Raport Amnesty International: Militari ucraineni s-au poziţionat în zone rezidenţiale şi au expus civili la atacurile Rusiei

Militarii ucraineni au expus civili la atacurile Rusiei, în anumite situaţii, prin poziţionarea în şcoli şi în clădiri rezidenţiale, arată un raport al organizaţiei pentru drepturile omului Amnesty International, informează agenţia The Associated Press.

28357 afișări
Imaginea articolului Raport Amnesty International: Militari ucraineni s-au poziţionat în zone rezidenţiale şi au expus civili la atacurile Rusiei

Experţii Amnesty International "au depistat probe că forţele militare ucrainene au lansat atacuri din zone rezidenţiale populate şi s-au poziţionat în imobile rezidenţiale din 19 oraşe şi comune", în trei regiuni ucrainene.

Militarii ucraineni au folosit spitale ca baze militare în cinci situaţii, ceea ce reprezintă "o încălcare clară a dreptului umanitar internaţional", conform organizaţiei Amnesty International.

În acelaşi timp, organizaţia Amnesty International subliniază că "poziţionarea militarilor ucraineni în zone rezidenţiale nu justifică în niciun fel atacurile generalizate ale armatei ruse".

Reacţia Ucrainei

Administraţia de la Kiev a replicat că raportul Amnesty International este "incorect" şi se înscrie "în campania dezinformării şi propagandei".

"Un asemenea comportament din partea AI nu vizează căutarea adevărului şi prezentarea acestuia în faţa lumii, ci crearea unui echilibru fals între criminal şi victimă, între o ţară care anihilează populaţii civile, sute şi mii de oameni, distruge oraşe şi zone întregi, şi o ţară care încearcă disperat să se apere, salvându-şi poporul şi continentul de la invazie", a afirmat Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe.

"Orice tentative de a egala agresiunea rusă neprovocată cu autoapărarea ucraineană, aşa cum procedează raportul Amnesty International, reprezintă o dovadă de pierdere a coerenţei şi de distrugere a autorităţii cuiva", a declarat, la rândul său, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a acuzat organizaţia Amnesty International de participare la "campania dezinformării şi propagandei".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici