PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea / Liberalii de succes ai zilei de mîine: tînăr dependent de ”iarbă”, sau ”băiatul lui tata”. De la STS

Cei mai tineri dintre liberalii de succes, cei cărora partidul le va preda ştafeta în viitor (azi exersează şi se şcolesc în funcţii mai mici, de preferat la stat) nu seamănă deloc cu ceea ce te-ai aştepta, de la un partid istoric: o minimă seriozitate în criterii, la selectarea celor ce vor asigura viitorul partidului. Dimpotrivă. Partidul a devenit fie o pepinieră de odrasle ofiţereşti, fie un fel de refugiu politic pentru tineri cu potenţial infracţional. Altfel, ce tineri să mai fie atraşi de un partid care-şi devorează anual liderii, care şi-a ucis, practic şi doctrinar, orice legătură cu trecutul, trecînd la mariajul cu PSD, în refacerea visului de aur al lui Ion Iliescu - ”pluralism în cadrul Frontului”? De fapt, la ce să te aştepţi de la tineri, cînd ”seniorii” fac ce fac?

2067 afișări
Imaginea articolului PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea / Liberalii de succes ai zilei de mîine: tînăr dependent de ”iarbă”, sau ”băiatul lui tata”. De la STS

Denis Ilinescu, Facebook

Noul şef al tinerilor liberali din Bucureşti, prins cu ”iarbă” în ”Orăşelul copiilor”

A fost ales şeful TNL din Bucureşti, fără contracandidat. El este Denis Ilinescu, şi a fost propus de filiala liberalilor din Sectorul 4, unde ”taie şi spînzură” vicele Silviu Mototolea, naşul interlopului Fardin Ahmet, din clanul Sportivilor - care-şi aşteaptă în aceste zile o condamnare pentru omor. Luat în braţe de şeful PNL Bucureşti Ciprian Ciucu, cel care l-a prezentat ca pe o tînără speranţă a liberalilor, în prezenţa preşedintelui partidului, Nicolae Ciucă, Ilinescu n-a avut contracandidat. Are, în schimb, aşa cum a dezvăluit ”Lumea politică”, grave probleme ”la dosar”, deşi s-a încercat din răsputeri albirea lor.
Denis Ilinescu e un tînăr care, dacă n-ar fi cu carnetul de liberal în buzunar şi sub protecţia unor persoane importante din partid (inclusiv Lucian Bode, ministrul Internelor a fost prezent la alegerea sa ca preşedinte al tinerilor liberali bucureşteni, ca unic candidat - de fapt, o ”ungere” în funcţia de mare perspectivă), ar fi fost, fără îndoială, posesorul unei condamnări la închisoare. Căci natura celor două infracţiuni săvîrşite de el i-ar fi atras, dacă nu ”din prima”, cel puţin la a doua infracţiune comisă, o condamnare definitivă. În schimb, lui Ilinescu i se deschid, larg, porţile către politica mare. PNL-ul a ajuns o pepinieră de tineri unde, dacă nu pilele ”de la tăticu”, atunci impetuozitatea împinsă pînă la limita infracţiunii sînt la mare preţ. Cu alte cuvinte, să fi ”jmecher” e ceea ce contează. Dacă ai şi pile, ajungi şef şi în curînd ţi se vor deschide, precum Raiul, porţile imunităţii parlamentare.
Pînă la aceasta din urmă, Denis Iliescu a scăpat, ca prin minune, de două dosare penale. În primul, el a fost arestat în Orăşelul copiilor, cu ”iarbă” asupra sa. Reţinut de poliţişti pentru posesie în 12 iulie 2018 (a declarat că o avea pentru consum propriu), dosarul său a avut o soartă ciudată, ca şi stupefiantele găsite asupra sa, depuse iniţial la Camera de corpuri delicte a IGPR. totuşi, Ilinescu a fost iertat, deşi în alte cazuri procurorii de la DIICOT n-au arătat o la fel de mare clemenţă. După trei luni, cercetarea penală a fost încheiată, iar soluţia a fost clasarea dosarului, întrucît infracţiunea nu constituie un pericol social. Într-adevăr, să consumi marijuana în Orăşelul copiilor, are circumstanţe atenuante... E tînăr, n-a ştiut ce face...
Deşi în cazuri similare justiţia şi-a urmat cursul, Ilinescu a scăpat ieftin şi repede. Procurorii au cerut încetarea urmăririi penale, care s-a şi judecat, în termen record de 12 zile de la depunerea ei, în 18 octombrie 2018. Şi gata - Ilinescu era curat. Mai rămîneau drogurile din camera de probe a IGPR: în graba de a-l albi pe tînărul liberal, DIICOT a uitat de ele, la renunţarea urmăririi penale a acestuia. Aşa că, printr-o altă sentinţă, din 5 martie 2019, într-un nou dosar trimis în instanţă de DIICOT, s-a decis confiscarea ”ierbii” de la Ilinescu, altfel, juridic vorbind, ar fi fost primul caz de posesie de stupefiante, în care ”consumatorul” şi-ar fi putut recupera ”marfa” de la poliţie. La fel de grăbită a fost şi albirea dosarului tinerei speranţe liberale: portalul Ministerului Justiţiei a şters ambele dosare, cît şi soluţiile date în ele. Cea mai blîndă sentinţă, într-un asemenea caz, ar fi fost o pedeapsă cu suspendare, sau o amendă penală, dar nu şi cînd ai în buzunar canetul de liberal. Şi pile, care duc cine ştie cît de sus. Sigur, susţinătorul său Ciprian Ciucu ştie, ca şi ”naşul” Mototolea.

Denis Ilinescu e însă un tînăr neliniştit şi impetuos - exact ceea ce dă ”stofa” unui tînăr liberal. El a fost în 2020 cercetat într-un nou dosar, pentru conducere fără permis. De astă dată, cred că nici el nu s-ar fi aşteptat să scape, atît de uşor. Dar, aşa cum scrie pe pagina lui ministrul de interne Lucian Bode, acesta este ”mereu aproape de oameni”. E lozinca lui. Astfel că tînăra speranţă liberală a scăpat din nou, după comiterea unei infracţiuni pentru care mulţi alţii au fost condamnaţi - e chiar o glumă, legată de uşurinţa cu care se pronunţă, în alte cazuri, asemenea condamnări: unde mergi într-o puşcărie din România şi întrebi la întîmplare un condamnat ce a făcut, îţi răspunde ”conducere fără permis”. Una peste alta, tînărul liberal Denis a scăpat din nou: procurorii au decis, prin ordonanţa 8047/P/2020, să ceară (la fel ca în cazul drogurilor) încetarea urmăririi penale, confirmată, ca în primul caz, cu celeritate de justiţie (într-o lună), prin încheierea Judecătoriei Sectorului 1, în dosarul 11057/299/2021. 
Şi gata. Scăpat ca prin minune din două ”belele”, Denis Ilinescu nu e puşcăriaş, ca alţii în situaţia lui. E şef al tinerilor liberali din Bucureşti, unic candidat pe funcţie, ales în prezenţa şi aplauzele unui alt fost unic candidat pe funcţie, preşedintele PNL Nicolae Ciucă.


Tăticul de la STS şi mămica de la Interne

Nu se ştie încă, cine-o fi ”tăticul”, biologic sau politic al lui Ilinescu, pentru că fără îndoială, are aşa ceva: fără un spate solid, liberalii măcar că s-ar fi sfiit să-l bage atît de tare în faţă, plasîndu-l pe o funcţie care întodeauna a fost o trambulină politică. Să conduci cea mai puternică filială a tineretului liberal, nu e de ici, de colo: Cristian Buşoi, de pildă, care-mi vine acum în minte, a fost şeful tinerilor liberali timişeni, iar după 12 ani a ajuns europarlamentar la Buxelles. Unde va ajunge Denis Ilinescu, nu se ştie - aşa cum o dovedeşte CV-ul său impresionat, cu siguranţă, nu la închisoare.
La liberali, mai ales de la venirea lui Klaus Iohannis în fruntea partidului, în 2014, a dispărut cu totul meritocraţia. Din acest motiv, am şi demisionat atunci din partid, rămînînd apolitc mai mulţi ani. Acum însă, a ajuns să se împămîntenească, precum ceva de la sine înţeles, promovarea clientelară, pe găşti şi familii, aproape (ca stil de funcţionare) de cele de tip mafiot. Într-o asemenea reţea,”capul” ei rămîne în umbră, dar la vedere (şi esenţial în funcţionarea ei) e ”braţul de acoperire politică”. Avînd în vedere că, în cazul de faţă, reţeaua e una eminamente politică, deseori ”braţul” se identifică cu ”capul”.
Sînt mai multe asemenea ”capete” în PNL, din care abia se vede cel al şefului partidului, Ciucă, generalul chemat să aplaude un tînăr cu potenţail infracţional dovedit, ales într-o structură de conducere a partidului. Cel mai răsărit în momentul de faţă mi se pare cel al ministrului de interne Lucian Bode, care a început ”împănarea” cu sălăjeni a Bucureştiului - începînd cu şeful DNA (căci domnul Hellvig, la SRI, a venit pe picioarele lui).
O altă tînără spranţă liberală e Alexandru Pencu, venit de la Sălaj la Bucureşti, direct în funcţia de consilier al ministrului de interne Bode, în noiembrie 2010. Tînărul Pencu abia terminase dreptul la privat, la ”Nicolae Titulescu” (e născut în 1995). Meritul lui? Nu notele de la absolvire, ci tata şi mama: Sever Pencu a fost şeful STS Sălaj, iar mama adjuncta Poliţiei din Zalău, care ajunge, treptat, oraşul care dă cei mai mulţi demnitari din Bucureşti, la mia de locuitori. Tînărul Pencu n-are încă o funcţie de demnitate publică, dar i se pregăteşte. După un scurt stagiu la Interne, a ajuns director adjunct la Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, o funcţie extrem de bine plătită, dar pentru care tînrul Pencu n-are niciun fel de expertiză. Tocmai din acest motiv, deja rodat printr-o mulţime de consilii de administraţii, de unde a încasat o mulţime de bani (în declaraţia sa de avere, chiar şeful PNL Bucureşti, Ciucu apare dator la ei), Alexandru Pencu a fost trimis la studii de master în Statele Unite, pe cheltuiala instituţiei! 
Care dealtfel recunoaşte acest fapt, susţinînd că ”Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A. urmăreşte prin activitatea de pregătire profesională conturarea unui proces de învăţare organizaţională, în condiţiile creării unei culturi organizaţionale centrate pe autoperfecţionare individuală şi de grup”. Deocamdată, individual, au început cu directorul adjunct de 25 de ani, absolvent de drept la ”privat”, fost consilier la Bode la 23 de ani şi fiu de tată şi mamă cu grade şi epoleţi.
Nimeni nu întreabă nimic. Nici nu se miră. Crin Bologa, şeful DNA care l-a umflat pe ministrul Chesnoiu pentru infinit mai puţin, e tot din Sălaj, ca Bode. Dar pedeseriştii ştiu răspunsul, tac, probabil de frică - fiecare în parte, avînd motivele lui, Şi uite aşa, tinerele familii liberale se pregătesc pentru România de mîine. Tot mai aproape de oameni, vorba ministrului Bode. Oamenii lor, numai ai lor şi ai familiilor lor. Cu ”braţ de acoperire” la partid şi cu imunitate totală, faţă de justiţie, care e într-adevăr oarbă: pe liberali nu-i vede şi pe cei tineri îi iartă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici