11 state UE vor accelerarea politicilor climatice pentru a scăpa de dependenţa energetică faţă de Rusia

Statele Uniunii Europene ar trebui să accelereze negocierile privind noile politici în domeniul schimbărilor climatice şi, de asemenea, să sporească ambiţia acestor propuneri pentru a renunţa cât mai curând posibil la combustibilii fosili ruşi, au declarat joi 11 ţări.

506 afișări
Imaginea articolului 11 state UE vor accelerarea politicilor climatice pentru a scăpa de dependenţa energetică faţă de Rusia

Ţările UE şi Parlamentul European negociază în acest an o serie de măsuri ecologice, inclusiv o revizuire a pieţei de carbon a UE, interzicerea în 2035 a maşinilor noi cu motoare cu ardere internă şi obiective mai mari pentru extinderea energiei regenerabile.

Propunerile sunt menite să reducă emisiile nete de gaze cu efect de seră ale UE cu 55% până în 2030 faţă de nivelurile din 1990. Însă legăturile lor cu securitatea energetică au ajuns în centrul atenţiei, deoarece blocul comunitar încearcă să pună capăt dependenţei de combustibilii ruşi până în 2027, parţial prin intermediul energiei regenerabile şi al economiilor de energie, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

"Acum este momentul să fim îndrăzneţi şi să avansăm cu determinare în ceea ce priveşte tranziţia ecologică. Orice întârziere sau ezitare nu va face decât să ne prelungească dependenţa energetică", au declarat 11 ţări UE într-o declaraţie comună, consultată de Reuters şi care urmează să fie publicată joi.

"Prin urmare, negocierile privind acest pachet ar trebui accelerate şi ambiţiile ar trebui să fie sporite", au spus acestea, îndemnând ţările să sprijine propunerile.

Declaraţia a fost condusă de Danemarca şi semnată de Austria, Germania, Spania, Finlanda, Irlanda, Luxemburg, Letonia, Olanda, Suedia şi Slovenia.

Ministrul danez al climei, Dan Jorgensen, a declarat că aceste ţări solicită "un drum verde către independenţa energetică a UE faţă de combustibilii fosili ruşi cât mai curând posibil".

Nu toate ţările sunt de acord. Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat miercuri că UE ar trebui să îşi suspende piaţa de carbon, principalul instrument de reducere a emisiilor din cadrul blocului, ca răspuns la preţurile ridicate ale energiei. Polonia a declarat că negocierile privind clima ar trebui să fie oprite pentru a evalua impactul războiului.

Rusia furnizează 40% din gazul european. Cele 11 ţări au declarat că, pentru a înlocui gazul rusesc, trebuie să se evite blocarea emisiilor şi să se asigure că UE rămâne pe drumul cel bun pentru eliminarea emisiilor nete de carbon până în 2050.

Bruxelles-ul se aşteaptă ca propunerile privind clima, dacă vor fi aprobate, să reducă consumul de gaz al UE cu 30% până în 2030. O expansiune mai rapidă a energiei regenerabile şi economiile de energie ar putea contribui, de asemenea, la reducerea facturilor la energie, care au crescut vertiginos pe fondul preţurilor ridicate la gaze din ultimele luni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici