COMENTARIU Valeriu Şuhan: Nebulizarea justiţiei

1317 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Valeriu Şuhan: Nebulizarea justiţiei

COMENTARIU Valeriu Şuhan: Nebulizarea justiţiei

Nebulizarea este o procedură care transformă un dezinfectant chimic din stare lichidă în micro-particule volatile, 4-5 microni, care acţionează rapid şi sigur pentru neutralizarea viruşilor, bacteriilor şi a altor agenţi patogeni.

Ce treabă are asta cu justiţia ?

Trebuie devirusată, dezinfectată justiţia ? Ar cam trebui, măcar pe ici pe colo, dar nu ăsta e subiectul de azi.

Azi, e important că instanţele de judecată şi mă refer la incintele, încăperile, unde se derulează şedinţele de judecată, sunt nişte mori de SARS-CoV-2.

Sunt mii de persoane, justiţiabili, magistraţi, avocaţi, personal auxiliar care, zilnic, ore în şir, sunt expuşi cu bună ştiinţă virusului.

Nu există mai nici o măsură preventivă dintre cele arhicunoscute deja, care să fie implementată în sălile de judecată din România, deşi legea le-ar impune prin forţa sa.

E posibil ca legea să manifeste o asemenea forţă, dar ea se opreşte la uşa sălilor de judecată. Culmea !

În primul rând, prin voinţa judecătorilor înşişi, care, spre ruşinea lor şi surprinderea, neplăcută, a noastră, ignoră legea pur şi simplu.

Am avut ocazia să intru în sala paşilor pierduţi de la instanţa supremă.

Te iei cu mâinile de cap !

Nimic din ceea ce constituie deja o obişnuinţă în alte instituţii, nu găseşti aici.

Ce distanţare fizică, ce dezinfecţie, nimic !

Zici că eşti în gară la Ciulniţa, dar vorba bancului, ce, parcă aia e gară ?!?

Oricum senzaţia cu care ieşi de acolo, este că trebuie neapărat să te nebulizezi. Că trebuie neapărat să te bagi la duş şi să te speli cu o tonă de săpun.

Eu m-aş fi nebulizat şi cu o vodcă.

Mă tot întrebam de ce Dumnezeule, o asemenea nepăsare, ignoranţă, superficialitate, ziceţi-i cum vreţi.

Până azi.

Azi, am aflat despre o petiţie publică prin care se solicită guvernului să aloce banii necesari „pentru ca instanţele să îşi poată desfăşura activitatea în condiţii de siguranţă şi igienă sanitară pentru limitarea transmiterii virusului SARS-CoV-2 în interiorul acestora şi pentru stoparea închiderii instanţelor.”

Cum ?!? Ce ?!? „Stoparea închiderii instanţelor” ?!?

Cum adică, se-nchide la justiţie, ca la non-stop-ul din colţ ?!

Păi, da, cam aşa !

Din conţinutul petiţiei rezultă că guvernul propune legiferarea întreruperii totale sau parţiale a activităţii de judecată.

Şocant !

Art. 21 din constituţia României: „Orice persoană se poate adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor sale legitime”.

Al. 2 al aceluiaşi articol: „Nici o lege nu poate îngrădi acest drept”.

Cui să-i spun asta ? Domnului Predoiu, ministrul justiţiei ? Cred că ştie deja.

Problema e că domnia sa nu mai e jurist, e doar ministru.

Nici ca ministru nu străluceşte. E evident.

Altfel, ar fi alocat banii necesari pentru asigurarea celor necesare respectării legii, distanţare, măsuri de igienă, testarea periodică a magistraţilor şi personalului auxiliar, a avocaţilor, etc.

Vorba unui maestru al barei, prieten bun, ar fi închiriat nişte săli de teatru, de exemplu. Tot stau goale.

Dar, mai ales, n-ar fi îndrăznit să propună o astfel de aberaţie care să terfelească Constituţia.

Şi nu e numai una juridică. E un afront la adresa noastră, a tuturor.

Dar, nu mă miră după ce am aflat că domnul actual ministru al justiţiei, este iniţiatorul unor prevederi care să recreeze câmpul tactic al serviciilor în justiţie.

Un adevărat liberal !

Un spirit democratic !

PS Aiurea...

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici