Video A 16-a zi de război în Ucraina. Explozii în Nikolaev, Dnipro şi la Luţk. Uniunea Europeană anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei, în coordonare cu Grupul G7

  • Primarul din Melitopol a fost răpit de soldaţi ruşi.
  • Statele Unite au declarat că trupele ruse au înconjurat mai multe oraşe ucrainene şi au deteriorat infrastructuri strategice. La Mariupol, oamenii rămân fără provizii şi alimente, avertizează Comitetul Internaţional al Crucii Roşii
  • Potrivit ONU, 549 de civili au murit în Ucraina de la începutul războiului
  • Rusia a declarat că va deschide coridoare umanitare între Ucraina şi Rusia
  • Discuţiile dintre miniştrii de externe ai Rusiei şi Ucrainei din Turcia s-au încheiat fără prea multe progrese. Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că nu vede o posibilitate puternică ca discuţiile să ducă la o încetare a focului în curând
  • Guvernele SUA şi Marea Britanie şi-au exprimat din nou îngrijorarea că Rusia ar putea folosi arme chimice sau biologice
  • Experţii economici prevăd că economia Rusiei se va micşora cu 15% din cauza sancţiunilor
  • Exodul companiilor din Rusia continuă: Mars, Walt Disney, Sony şi Universal Music au anunţat suspendarea activităţilor
25494 afișări

UPDATE 23:55 Banca Centrală a Rusiei anunţă noi schimbări

Ruşilor care primesc transferuri de bani de la bănci străine li se va permite doar să retragă numerarul în ruble, a declarat vineri banca centrală, cea mai recentă mişcare în încercarea de a face faţă sancţiunilor occidentale.

Banca a declarat că noua măsură temporară va intra în vigoare sâmbătă. Nu este cunoscută dată de încheiere.

Banca a declarat marţi că până la 9 septembrie, băncile nu pot vinde valută străină cetăţenilor ruşi.

UPDATE 23:45

"70% din teritoriul regiunii Lugansk este ocupat", a declarat şeful Administraţiei Regionale de Stat Lugansk, Serhiy Gaidai.

Comunicaţia mobilă funcţionează în teritoriul controlat, dar intermitent. Echipajele de reparaţii încearcă să rezolve problema. Între timp, în teritoriile ocupate, au început să se cableze la televiziunea rusă.

UPDATE 23:35 Curtea Penală Internaţională: Bombardarea civililor este o crimă

Curtea Penală Internaţională (CPI) condamnă atacurile date asupra civililor pe care le cataloghează drept o crimă.

"Dacă atacurile sunt îndreptate în mod intenţionat împotriva civililor: este o crimă. Dacă atacurile sunt îndreptate în mod intenţionat împotriva unor bunuri civile: aceasta este tot o crimă", a declarat procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale.

„Îndemn părţile implicate în conflict să nu folosească arme puternice. Nu există nicio justificare legală, nicio justificare pentru atacurile care sunt nediscriminate sau disproporţionate în ceea ce priveşte impactul lor asupra populaţiei civile”, a adăugat procurorul şef al CPI, Karim Khan.

Rusia susţine că bombardează doar ţinte militare, dar există din ce în ce mai multe dovezi foto şi video ale bombardării zonelor rezidenţiale din diferite oraşe ale Ucrainei.

UPDATE 23:30 Forţele ruse avansează spre Kiev după săptămâni de lupte, avertizează oficialii  Pentagonului

Pentagonul a avertizat vineri că trupele ruse încep să facă progrese mari în drumul lor spre capitala Kiev, în timp ce forţele ucrainene continuă să lupte împotriva ocupanţilor sub un tir constant de rachete. 

Există bombardamente care au loc destul de des şi se manifestă violent în timp ce vorbim. Evaluăm că ruşii încep să avanseze tot mai mult înspre Kiev, în special dinspre est””, a declarat reporterilor secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby.

UPDATE 23:21

AIEA a anunţat restabilirea transmisiei de date din sistemele de monitorizare de la CNE Zaporozhye.

UPDATE 23:00

Trupa britanică de rock Pink Floyd a început să-şi ştergă toate înregistrările muzicale din serviciile de muzică digitală din Rusia şi Belarus începând cu anul 1987 şi până în prezent.

UPDATE 22:45 În Cernigău, invadatorii ruşi au bombardat microdistrictul Sherstyanka. Au intrat în casele oamenilor. Nu există încă informaţii despre răniţi şi victime. 

UPDATE 21:00  În Nikolaev au loc bombardamente.

UPDATE 20:50 26 de centre de sănătate ucrainene au fost atacate de Rusia, spune Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). 

Cele 26 de unităţi sanitare includ spitalul de copii/secţia de maternitate pe care forţele ruse l-au atacat miercuri la Mariupol, lăsând trei morţi şi 17 răniţi. „În total, 12 persoane au murit şi 34 au fost rănite”, a spus OMS într-un tweet. „Sunt verificate mai multe incidente. OMS condamnă ferm aceste atacuri”. 

UPDATE 20:45 Uniunea Europeană anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei, în coordonare cu Grupul G7.

UPDATE 20:30 ONU discută vineri şi despre primarul oraşului Melitopol, Ivan Fedorov, care ar fi fost răpit de soldaţi ruşi, vineri seara. Anton Herashchenko, un consilier al ministerului de Interne, este primul care a vorbit public despre răpirea primarului. Acesta spune că mai multe persoane au intrat în centrul de criză, au pus o pungă pe capul edilului şi l-au luat „spre direcţie necunoscută”.

UPDATE 20:20 Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a spus că 12.000 de soldaţi americani s-au mutat la graniţele Rusiei şi că SUA vor „proteja fiecare centimetru din ţările NATO”. 

UPDATE 20:15 ONU a raportat 564 de morţi de civili în Ucraina de la începutul invaziei rusilor, inclusiv 41 de copii. 982 de persoane, inclusiv 52 de copii, au fost rănite. 

UPDATE 20:10 Rusia şi-a extins vineri ofensiva militară în Ucraina, lovind pentru prima dată în apropierea aeroporturilor din vestul ţării. 

UPDATE 20:00 Ucraina se teme că Belarusul se va alătura Rusiei şi că va ataca vineri seara.

UPDATE 19:30 Un înalt oficial american al Apărării a declarat vineri că Ucraina are 56 de avioane de luptă funcţionale care efectuează zilnic între 5 şi 10 ieşiri în interiorul ţării, potrivit Jennifer Griffin de la Fox News. 

UPDATE 16:00 Numărul refugiaţilor din Ucraina a depăşit 2,5 milioane de oameni.

UPDATE 14:30

„Am ajuns deja la un punct de cotitură strategică. Suntem pe drumul victoriei”, a transmis Volodimir Zelenski, într-un mesaj video postat pe profilul Telegram.

UPDATE 13:30

Mass-media din Ucraina: şcolile din opt regiuni se redeschid în Ucraina de luni, 14 martie, scrie portalul „Strana.ua”, citând Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Kiev. Regiunile vizate sunt Lvovskaja, Ternopil, Ivano-Frankivsk, Cernăuţi, Hmelnîţki, Zaporojie, Odesa şi Kirovograd.

Preşedintele american Joe Biden ar urma să anunţe astăzi noi sancţiuni împotriva Moscovei. Potrivit zvonurilor, preşedintele SUA va da „undă verde” creşterii tarifelor la importurile din Rusia, punând capăt „statutului preferenţial” în ceea ce priveşte comerţul atribuit anterior acestei ţări.

Oficialii vestici continuă ofensiva anti-Rusia pe toate fronturile economice: îl „hăituiesc” şi pe Serghei Lavrov, ministrul de Externe al lui Putin. Guvernul britanic a inclus 386 de parlamentari ruşi printre cei sancţionaţi pentru invadarea Ucrainei. 

Preşedintele belarus Alexandru Lukaşenko a spus că Ucraina „se pregătea să atace nu numai Donbass, ci şi Belarus”!

UPDATE 12:30

„NATO nu vrea război deschis cu Rusia”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat AFP.

48 de şcoli din Harkov au fost distruse de la începutul invaziei ruse, a declarat primarul oraşului Ihor Terekhov.

UPDATE 12:00

Kirill „urechează” NATO

Liderul opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi, a cerut proteste de stradă în weekend împotriva războiului. „Maniacul nebun Putin va fi oprit mai repede de poporul rus acum, dacă se va opune războiului: trebuie să mergi la demonstraţii împotriva războiului în fiecare weekend”, a scris el din închisoare, relatează Reuters.

„Acest conflict nu a început astăzi. Cred cu tărie că promotorii săi nu sunt popoarele Rusiei şi Ucrainei „care” sunt unite prin credinţă comună, sfinţi şi rugăciuni comune şi împărtăşesc un destin istoric comun. Originile confruntării se află în relaţiile dintre Occident şi Rusia. În anii 1990, Rusiei i s-a promis că securitatea şi demnitatea sa vor fi respectate „dar” an de an, lună de lună, statele membre NATO şi-au întărit prezenţa militară, ignorând preocupările Rusiei”, a scris de Patriarhul Moscovei Kirill într-o scrisoare către Consiliul Mondial al Bisericilor.

Moody's a redus ratingul Belarusului de la B3 la Ca, cu o perspectivă negativă. Este ipoteza defaultului pentru agenţia de rating, variantă din ce în ce mai probabilă din cauza „temerilor legate de intenţia guvernului de a-şi rambursa datoriile”. 

Ministrul rus al Armatei, Serghei Shoigu, a spus că Rusia lucrează la întărirea apărării „graniţelor de vest ale Rusiei” prin redistribuirea unităţilor militare şi a armelor avansate, ca contramăsuri la întărirea frontierelor de est ale NATO, adăugând că preşedintele Vladimir Putin a cerut un raport pe această temă, informează Tass şi Interfax, citându-l pe Shoigu, după şedinţa Consiliului de Securitate al Rusiei. Nu este clar dacă întărirea se referă doar la graniţa cu Ucraina sau chiar la ţări precum Letonia şi Estonia, aflate la nord-vest, ambele ţări membre NATO. 

UPDATE 11:10

Volodimir Zelenski este gata să vorbească direct cu Vladimir Putin, dar „nu va face compromisuri în timpul acestor negocieri”. „Suntem gata să vorbim cu Putin oricând doreşte”, a declarat pentru CNN numărul 2 ucrainean, Igor Zhovkva, în urma eşecului discuţiilor de la Antalya dintre miniştrii de externe ai Rusiei şi Ucrainei, primul de la invazia rusă a ţării. „Este bine că s-au întâlnit, dar, din păcate, putem spune că nu ministrul rus de externe ia decizia finală”.

Preşedintele belarus Alexandru Lukaşenko a plecat la Moscova, unde va purta discuţii cu omologul său rus Vladimir Putin. Agenţia Belta raportată de Tass. Anterior, serviciul de presă al preşedintelui belarus a anunţat că Lukaşenko şi Putin vor discuta „probleme relevante privind relaţiile bilaterale şi extinderea cooperării aliate şi a cooperării economice pe fondul presiunii sancţiunilor”.

Procurorul general rus a dispus astăzi un „control strict” al companiilor străine care au anunţat suspendarea activităţilor lor în ţară din cauza intervenţiei militare ruse în Ucraina. „Procurorii vor stabili un control strict asupra respectării legislaţiei muncii, a condiţiilor contractelor de muncă, a plăţii salariilor, a îndeplinirii obligaţiilor contractuale faţă de contractori şi faţă de Federaţia Rusă”, a anunţat procurorul general.

Departamentele forţelor paramilitare cecene „kadîrovite” staţionate în direcţia Kiev, Irpin, Gostomel, Buca blochează retragerea armatei ruse demoralizate, care evită o ciocnire cu forţele armate ucrainene, informează Fedor Venislavsky, membru al comitetelor Radei Supreme pentru Comisia de Securitate Naţională şi Apărare. „Kadîroviţii” sunt foşti membri ai unităţilor paramilitare ale fostului preşedinte pro-Moscova al republicii cecene Achmat Kadyrov, condus acum de fiul său, actualul preşedinte Ramzan Kadîrov.

Există peste 16.000 de voluntari în ţările din Orientul Mijlociu gata să vină în ajutorul regiunilor separatiste pro-ruse din Donbass, a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Shoigu, omul fără sentimente plătit de Rusia, dar cu mamă din Ucraina.

Harkov asediat, dezastru umanitar la Mariupol. Bombe pe Dnipro şi Luţk, urmează atacul asupra Kievului

UPDATE 9:30

Cernihiv, nordul Ucrainei, a rămas fără apă, după ce reţelele de alimentare ale oraşului au fost lovite de raidurile ruseşti, scrie Kyiv Independent, citând compania locală Chernihivvodokanal. Compania a declarat că a identificat pagubele, anunţând că va dura trei până la patru ore pentru a le repara.

Peste 220.000 de persoane au fost evacuate în Rusia din Donbass şi din restul Ucrainei, potrivit agenţiei Tass, citând mai multe agenţii regionale de securitate: „Până în prezent, aproximativ 222 de mii de oameni au trecut graniţa cu Rusia. Printre ei, 50 de mii de copii. Peste 193.000 de oameni au sosit în Rusia din Doneţk şi Lugansk din 18 februarie”. În plus, aproximativ 30.000 de persoane au părăsit teritoriul ucrainean prin puncte de control din regiunile Belgorod, Bryansk, Kursk şi Crimeea.

Compania nucleară de stat ucraineană Energoatom nu va mai cumpăra combustibil nuclear rusesc, a anunţat compania.

UPDATE 9:00

Trupele ruse încep să se repoziţioneze în vederea unei noi ofensive şi este „probabil” un atac asupra Kievului, în zilele următoare. Versiunea este susţinută de serviciile de informaţii britanice, care au furnizat informaţiile pe contul de Twitter al Ministerului Apărării.

Este „foarte puţin probabil” ca Rusia să fi atins până în prezent obiectivele militare care erau indicate înainte de invazie, mai susţin britanicii. Potrivit sursei amintite, forţele ruse de pe teren continuă să facă „un progres limitat, iar acest lucru se datorează atât problemelor logistice, cât şi rezistenţei puternice a ucrainenilor”. 

UPDATE 8:30

Forţele separatiste din Donbass „îngustează inelul” în jurul oraşului-port ucrainean Mariupol şi au preluat controlul asupra oraşului Volnovakha; în sectorul de vest al Ucrainei, în schimb, aeroporturile militare din oraşele Ivano-Frankivsk şi Luţk au fost făcute „inutilizabile”, informează Ministerului rus al Apărării cu privire la situaţia de pe teren din Ucraina.

Oraşul ucrainean Volnovakha, în sud-estul ţării, se află sub controlul trupelor autoproclamatei Republici Doneţk, susţine şi agenţia Interfax.

„Mariupol şi Volnovakha rămân complet blocate. Chiar dacă am făcut tot posibilul astfel încât coridoarele umanitare să funcţioneze, nu a existat nicio încetare a focului de partea rusă”, este mesajul dat pe reţelele de socializare de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Lângă Mariupol, „tancurile ruseşti au deschis în mod deliberat focul asupra coridorului umanitar, care este un coridor al vieţii”, adaugă el.

UPDATE 8:00

Au fost efectuate raiduri aeriene în unele zone ale Niproului, în centrul Ucrainei. Vestea a fost transmisă de agenţia Ukrinform, invocând serviciile de urgenţă din Kiev, potrivit cărora cel puţin o persoană a murit. Raidurile, subliniază sursa, s-au concentrat asupra cartierului Novokadatskyi. O grădiniţă, o clădire de locuinţe şi două fabrici de încălţăminte au fost afectate. Salvatorii sunt la faţa locului.

Rusia nu are intenţia de a „se izola de nimeni” şi este „deschisă să lucreze cu toţi partenerii noştri străini care doresc acest lucru”, a declarat aseară preşedintele rus, Vladimir Putin, în cadrul unei întâlniri cu membri ai guvernului rus.

Televiziunea şi mass-media ucrainene au informat despre explozii în Luţk, nord-vestul Ucrainei, precum şi în Dnipro, un oraş situat pe râul Nipru, în partea central-estică a ţării. Potrivit BBC, în aceste oraşe nu avuseseră loc, până acum, bombardamente ruseşti. Atacul de la Luţk a vizat un aeroport, potrivit localnicilor. Şi există şi mărturii care susţin că atacul rusesc ar fi lovit o fabrică, singurul loc în care pot fi reparate motoare de avioane de luptă.

Explozii puternice au fost auzite, în această dimineaţă, în Dnipro, al treilea oraş ca mărime al Ucrainei şi un important port fluvial, anunţă serviciile de urgenţă de la Kiev. Unele surse mass-media locale susţin că un atac cu rachete este în curs.

Premierul chinez Li Keqiang a avertizat asupra riscurilor asociate cu sancţiunile economice impuse de ţările occidentale Rusiei pentru invadarea Ucrainei, soluţii care „vor dăuna redresării economiei globale după pandemia de Covid-19”. Vorbind la conferinţa de presă finală a lucrărilor anuale din Parlament, Li a remarcat că „situaţia actuală este gravă, iar China este profund îngrijorată şi întristată”.

Facebook încurajează războiul, permiţând postări care îndeamnă la luptă anti-Putin.

UPDATE 06:23

În seara zilei de 10 martie, armata rusă a bombardat instalaţia nucleară de cercetare Neutron Source situată la Institutul Naţional de Fizică şi Tehnologie din Harkov.

Inspectoratul nuclear ucrainean acuză Rusia de terorism nuclear: „Încă o dată, Federaţia Rusă a comis un act de terorism nuclear !!! În seara zilei de 10 martie 2022, ţara agresor a bombardat din nou o instalaţie nucleară de cercetare, bazată pe un ansamblu subcritic controlat de un accelerator liniar de electroni de la „Institutul de Fizică şi Tehnologie Harkov ”.

„Sursa de neutroni” este destinată cercetării ştiinţifice şi aplicate în domeniul fizicii nucleare, ştiinţei materialelor radiaţiilor, biologiei, chimiei şi pentru producerea de radioizotopi medicali.

UPDATE 05:10 Noi imagini din satelit realizate de MAXAR arată un convoi militar rusesc care se află în apropiere de Kiev

Imaginile difuzate de Maxar Technologies arată că un convoi militar rusesc de mare anvergură, văzut ultima dată la nord-vest de Kiev, lângă aeroportul Antonov, s-a dispersat şi s-a redistribuit în mare parte.

UPDATE 04:20 Prima zi a summitului UE s-a încheiat / Sunt disensiuni majore privind statutul Ucrainei de candidat 

Prima zi a reuniunii informale a Consiliului European s-a încheiat în cursul nopţii, iar summitul va continua vineri dimineaţă, existând eforturi intense pentru formularea susţinerii acordate Ucrainei pe parcursul spre integrarea în Uniunea Europeană.

UPDATE 03:41 Consiliul de Securitate ONU va analiza acuzaţiile Rusiei privind laboratoare chimice în Ucraina 

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se va reuni, vineri după-amiază, la solicitarea Rusiei, pentru a discuta acuzaţiile Moscovei privind presupuse activităţi ale Ucrainei de fabricare a armelor biologice şi chimice, informează cotidianul Le Monde.

UPDATE 02:55 Un avion militar rus a fost doborât deasupra Ucrainei şi s-a prăbuşit pe teritoriul Belarusului

Locuitorii aşezărilor din Belarus de lângă graniţa cu Ucraina raportează o explozie puternică şi un incendiu.

Potrivit informaţiilor preliminare, o aeronavă militară a forţelor armate ruse s-a prăbuşit în apropierea oraşului Kozhan-Gorodok, îndreptându-se spre aerodromul din Machulishchi.

UPDATE 01:42 Summit UE | Ursula von der Leyen propune eliminarea dependenţei de combustibili din Rusia până în 2027

Uniunea Europeană va elabora planuri pentru optimizarea sistemului energetic şi intenţionează să elimine dependenţa de combustibili fosili din Rusia până în anul 2027, a anunţat joi seară Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

UPDATE 01:17 Moscova anunţă noi coridoare umanitare în Ucraina, dar în direcţia teritoriului Rusiei 

Ministerul rus al Apărării a anunţat, joi seară, că va crea zilnic, prin decizie unilaterală, culoare umanitare pentru evacuarea civililor ucraineni spre teritoriul Rusiei şi, prin coordonare cu armata ucraineană, spre alte direcţii.

UPDATE 00:31 FMI anunţă că sancţiunile vor diminua creşterea economică la nivel mondial 

Fondul Monetar Internaţional (FMI) va revizui în scădere perspectivele de creştere economică la nivel mondial pentru anul 2022, a anunţat joi seară directorul general al instituţiei, Kristalina Georgieva, în contextul efectelor sancţiunilor impuse de Occident Rusiei din cauza războiului din Ucraina.

UPDATE 00:01 Chelsea învinge pe Norwich, în aceaşi zi în care guvernul a recesionat clubul

Chelsea a învins joi în deplasare pe ultima clasată Norwich City, în etapa cu numărul 30 din Premier League. Mason Mount a marcat un gol şi a oferit un assist, în ziua în care viitorul pe termen lung al clubului său a fost aruncat în incertitudine.

Situaţia actuală:

  • Autorităţile ucrainene au evacuat aproape 40.000 de oameni din cinci oraşe, dar niciunul din Mariupol, care este încercuit
  • Avioanele ruseşti au bombardat un institut din Harkov care găzduieşte un reactor nuclear experimental
  • Ministerul Apărării din Rusia a declarat că va aproba încetarea focului vineri şi va deschide coridoarele de evacuare pentru cinci oraşe
  • Discuţiile dintre miniştrii de externe ucraineni şi ruşi în Turcia au înregistrat progrese minime
  • Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se va reuni vineri la cererea Rusiei pentru a discuta despre situaţia armelor biologice
  • Preşedintele Putin a declarat că sancţiunile aduse Rusiei se vor întoarce împotriva Occidentului
  • Campionii europeni la fotbal, Chelsea, sunt acum controlaţi efectiv de guvernul britanic după ce au fost impuse sancţiuni împotriva proprietarului rus Roman Abramovici şi vânzarea clubului a fost suspendată
  • Liderii Uniunii Europene au convenit să renunţe treptat la cumpărarea de petrol, gaze şi cărbune din Rusia
  • Peste 2.3 milioane de oameni au fugit din Ucraina până acum, aproximativ jumătate dintre ei fiind copii, potrivit ultimelor statistici ale ONU 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici