuare, sută la sută implicat pentru ca proiectul cu care am fost ales, România Normală, să prindă contur. Vă asigur că voi lucra alături de viitorul guvern, pe care îl văd constituit în jurul PNL, pentru a transforma această viziune în realitate. PNL este partidul care, la finalul anului trecut, a avut curajul să-şi asume o guvernare ştiind că preia un buget secătuit şi o administraţie în care PSD a plasat numeroşi incompetenţi”. Înlocuiţi, de aproape un an încoace, cu ”competenţe”, liberale, cum s-a văzut.  

Preşdintele are numai certitudini. Vom avea guvern PNL, iar acesta va răsturna munţii. Aşa stau lucrurile, şi în mintea sa nu există îndoială: ”Pe 6 decembrie, îndepărtarea PSD de la butoanele puterii poate să fie, în sfîrşit, definitivă. Este timpul ca, uniţi, cetăţenii acestei naţiuni şi forţele politice reformatoare, împreună cu mine, să intrăm într-o nouă etapă de dezvoltare a ţării noastre. Este timpul să construim România Normală”, a mai spus şeful statului”. Ce frumos, şi cît de modest! Altfel spus, de către poetul E. Frunză, ”Tovarăşi, aşadar să facem suma:/ Am fost puternici ieri, dar uite-acuma! Acelaşi steag avem, aceeaşi soartă / Acelaşi drum, spre-acelaşi ţel ne poartă / Mai sus! Mai sus! Şi greu de-ar fi, oricît / Noi ştim că vom învinge, hotărît!”

Nici n-am mai avea nevoie de alegeri, care în virtutea acestui discurs sînt o formalitate. După ce ne-a delectat cu ”România educată”, care a fost ”proiectul de ţară” pe care l-a promovat în primul său mandat, făcînd praf învăţămîntul, preşedintele Iohannis ne anunţă ”normalitatea”, pe un ton aproape ameninţător. Care dă fiori. Ca în acelaşi poem al lui Eugen Frunză, viitorul ne-a fost deja hotărît:. Ne aşteaptă ”peste tot, pe tot cuprinsul firii / Măreaţă, dictatura fericirii…”

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici