COMENTARIU Valeriu Şuhan: Cum să-ţi dai cu tesla-n dinţi

  • Fotografia cu câţiva miniştri în frunte cu prim-ministrul, la un ”pahar de vorbă” în sediul Executivului, vă este desigur, cunoscută
  • În toată tevatura asta, eu văd o mare problemă
  • Am remarcat privind fotografia, o evidentă stare de relaxare şi nepăsare pe chipurile şi în atitudinea participanţilor. Era ca şi cum nu ar fi deloc îngrijoraţi că s-ar putea infecta, dată fiind lipsa ”măsurilor de protecţie”
2507 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Valeriu Şuhan: Cum să-ţi dai cu tesla-n dinţi

Cum să-ţi dai cu tesla-n dinţi

Fotografia cu câţiva miniştri în frunte cu prim-ministrul, la un ”pahar de vorbă” în sediul Executivului, vă este desigur, cunoscută. Ocazia ei de asemenea, o mică agapă, de ziua domnului Ludovic Orban. Stropită cu ”Lagavulin”. Bun, dealtfel.

Poza a făcut trafic intens pe internet şi a încins spiritele obosite de restricţii, reguli aiurite, amenzi şi nu în ultimul rând de noua ”filozofie” de viaţă reprezentată de sanitarismul puternic îmbrăţişat de ”îngrijoraţii” de soarta noastră. Nu-i mai numesc, că-i ştiţi.

Mărturisesc şi sper să nu mă înjure prea mulţi, dar eu nu consider faptul în sine, că prim-ministrul, de ziua domniei-sale, i-a invitat pe câţiva dintre colaboratori la un pahar de băutură. Chiar şi în sediul guvernului. Mi se pare normal. Nu se poate spune că au făcut vreun chiolhan.

Nici faptul că domnul Ludovic Orban a fost ”imortalizat” fumând acolo, în clădirea guvernului, deşi e interzis, nu mi se pare un motiv suficient pentru a justifica valul de ”urări de bine” care i-au fost adresate.

Bineînţeles, că în contextul dat, cu covidu’ pe cap, adunarea la ”şpriţ” şi ţigări, e nepotrivită şi merită un cartonaş galben. Asta e incontestabil. După cum, faptul că şi-au dat cu tesla-n dinţi, iarăşi e cât se poate de adevărat. Asta însă, e treaba lor.

Am mai constatat cu toţii cred, că o altă preocupare e legată de autorul datului ”în fapt”, adică cine a făcut fotografia şi cine a difuzat-o.

De aici, o problemă ”majoră”, chestiunea delaţiunii la români. Eu unul, nu cred că delaţiunea ar fi o preocupare mai mare la noi decât la alţii. Istoria altora e şi ea plină de trădări, mai odioase decât ale noastre. Cred că trădarea e originar, globalizată. Noi avem un alt obicei prost, ca un ritual naţional, să ne autocriticăm excesiv.

În toată tevatura asta, eu văd o mare problemă în cu totul altceva, deşi e adevărat, e legată tot de împrejurarea cu lagavulinu’ combinată cu covidu’.

Am remarcat privind fotografia, o evidentă stare de relaxare şi nepăsare pe chipurile şi în atitudinea participanţilor. Era ca şi cum nu ar fi deloc îngrijoraţi că s-ar putea infecta, dată fiind lipsa ”măsurilor de protecţie”.

Un soi de ”jemanfişism” emană din fotografia aia, ceea ce nu numai că m-a intrigat, dar m-a pus serios pe gânduri ba chiar, m-a enervat.

M-am întrebat ce-o fi cu atitudinea asta, de unde vine, o fi curaj, ignoranţă sau pur şi simplu, oamenii n-au nici o treabă, se simt ca şi cum virusul ăsta nici n-ar exista, sau ce Doamne iartă-mă, o fi la mijloc.

Despre curaj, l-am eliminat repede, ignoranţa, la fel. Ar mai rămâne ce ştiu oamenii ăştia de sunt aşa de relaxaţi şi atât de pe faţă, lipsiţi de orice preocupare de a se proteja. Nu mai aveau deloc morga aia stupidă, accentuată de masca pe care o purtau ostentativ, dar bineînţeles, în scop educativ-instructiv.

Păi, nu ne-au împuiat capul cu măsurile de protecţie cuprinse într-un noian de acte normative, care mai de care mai aducătoare de grijă, frică, deznădejde, chiar ? Că ele sunt şi aiuritoare, nu mai vorbesc…

Nu sunt ei cei care ne-au pus botniţă la propriu dar şi la figurat, că am ajuns să ne fie frică nu numai de cei cu care ne întâlnim ca nu cumva să ne atingem dar şi de noi înşine, să păstrăm distanţa socială (asta, chiar e o tâmpenie), să nu mai intrăm în biserică, să stăm ascunşi în case, să lăsăm munca şi să ne-apucăm de table şi şeptic că au ei grijă de noi ?!

Ba da ! Şi-atunci ?! Care-i treaba ?! Nici ei nu cred în utilitatea, eficienţa, ”măsurilor de protecţie” ?!

E o psihoză care a ajuns să ne domine pe mulţi dintre noi, iar lucrul ăsta va trebui odată şi-odată, analizat şi sancţionat, cumva.

Ni se spune că au trebuit să ne protejeze şi ne-au protejat de ne-au suspendat drepturile fundamentale şi nici până acum nu ni le-au restituit, deşi starea de urgenţă s-a terminat cam demult.

Lipsa de empatie, maniera discreţionară de abordare, scrâşnită, ameninţătoare, generată de exerciţiul abuziv al puterii, sunt ceea ce am resimţit şi lucrul ăsta n-ar trebui lăsat fără explicaţii.

Acum, cică împricinaţii s-au autodenunţat pentru contravenţiile săvârşite. N-am mai auzit de autodenunţ în materia contravenţiilor. Original !

Asta e maximă ! Demagogie în formă pură !

Lagavulinu’ mă-sii de treabă…

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici