Acuzaţii de spionaj pentru gigantul IKEA. Angajaţii erau spionaţi de poliţişti şi detectivi particulari

Procurorii susţin că Ikea Franţa conduce un sistem de spionaj în adevăratul sens al cuvântului. Cincisprezece persoane, printre care şi manageri de magazine, ofiţeri de poliţie şi conducători de top, cum ar fi fostul CEO, Stefan Vanoverbeke, s-au înfăţişat la deschiderea procesului, la tribunalul din Versailles.

2129 afișări
Imaginea articolului Acuzaţii de spionaj pentru gigantul IKEA. Angajaţii erau spionaţi de poliţişti şi detectivi particulari

Acuzaţiile conform cărora Ikea îşi spionează angajaţii au fost făcute publice pentru prima oară în 2012, de către publicaţiile Le Canard Enchaîné şi site-ul de ştiri Mediapart, relatează BBC. Magistraţii au decis atunci demararea unei anchete, după ce sindicatul Force Ouvrière a depus o plângere şi au fost demişi patru oficiali.

În urma anchetei, autorităţile au descoperit un sistem prin intermediul căruia angajaţii şi candidaţii la angajare erau spionaţi. Conform procuraturii, câteva sute de persoane au fost monitorizate şi le-au fost examinate cazierele judiciare şi stilul de viaţă.

Conform celor de la AFP, citat de BBC News, fostul director al departamentului de management al riscului, Jean-Francois Paris, este acuzat că a trimis unui grup de detectivi o listă cu numele tuturor angajaţilor Ikea France. Pentru serviciile detectivilor, compania a cheltuit aproximativ 600.000 de euro. Domnul Paris susţine că investigaţiile erau adresate unor ”angajaţi problemă” şi comandate de un alt coleg, Jean-Louis Baillot.

Ikea Franţa se confruntă acum cu acuzaţii grave precum colectarea ilegală de informaţii cu caracter personal şi încălcarea termenilor de confidenţialitate profesională, pentru care sentinţa prevede până la 10 ani de închisoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici