Adunarea Generală a ONU a ales cinci ţări pentru a face parte din Consiliul de Securitate

  • Naţiunile membre ale ONU au ales joi, fără suspans sau dramatism, cinci ţări care vor face parte din puternicul Consiliu de Securitate al ONU, deoarece toate au rămas fără opoziţie: Ecuador, Japonia, Malta, Mozambic şi Elveţia.
  • Câştigarea unui loc în Consiliul de Securitate format din 15 membri este considerată o realizare importantă pentru multe ţări, deoarece le oferă o voce puternică în probleme de pace şi securitate internaţională.
9337 afișări
Imaginea articolului Adunarea Generală a ONU a ales cinci ţări pentru a face parte din Consiliul de Securitate

Astăzi, războiul din Ucraina se află în fruntea listei. Deşi dreptul de veto al Rusiei a împiedicat Consiliul să ia măsuri, acesta a organizat numeroase reuniuni de la invazia Moscovei din 24 februarie, în cadrul cărora au avut loc schimburi de replici controversate între diplomaţi de rang înalt din ambele ţări şi susţinătorii acestora, scrie AP.

Dar multe alte conflicte se află, de asemenea, pe agenda sa, de la Siria şi Yemen la Mali şi Myanmar, precum şi probleme de securitate internaţională, de la ameninţarea nucleară reprezentată de Coreea de Nord şi Iran, până la atacurile comise de grupuri extremiste precum Statul Islamic şi Al-Qaida.

Rezultatele votului secret în Adunarea Generală, care numără 193 de membri, au fost următoarele: Ecuador 190, Japonia 184, Malta 185, Mozambic 192 şi Elveţia 187.

Chiar dacă o ţară candidează fără opoziţie, ea trebuie să obţină voturile a două treimi din statele membre care au votat pentru a obţine un loc în consiliu.

Pentru Mozambic şi Elveţia va fi prima dată când vor face parte din consiliu, pentru Japonia a 12-a oară, pentru Ecuador a treia oară şi pentru Malta a doua oară.

Cei cinci noi membri ai Consiliului îşi vor începe mandatul la 1 ianuarie, înlocuind cinci ţări ale căror mandate de doi ani se încheie la 31 decembrie: India, Irlanda, Kenya, Mexic şi Norvegia.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici