ALEGERI în Marea Britanie | Theresa May a anunţat oficial că va forma guvernul/ Conservatorii au câştigat, dar rezultatul este dezamăgitor/ Corbyn: Partidul Laburist este de fapt marele câştigător

Partidul Conservator al Theresei May rămâne formaţiunea cu cel mai mare număr de reprezentanţi în Camera Comunelor, cu 317 locuri, dar se situează sub majoritatea de 326, necesară pentru formarea guvernului, potrivit rezultatelor după numărarea voturilor din peste 99% din circumscripţii.

8748 afişări
Imaginea articolului ALEGERI în Marea Britanie | Theresa May a anunţat oficial că va forma guvernul/ Conservatorii au câştigat, dar rezultatul este dezamăgitor/ Corbyn: Partidul Laburist este de fapt marele câştigător

ALEGERI în Marea Britanie | Conservatorii au câştigat, dar rezultatul este dezamăgitor/ Corbyn: Partidul Laburist este de fapt marele câştigător /Theresa May va cere Reginei permisiunea de a forma guvernul

UPDATE 15.00: Theresa May a declarat în urma întâlnirii cu regina că va forma un guvern ce va conferi stabilitate

Theresa May, premierul britanic, a declarat după întrevederea cu regina Elizabeth a II-a, ce a avut loc în urma rezultatelor scrutinului parlamentar, că va forma un guvern ce va conferi stabilitate şi a reafirmat angajamentul său pentru ieşirea Marii Britanii din UE, informează The Guardian.

May îşi menţine angajamentul pentru ”clădirea unui stat în care nimeni nu este lăsat în urmă”.

Ea a spus că Marea Britanie are nevoie mai mult decât oricând de stabilitate, oferită numai de Partidul Conservator şi Democratic Unionist.

”Acum să ne apucăm de treabă”, a adăugat aceasta.

Theresa May a părăsit palatul Buckingham, după ce a avut o întrevedere de aproximativ 15 minute cu regina.

SUMAR 

  • May este susţinută de Partidul Democratic Unionist (DUP), ce a obţinut 10 locuri locuri în urma scrutinului parlamentar.
  • Partidul Conservator (centru-dreapta) a obţinut 318 locuri în Camera Comunelor.
  • Partidul Conservator, al Theresei May, rămâne formaţiunea cu cel mai mare număr de reprezentanţi în Camera Comunelor, cu 318 locuri, dar se situează sub majoritatea de 326 de locuri necesară pentru formarea guvernului.
  • Susţinuţi de democraţi-unioniştii, conservatorii ar putea obţine majoritatea parlamentară şi ar avea dreptul de a forma un guvern.
  • Theresa May anunţă oficial că va forma guvernul: "Pentru că am obţinut cele mai multe mandate, doar Partidul Conservator are legitimitate. Vom colabora cu Partidul Unionist nord-irlandez". 

UPDATE 12.30 : Theresa May va merge la Palatul Buckingham la ora 14.30 (ora României) pentru a cere Reginei Elisabeta a II-a permisiunea de a forma Guvernul, în ciuda faptului că a pierdut majoritatea în Camera Comunelor.

Primul-ministru încearcă să rămână în funcţie cu sprijinul Partidul Democratic Unionist (DUP). 

Partidul Democratic Unionist a anunţat că va forma guvernul cu Theresa May, fără a fi nevoie de o coaliţie formală.

Conservatorii au obţinut cu opt ​​locuri mai puţin decât cifra de 326 necesară pentru a forma majoritatea. 

Jeremy Corbyn i-a cerut premierului conservator să renunţe la funcţie, spunând că Partidul Laburist este "gata să servească".

Jeremy Corbyn afirmă că Partidului Laburist a câştigat în scrutinul parlamentar din Marea Britanie

Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist din Marea Britanie, a afirmat că laburiştii au câştigat în scrutinul parlamentar anticipat convocat din ambiţia Theresei May de a-şi consolida legitimitatea în perspectiva negocierilor dure cu Uniunea Europeană pe tema Brexit, informează The Guardian.

"Am prezentat politicile noastre straşnice şi pline de speranţă şi am câştigat un răspuns uluitor din partea publicului. Cred că este destul de clar cine a câştigat alegerile", a declarat acesta la BBC.

Întrebat de reporteri dacă spera la formarea unui Guvern, el a afirmat: "Suntem pregătiţi să-i servim pe oamenii care ne-au oferit încrederea lor".

Corbyn a reiterat solicitarea pentru demisia premierului britanic, Theresa May.

"Partidul meu a avut o creştere a voturilor în fiecare regiune a acestui stat, în Scoţia şi Ţara Galilor. Cred că toţi cei din Partidul Laburist şi susţinătorii acestuia ar trebui să fie foarte mândri de ceea ce am obţinut", a adăugat Corbyn.

Partidul Conservator a pierdut majoritatea necesară pentru formarea guvernului

Partidul Conservator, al Theresei May, rămâne formaţiunea cu cel mai mare număr de reprezentanţi în Camera Comunelor, cu 318 locuri, dar se situează sub majoritatea de 326 de locuri necesară pentru formarea guvernului, potrivit rezultatelor după numărarea voturilor din peste 99% din circumscripţii.

Partidul Conservator (centru-dreapta) obţine 318 locuri în Camera Comunelor, care are 650 de membri. În actuala legislatură, conservatorii aveau 331 de reprezentanţi. În condiţiile în care mai sunt de anunţat rezultatele dintr-o singură circumscripţie electorală, este clar că partidul condus de Theresa May a pierdut majoritatea necesară formării guvernului.

Pe locul al doilea se situează Partidul Laburist (centru-stânga), condus de Jeremy Corbyn, cu 261 de locuri.

Partidul Naţional Scoţian (centru-stânga, proeuropean), al premierului Scoţiei, Nicola Sturgeon, are 35 de locuri în Camera Comunelor, în timp ce Partidul Liberal-Democrat (centru), condus de Tim Farron, va avea 12 reprezentanţi, iar Partidul Verde, un loc.

Formaţiunea naţionalistă eurosceptică Partidul Independenţei Marii Britanii (UKIP) nu a reuşit să obţină niciun loc.

Formaţiunile nord-irlandeze Partidul Democratic Unionist (DUP) şi Sinn Fein au obţinut 10, respectiv 7 locuri în Camera Comunelor, în timp ce partidul galez Plaid Cymru va avea 4 reprezentanţi.

După numărarea a voturilor din peste 99% din circumscripţiile electorale se conturează o înfrângere grea pentru Partidul Conservator, care pierde cel puţin 12 locuri, implicit şi majoritatea parlamentară, în timp ce Partidul Laburist este marele câştigător, cu un plus de 29 de locuri faţă de actuala legislatură.

Pierderi mari au fost înregistrate şi de Partidul Naţional Scoţian (SNP, proeuropean), care are cu 21 de reprezentanţi mai puţin în Parlamentul de la Londra, printre cei care şi-au pierdut mandatul fiind inclusiv o serie de lideri ai formaţiunii care militează pentru independenţa Scoţiei. SNP a pierdut teren în faţa conservatorilor, laburiştilor şi liberal-democraţilor, formaţiuni care se opun posibilităţii desprinderii Scoţiei de Marea Britanie.

Numărarea voturilor în circumscripţia electorală Kensington, suspendată

Numărarea voturilor în circumscripţia electorală Kensington a fost suspendată din cauza rezultatelor prea apropiate, informează The Independent.

Acest lucru înseamnă că circumscripţia electorală nu îşi va mai alege un membru al parlamentului.

Numărarea votului a fost decalată, rezultatul nefiind aşteptat înainte de această seară, poate chiar sâmbătă.

Rezultatele în urma alegerilor parlamentare din Marea Britanie sunt atât de apropiate încât este necesară o renumărare, nu există însă membri de personal pentru a realiza acest lucru.

Alegerile oficiale au întreprins deja două renumerări, potrivit persoanelor aflate la faţa locului.

Nu a fost transmis încă un rezultat final, existând unele sugestii că va avea loc o altă renumerare.

Liderii UE se tem că scrutinul din Marea Britanie va afecta negocierile pe tema Brexit. Oettinger: Cu un partener slab de negocieri există pericolul ca ele să se termine rău pentru ambele părţi

Comisarul european pentru Buget, Guenther Oettinger, a declarat că nu este clar dacă negocierile vor putea fi iniţiate la data programată anterior, pe 19 iunie, adăugând că discuţiile vor fi multe mai nesigure în lipsa unui partener de negocieri puternic.

Nigel Farage avertizează în legătură cu posibilitatea unui nou referendum pe tema Brexit

Nigel Farage, fostul lider al formaţiunii naţionaliste eurosceptice Partidul Independenţei Marii Britanii (UKIP), avertizează că ar putea urma un nou referendum privind apartenenţa Regatului Unit la Uniunea Europeană, în urma rezultatului neconcludent al scrutinului legislativ, relatează BBC News.

Fostul lider al UKIP a declarat că într-o astfel de situaţie "nu ar avea de ales" decât să se revină în politică.

Credibilitatea Theresei May ca lider al Partidului Conservator a fost "afectată în mod fatal", a mai adăugat Farage.

Sturgeon: Rezultatul scrutinului legislativ din M.Britanie reprezintă un "dezastru" pentru May

Nicola Sturgeon, premierul Scoţiei, a declarat că rezultatul alegerilor parlamentare din Marea Britanie este dezamăgitor pentru Partidul Naţional Scoţian (SNP), însă constituie un "dezastru" pentru Theresa May, informează BBC News online.

"În mod clar este un rezultat dezamăgitor, am pierdut câţiva parlamentari extraordinari", a declarat liderul scoţian după ce partidul ei a pierdut mai multe locuri în Parlamentul de la Londra.

"Este un dezastru pentru Theresa May, ea a convocat alegerile în mod clar cu foarte multă aroganţă crezând că va zdrobi opoziţia (…) poziţia ei este foarte, foarte dificilă", a continuat Sturgeon, care a adăugat că se va gândi în legătură cu cererile privind organizarea unui nou referendum după ce SNP a suferit înfrângeri în faţa conservatorilor, laburiştilor şi liberal-democraţilor, formaţiuni care se opun posibilităţii desprinderii Scoţiei de Marea Britanie. 

Proiecţii BBC: Partidul Conservator se va situa sub majoritatea necesară pentru formarea guvernului

Partidul Conservator, condus de premierul Theresa May, va obţine 318 locuri în Camera Comunelor, astfel că se va situa sub majoritatea de 326 de locuri necesară pentru formarea guvernului, potrivit proiecţiilor BBC după anunţarea rezultatelor în cazul a peste 600 de circumscripţii electorale.

Partidul Conservator, care va rămâne formaţiunea cu cel mai mare număr de parlamentari, ar urma să piardă 13 locuri comparativ cu rezultatul după scrutinul legislativ anterior, estimează BBC.

Pe locul al doilea ar urma să se claseze Partidul Laburist (centru-stânga), condus de Jeremy Corbyn, cu 262 de locuri, un avans de 30 de locuri comparativ cu alegerile precedente, în timp ce Partidul Naţional Scoţian (centru-stânga, proeuropean), al premierului Scoţiei, Nicola Sturgeon, este creditat cu 34 de locuri în Camera Comunelor, în scădere cu 21 de locuri. Partidul Liberal-Democrat (centru), condus de Tim Farron, ar urma să aibă 13 locuri.

Theresa May promite că va oferi stabilitate

Prim-ministrul Theresa May a declarat că Marea Britanie are nevoie de stabilitate şi promite că va oferi acest lucru în cazul în care conservatorii obţine cele mai multe locuri în Parlament, deşi rezultatele parţiale sugerează că Partidul Conservator va pierde majoritatea parlamentară, scrie BBC.

"În acest moment, mai multe decât orice altceva, ţara are nevoie de o perioadă de stabilitate", a afirmat premierul după realegerea ei ca parlamentar din partea circumscripţiei Maidenhead.

"Dacă, aşa cum au arătat proiecţiile, şi dacă sunt corecte în sensul că Partidul Conservator a câştigat cele mai multe locuri şi probabil cele mai multe voturi, atunci depinde de noi să ne asigurăm că vom avea o perioadă de stabilitate şi exact acest lucru vom face", a adăugat May.

Prim-ministrul Theresa May a declarat că Marea Britanie are nevoie de stabilitate şi promite că va oferi acest lucru în cazul în care conservatorii obţine cele mai multe locuri în Parlament, deşi rezultatele parţiale sugerează că Partidul Conservator va pierde majoritatea parlamentară, scrie BBC.
 
Liderul laburist Jeremy Corbyn cere demisia premierului
 
Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, îi cere premierului Marii Britanii, Theresa May, să demisioneze, în contextul în care rezultatele parţiale indică faptul că formaţiunea condusă de May a pierdut majoritatea în Camera Comunelor, informează BBC News online.
 
Reales reprezentantul parlamentar al circumscripţiei Islington North, Corbyn a declarat că populaţia a votat "pentru speranţă, pentru viitor".

"Premierul a convocat acest scrutin deoarece îşi dorea un mandat. Mandatul primit a însemnat locuri pierdute pentru conservatori, voturi pierdute, sprijin în scădere şi pierderea încrederii", a declarat liderul laburist.

"Aş crede că este suficient pentru a pleca şi pentru a face loc unui guvern care să fie cu adevărat reprezentativ pentru toată populaţia acestei ţări", a adăugat Corbyn.

Partidul Conservator, avans minim în faţa laburiştilor

Rezultatele parţiale indică că Partidul Conservator (centru-dreapta) a obţinut 41,2% din voturi, în timp ce laburiştii au adunat 40,8%. Partidul Liberal-Democrat (centru), condus de Tim Farron a obţinut 6,9%, potrivit BBC News online.

În ceea ce priveşte distribuirea locurilor, rezultatele parţiale după contabilizarea a 546 din totalul de 650 de circumscripţii electorale arată că Partidul Conservator a obţinut 250 de locuri în Camera Comunelor, în timp ce Partidul Laburist (centru-stânga), condus de Jeremy Corbyn, a luat 232 de locuri. Aceste date sugerează că formaţiunea premierului Theresa May se va situa sub majoritatea de 326 de locuri necesară pentru formarea guvernului. În actuala legislatură, conservatorii aveau 331 de locuri.

Partidul Naţional Scoţian (centru-stânga, proeuropean), al premierului Scoţiei, Nicola Sturgeon, a obţinut 33 de locuri, iar Partidul Liberal-Democrat (centru), condus de Tim Farron, are 10 locuri. Formaţiunea naţionalistă eurosceptică Partidul Independenţei Marii Britanii (UKIP) nu a obţinut niciun loc până la această oră.


 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici