Video A 19-a zi a invaziei ruse în Ucraina. Eforturile diplomatice se intensifică, dar armele nu „tac”. Financial Times: China va trimite arme Rusiei. 9 morţi după bombardarea turnului de televiziune din Rivne. Taberele se vor pune din nou la masă. UE pregăteşte Kremlinului un nou val de sancţiuni. Prima ţară NATO care se declară de acord cu no-fly zone deasupra Ucrainei

  • Eforturile diplomatice de a pune capăt războiului din Ucraina se intensifică
  • Negociatorii ucraineni şi ruşi urmează să discute din nou, după ce ambele părţi au citat progrese în cursul weekend-ului
  • Oficiali americani discută cu omologii europeni şi chinezi în privinţa evenimentelor recente din Ucraina
  • Violenţele se amplifică: rachetele ruseşti au lovit duminică o bază ucraineană din apropierea graniţei cu Polonia
  • Bombardamentele continuă în toată ţara
43827 afișări

UPDATE 23:45 Cartierul Obolon a fost bombardat masiv astăzi

În cartierul Obolon, O persoană a fost ucisă când un bloc de 9 etaje a fost lovit de un obuz de artilerie. 3 persoane au fost transportate la spital, iar alte 9 au fost tratate la faţa locului. Oficialii spun că 15 rezidenţi au fost salvaţi şi  alţi 63 au fost evacuaţi.

UPDATE 23:30 Au apărut primele informaţii legate de primarul răpit din Melitopol

În cele din urmă, au apărut informaţii oficiale despre locul unde a fost dus Ivan Fedorov.

„Din informaţiile disponibile, primarul răpit al Melitopolului, Ivan Fedorov, se află în Lugansk, unde este acuzat de „terorism”.

UPDATE 23:25 Constituţia votată a Belarusului a intrat în vigoare


Se presupune că 65,16% dintre cetăţeni au votat pentru următoarea versiune a amendamentelor.

  • Lukaşenko va mai putea fi ales de două ori
  • se exclude ca fostul preşedinte să fie tras la răspundere pentru acţiunile săvârsite în cadrul exercitării atribuţiilor sale, are imunitate
  • preşedintele care şi-a încetat atribuţiile poate deveni membru pe viaţă al Consiliului Republicii şi poate păstra controlul asupra următorului preşedinte
  • Mulţi lideri ai opoziţiei nu vor putea participa la alegerile prezidenţiale: a fost introdusă o interdicţie privind participarea la alegeri a persoanelor care au avut vreodată cel puţin un permis de şedere în altă ţară. „Inamicii poporului” deosebit de vinovaţi sunt privaţi oficial de cetăţenie
  • „Republica Belarus exclude agresiunea militară de pe teritoriul său împotriva altor state.” Dar clauza privind statutul non-nuclear şi neutru al statului a dispărut din Constituţie

UPDATE 23:20 Mesajul de condoleanţe al preşedintelui Voldomir Zelenski pentru jurnalistul american ucis de ruşi

Zelenski: Transmit sincere condoleanţe familiei lui Brent Renaud, care şi-a pierdut viaţa în timp ce documenta tirania şi răul provocat de Rusia oamenilor din Ucraina. Fie ca viaţa şi sacrificiul lui Brent să inspire lumea să se ridice în lupta pentru ca forţele luminii să răzbată forţelor întunericului. 

UPDATE 23:15 China solicită Federaţiei Ruse şi Ucrainei să reducă escaladarea tensiunilor şi să prevină o criză umanitară, a declarat un membru al Biroului Politic al Comitetului Central al PCC în cadrul discuţiilor cu Sullivan.

UPDATE 23:10 Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei (EASA) a suspendat certificatele companiilor aeriene ruse.

UPDATE 23:00 „În termen de o săptămână sau două va exista un acord de pace cu retragerea trupelor sau o încercare de a doua rundă de ofensivă. Până în mai vom ajunge la un acord de pace cu posibile bătălii locale în decurs de un an. Totuşi, toată lumea va înţelege mai târziu că Putin a pierdut, iar Rusia se confruntă cu o criză socio-politică”, a declarat consilierul preşedintelui Zelenski.

UPDATE 22:00 Estonia este prima ţară NATO care este de acord cu „no-fly zone”, despre care analiştii militari susţin că este o „declaraţie de război”.

UPDATE 21:20 Un fizician cunoscut în Ucraina a fost ucis pe 13 martie. 

Ucraina a interzis importul şi distribuţia tuturor produselor editoriale de pe teritoriul Rusiei, informează agenţia UNIAN, potrivit Comitetului de Stat pentru emisiunile de televiziune şi radio ucrainene.

UPDATE 20:30 Meta şi-a schimbat atitudinea faţă de regimul Putin: va bloca instigările împotriva Ţarului.

Financial Times: China oferă arme Rusiei

UPDATE 19:30 China „a deschis posibilitatea de a furniza arme Rusiei”, susţine Financial Times. Luni, Rusia a negat că a solicitat ajutor financiar sau militar de la China.

UPDATE 19:00 „Am discutat cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Creşterea presiunii sancţiunilor asupra Rusiei este importantă”, a scris preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un tweet în care a precizat că „a apreciat asistenţa financiară semnificativă”. Ucraina, a concluzionat el, „continuă să se îndrepte către aderarea la UE”. 

UPDATE 18:00 Alarme aeriene în Nikolaev şi în Cernav. S-au auzit explozii în zona centralei nucleare Zaporijie. 9 morţi au fost număraţi în atacul asupra turnului de televiziune din Rivne.

UPDATE 17:00 S-au reluat discuţiile dintre SUA şi China. Delegaţia chineză s-a întors, după o oră şi jumătate de pauză, la hotelul Cavalieri Waldorf Astoria din Roma, pentru a relua discuţiile privind invazia rusă a Ucrainei. Consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, şi ofiţerul pentru politică externă a Partidului Comunist Chinez, Yang Jiechi, s-au întors la masa negocierilor.

O nouă rundă de tratative a fost stabilită pentru mâine, anunţă un oficial ucrainean.

UE pregăteşte Rusiei cel de-al patrulea pachet de sancţiuni

Von der Layen a scris despre război. „Războiul lui Putin devine din ce în ce mai brutal în fiecare zi. Tocmai l-am informat pe preşedintele Zelenski despre al 4-lea pachet de sancţiuni. UE este cu poporul ucrainean. Îi sprijinim cu un pachet de asistenţă macrofinanciară de 1,2 miliarde de euro şi 500 de milioane de euro în ajutor umanitar”, a scris preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe Twitter.

UPDATE 16:10 „Putin a spus doar minciuni, ne-a obligat să venim aici”, afirmă un soldat rus capturat de ucraineni, într-o conferinţă de presă. 

UPDATE 15:30 Kremlinul: „Suntem gata să preluăm controlul total asupra oraşelor, nu există cerere de ajutor la Beijing”.

Discuţii SUA-China la Roma.

A început evacuarea de la Mariupol plus o nouă pană de curent la Cernobîl, este bilanţul zilei pe front, până acum.

Negocierile Moscova-Kiev se ţin prin videoconferinţă. Fotografie postată pe Twitter de negociatorul-şef ucrainean Podoliak 

 

UPDATE 14:35 Sunt bombardamente în oraşul Harkov şi în Kiev.

UPDATE 14:30 O parte din regiunea Luhansk a pierdut comunicaţiile mobile. Şeful OVA din Luhansk, Serhiy Gaidai, spune că invadatorii au făcut asta. Lucrările pentru restabilirea comunicării au început deja. Totodată, Gaidai a cerut să se scoată parolele de pe WIFI acolo unde este curent, pentru ca „oamenii să le poată folosi şi să le scrie celor dragi”.

UPDATE 14:00 Bombardarea Kievului de duminică s-a soldat şi doi morţi, 16 răniţi, din datele actuale, anunţă primarul Vitali Klitschko. 

Mai devreme, un proiectil (probabil o rachetă de croazieră) a fost doborât deasupra oraşului.

UPDATE 13:40 Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a făcut o serie de declaraţii luni:

  • „forţele armate ruse nu exclud plasarea aşezărilor mari din Ucraina sub control deplin, asigurând în acelaşi timp securitate maximă pentru populaţie”;
  • „Bombardarea de astăzi a Doneţkului este un atac la adresa populaţiei civile, naţionaliştii ucraineni acţionează după îndemnurile şi metodele stăpânilor lor de peste mări”;
  • „Meta s-a jucat cu reguli şi manipulare, ceea ce face să fie puţin probabil să funcţioneze în viitor în Rusia”;
  • „Putin a semnat o lege care restricţionează accesul la informaţii despre companiile din Rusia”;
  • „Toate planurile operaţiunii speciale ruseşti vor fi implementate la timp şi în totalitate”.
     

UPDATE 13:30 Linia electrică care alimentează Centrala Nucleară de la Cernobîl a fost din nou avariată. 

UPDATE 13:18 Armata rusă a avariat din nou linia electrică care alimentează Centrala Nucleară de la Cernobîl, a declarat Ukrenergo.

„Ieri, 13 martie, echipa Ukrenergo a reparat linia de înaltă tensiune care alimentează centrala nucleară de la Cernobîl şi oraşul Slavutych. La ora 19:07, s-a restabilit alimentarea cu energie a infrastructurii centralei. Cu toate acestea, ocupanţii au deteriorat din nou linia în curând. Echipa de reparaţii a NPC Ukrenergo este nevoită să meargă din nou pe teritoriul ocupat de lângă centrala nucleară şi să repare daunele”, a spus Ukenergo.

UPDATE 13:00 Numărul victimelor din Doneţk a crescut la 23.

UPDATE 11:29 Nouăzeci de copii au fost ucişi şi peste 100 au fost răniţi în Ucraina de când Rusia a invadat pe 24 februarie, a anunţat luni Procuratura Generală ucraineană, conform Reuters.

„Cel mai mare număr de victime se află în regiunile Kiev, Harkov, Doneţk, Cernihiv, Sumi, Herson, Mykolayiv şi Jytomyr”, se arată într-un comunicat.

UPDATE 10:50 Peste 2500 de civili au decedat în urma bombardamentelor din Mariupol din aceste zile, anunţă NEXTA.

UPDATE 10:00 Uzina din industria aviaţiei Antonov din Kiev a fost bombardată.

UPDATE 9:37 O nouă rundă de negocieri între Rusia şi Ucraina va avea loc astăzi.

UPDATE 8:19 O clădire cu 9 etaje aproape s-a prăbuşit, luni, după ce trupele ruse au tras cu un obuz în blocul din Obolon, regiunea Kiev. Conform datelor preliminare, două persoane au decedat şi alte trei au fost transportate la spital. 

UPDATE 04:30 Temutul lideru cecen Ramzan Kadyrov se află în Ucraina

UPDATE 03:23 Joe Biden a vorbit cu Emmanuel Macron despre războiul din Ucraina şi despre eforturile diplomatice

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a vorbit, duminică seară, cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre războiul din Ucraina şi despre recentele acţiuni diplomatice, iar, ulterior, liderul Franţei a discutat cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

UPDATE 02:50 Antony Blinken condamnă atacurile Rusiei asupra unei baze militare din vestul Ucrainei 

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a condamnat, duminică seară, atacurile cu rachete efectuate de armata rusă asupra unei baze militare din vestul Ucrainei în care au avut loc în trecut misiuni de antrenament efectuate de specialişti din SUA şi din alte ţări NATO.

UPDATE 01:41 China depune eforturi în relaţia cu Rusia pentru a evita escaladarea războiului din Ucraina 

Ambasada Chinei în Statele Unite a exprimat preocupări în legătură cu războiul din Ucraina şi a anunţat că depune eforturi pentru a evita escaladarea confruntărilor militare, informează BBC News şi agenţia Reuters.

UPDATE 00:33 Nick Candy, fanul miliardar al lui Chelsea, explică de ce vrea să cumpere clubul de la Abramovici 

The Blues sunt în căutarea unui nou proprietar după ce un omul de afaceri rus Roman Abramovici a scos clubul la vânzare, dar încă înainte de a-i fi fost îngheţate toate bunurile din Marea Britanie.

Rezumatul zilei

  • Autorităţile de la Kiev au declarat că mai au rezerve alimentare pentru cele 2 milioane de oameni care nu au reuşit să fugă încă din capitală pentru două săptămâni.
  • Ucraina raportează raiduri aeriene ruse date asupra unui aeroport din vestul ţării.
  • Bombardamentele puternice lovesc majoritatea oraşelor ucrainene.
  • Deşi depăşite numeric, forţele ucrainene rezistă eroic.
  • Delegaţiile ruse şi ucrainene vor continua negocierile de pace începând de luni.
  • Preşedinţii Joe Biden şi Emmanuel Macron trag la răspundere Rusia pentru invazia inutilă din Ucraina.
  • Aproximativ 2187 de locuitori ai oraşului port Mariupol au murit de la începutul invaziei.
  • Ajutoarele umanitare nu au putut ajunge în oraşul care suferă de lipsa alimentelor şi apă din cauza bombardamentelor ruse.
  • Un jurnalist american a fost ucis de forţele ruse în oraşul Irpin din regiunea Kiev iar un altul a fost rănit.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici