4 octombrie 1957, ziua când sovieticii au câştigat cursa pentru spaţiu

  • Americanii şi sovieticii lucrau încă din 1954 la trimiterea unui satelit pe orbită
  • Acum exact 63 de ani, Sputnik 1 decola de pe cosmodromul din Baikonur
  • Până la lansarea primului satelit american, ruşii au trimis şi Sputnik 2 pe orbită
1353 afișări
Imaginea articolului 4 octombrie 1957, ziua când sovieticii au câştigat cursa pentru spaţiu

Sursa foto: profimedia

Poate-ţi vine greu să crezi, dar, în 1954, cursa pentru spaţiu era în plin avânt. Sovieticii lucrau la Obiectul D iar americanii la Proiectul Orbiter. Ambele proiecte îşi propuneau să ducă un satelit artificial pe orbită.

Un an mai târziu, preşedintele american Eisehower anunţa intenţia Statelor Unite de a pune un satelit pe orbită. De la Moscova, a venit răspunsul oficial al Biroului Politic al Partidului Comunist, că vor face acelaşi lucru. 

Şi, în vreme ce americanii încă nu se hotărau ce rachetă să folosească, sovieticii au ales racheta R-7, cea mai puternică rachetă la acea vreme. R-7 era o rachetă intercontinentală, proiectată să transporte o încărcătură nucleară. A fost nevoie de trei lansări eşuate ca să pună detaliile la punct.

Angoasa americanilor s-a concretizat pe 4 octombrie 1957, când, de la baza din Baikonur, pleca spre orbită Sputnik 1, primul satelit artificial al pământului.

Şi până să se trezească americanii din stupoare, pe 3 noiembrie, sovieticii lansau Sputnik 2. Abia pe 31 ianuarie 1958, Explorer 1, primul satelit american a ajuns pe orbită. Iată cum prezenta CBS în 1957 reuşita sovieticilor.

DOUGLAS EDWARDS, CBS NEWS, 1957: Până acum două zile acest sunet nu mai fusese auzit pe Pământ. Dintr-o data a devenit la fel de prezent în viaţa secolului XX ca huruitul aspiratorului tău. E o mărturie a celei mai îndepărtate frontiere a omenirii, e semnalul radio transmis de Sputnik-ul sovietic, primul obiect făcut de om care ajunge pe orbită, când a trecut astăzi pe deasupra New York-ului. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici