ALDE european va lua în discuţie excluderea ALDE România în luna noiembrie

Şeful departamentului de comunicare al ALDE european, Didrik de Schaetzen, a declarat, pentru MEDIAFAX, că situaţia excluderii ALDE România din grupul european va fi discutată în Consiliul ALDE Europa din luna noiembrie de la Madrid, cererea fiind formulată de un politician austriac în august.

496 afișări
Imaginea articolului ALDE european va lua în discuţie excluderea ALDE România în luna noiembrie

ALDE european va lua în discuţie excluderea ALDE România în luna noiembrie

Clarificările vin în contextul în care în ultimele zile au existat contradicţii cu privire la o posibilă decizie pe care ALDE european o va lua în privinţa partidului din România.

Deputatul USR Cristian Ghinea a vorbit despre o posibilă excludere, la propunerea unui partid spaniol, Ciudadanos, lucru contrazis însă de Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE. Acesta din urmă a declarat că lucrurile au fost clarificate, în luna aprilie, odată cu vizita la Bucureşti a unei delegaţii ALDE Europa, care a realizat un raport ce prevederea menţinerea formaţiunii conduse de Tăriceanu în ALDE Europa.

Acum reprezentantul ALDE european spune că situaţia va fi totuşi discutată, însă nu la propunerea formaţiunii din Spania, ci a unui politician austriac care a solicitat acest lucru după protestele violente din 10 august de la Bucureşti.

Beate Meinl-Reisinger, lider al formaţiunii Forumul Liberal Noua Austrie (NEOS), i-a trimis o scrisoare preşedintelui grupului european ALDE, Hans van Baalen, în care cere excluderea formaţiunii omonime din România.

"Într-adevăr, confirm că în cadrul Consiliului ALDE de vineri, 9 noiembrie, este pe agendă excluderea ALDE România, o solicitare făcută nu de partidul spaniol Ciudadanos, ci de partidul liberal din Austria. Consiliul va decide dacă va fi doar o dezbatere, dar ei sunt în măsură să decidă, dar nu pot specula ce vor face. Au trei opţiunii - pot ţine cont de recomandarea făcută de autorii scrisorii, o pot ignora sau pot găsi o cale de mijloc. Nu au nicio obligaţie să pună în aplicare. Va fi pe agendă şi va fi discutat subiectul. Consiliul din Madrid poate lua decizia finală de a exclude sau nu ALDE România, nimeni altcineva", a afirmat Didrik de Schaetzen, şeful departamentului de comunicare al ALDE european.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici