Ion Cristoiu: Depunerea Moţiunii de cenzură de către PSD: un sprijin capital pentru candidatul Florin Cîţu

  • Ion Cristoiu: În Partidul Naţional Liberal s-a declanşat o bătălie zisă pentru şefia PNL; eu îi spun însă o bătălie pentru răsturnarea la Congres a lui Ludovic Orban de către o grupare avînd drept contracandidat pe premierul Florin Cîţu. Prin urmare moţiunea de cenzură, anunţată de PSD, trebuie raportată şi la această confruntare.
  • Ion Cristoiu: S-ar fi ivit o înţelegere potrivit căreia PSD depune moţiune de cenzură, şi cum nu are suficienţi parlamentari pentru ca ea să treacă, gruparea Ludovic Orban va vota în favoarea Moţiunii. Moţiunea trece, Guvernul Cîţu cade şi dacă o să cadă va fi un succes pe toată linia a lui Ludovic Orban.
  • Ion Cristoiu: Fie şi la o simplă privire ne dăm seama însă că o Moţiune de cenzură, dacă ea va fi depusă, va fi în favoarea lui Florin Cîţu, indiferent de rezultat.
11640 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Depunerea Moţiunii de cenzură de către PSD: un sprijin capital pentru candidatul Florin Cîţu

Publicistul Ion Cristoiu analizează efectele depunerii unei moţiuni de cenzură de către PSD prin prisma bătăliei celor două grupări din PNL pentru şefia partidului la congresul din 25 septembrie şi nu exclude ca social-democraţii să renunţe la acest demers pentru a nu-i face rău lui Ludovic Orban.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Partidul Social Democrat prin Marcel Ciolacu a anunţat în ziua prezentării PNRR la Parlament că pe 14 iunie va depune o Moţiune de cenzură împotriva Guvernului Florin Cîţu. Despre gestul PSD se discută mai mult ca niciodată în redacţii, în spaţiul politic, ba chiar şi pe scena publică.

Sîntem la nici un an de la instalarea unui nou guvern. Viaţa postdecembristă ne-a arătat că o moţiune de cenzură depusă acum are practic şanse nule de a trece.

Depunerea ei de către principalul partid de Opoziţie nu trebuie să ne mire. De mai mulţi ani, moţiunea de cenzură a devenit un simplu instrument de capital politic. De regulă, se depune moţiune de cenzură cînd un partid de Opoziţie e sigur, în urma unei pipăiri a realităţii parlamentare, că moţiunea va trece. Prin urmare, chiar anterior depunerii, în culisele partidului care semnează moţiunea de cenzură se pregăteşte lista noului guvern. La noi moţiunea de cenzură, începînd din perioada Dragnea, a fost un simplu instrument electoral. Un fel de arătare a muşchilor de către o Opoziţie care, în România pseudodemocratică, beneficiază de puţine prilejuri constituţionale de a-şi arăta muşchii.

De ce se discută mai mult ca niciodată despre această moţiune, ba chiar se avansează şi ipoteza unui succes al documentului?

Răspunsul ni-l dă situaţia din PNL.

În Partidul Naţional Liberal s-a declanşat o bătălie zisă pentru şefia PNL; eu îi spun însă o bătălie pentru răsturnarea la Congres a lui Ludovic Orban de către o grupare avînd drept contracandidat pe premierul Florin Cîţu. Faptul că se bat doi stîlpi ai actualei Puteri – premierul şi preşedintele Camerei Deputaţilor – transformă o chestiune internă a unui partid într-o chestiune de interes republican. Prin urmare moţiunea de cenzură, anunţată de PSD, trebuie raportată şi la această confruntare. Premierul fiind unul din candidaţi, iar preşedintele Camerei Deputaţilor celălalt candidat, e limpede că succesul sau insuccesul moţiunii de cenzură va avea repercusiuni asupra raportului de forţe dintre cele două grupări din PNL.

Circulă intens ipoteza, deocamdată sub formă de zvon, că această moţiune de cenzură ar trece, că între Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban s-ar fi ivit o înţelegere potrivit căreia Partidul Social Democrat depune moţiune de cenzură, şi cum nu are suficienţi parlamentari pentru ca ea să treacă, o parte din PNL, mai precis gruparea Ludovic Orban, va vota în favoarea Moţiunii. Moţiunea trece, Guvernul Florin Cîţu cade şi dacă o să cadă Guvernul Florin Cîţu, va fi un succes pe toată linia a lui Ludovic Orban.

Repet, aceasta este ipoteza, ipoteză însoţită de raţionamentele de mai sus atribuite grupării Ludovic Orban.

Fie şi la o simplă privire ne dăm seama însă că o Moţiune de cenzură, dacă ea va fi depusă, va fi în favoarea lui Florin Cîţu, indiferent de rezultat.

Să luăm în calcul cele două posibilităţi.

Prima posibilitate:

Moţiunea de cenzură trece. Ea nu poate să treacă decît cu sprijinul votului dat de o parte din PNL. Care vot, indiferent că a fost sau nu manevrat de Ludovic Orban, va fi pus pe seama ambiţiei lui Ludovic Orban de a rămîne preşedintele PNL. Lesne de imaginat Scandalul din partea Dreaptă a scenei politice. Se vor face imediat trimiteri la Liviu Dragnea, cel care şi-a dat jos două guverne. Se va glosa pe seama dezastrului întruchipat de ambiţia nemăsurată a lui Ludovic Orban, care ambiţie – aşa cum a spus în repetate rînduri Rareş Bogdan – a dus la o înţelegere pentru guvernare în defavoarea PNL, numai şi numai pentru ca Ludovic Orban să fie preşedintele Camerei Deputaţilor.

Lui Florin Cîţu, dacă moţiunea trece, ca premier nu i se întîmplă nimic. Florin Cîţu va fi din nou desemnat premier de Klaus Iohannis. Cred că după ce va fi desemnat premier, Florin Cîţu va face acelaşi guvern, poate cu una sau două modificări.

Succesul taberei Florin Cîţu va fi incontestabil.

A doua posibilitate:

Moţiunea de cenzură nu trece. Pentru ca ea să nu treacă, trebuie ca tot PNL-ul să voteze împotriva Moţiunii de cenzură. Mai mult, în perioada premergătoare moţiunii de cenzură, întreg PNL-ul, deci inclusiv gruparea Ludovic Orban, se va strădui să condamne Moţiunea de cenzură, să atace PSD-ul cu rară virulenţă şi să laude guvernul Cîţu cu o rară elocvenţă. Aşadar, şi în acest caz Florin Cîţu, ca premier, va cîştiga, pentru că Ludovic Orban şi gruparea sa vor fi obligaţi să laude guvernarea; însă el va cîştiga şi în calitate de candidat, deoarece ar fi practic imposibil, după moţiunea de cenzură, ca cineva din gruparea Orban să critice activitatea lui Florin Cîţu ca premier, şi prin asta ipostaza sa de candidat.

Aşadar, dacă moţiunea de cenzură se va depune, ea va fi în favoarea lui Florin Cîţu. Şi, indiferent c-a avut sau nu Marcel Ciolacu, prin Moţiunea de cenzură el a făcut jocurile lui Klaus Iohannis şi jocurile Sistemului care îl vor pe Florin Cîţu preşedintele PNL.

Să vedem însă dacă Moţiunea va fi depusă.

În chestiunea Moţiunii, dinspre PSD vine o tăcere suspectă.

Te pomeneşti că PSD-ul n-o depune.

Ca să nu-i facă rău lui Ludovic Orban!”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici