Angela Merkel i-a cerut lui Vladimir Putin să nu destabilizeze Republica Moldova

Cancelarul german Angela Merkel i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin, într-o discuţie la telefon, să nu încerce să destabilizeze Republica Moldova, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin, Steffen Seibert, relatează The Wall Street Journal, în ediţia online.

1672 afișări
Imaginea articolului Angela Merkel i-a cerut lui Vladimir Putin să nu destabilizeze Republica Moldova

Angela Merkel, Vladimir Putin (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Declaraţia intervine pe fondul temerilor că, după anexarea peninsulei Crimeea, Rusia ar avea în vedere o acţiune în regiunea separatistă transnistreană.

Comandantul suprem al Forţelor aliate ale NATO în Europa (SACEUR), generalul Philip Breedlove, a avertizat duminică, într-o dezbatere la Bruxelles, că Rusia dispune de suficientă forţă la graniţele Ucrainei pentru a ''ocupa Transnistria'' în cazul în care decidă să facă acest lucru.

''Este absolut suficientă forţă (rusă) poziţionată la graniţa estică a Ucrainei pentru a ocupa Transnistria dacă se ia o astfel de decizie şi acest lucru este extrem de îngrijorător. Rusia acţionează mult mai mult ca un adversar decât ca un partener'', a afirmat generalul Breedlove.

TITLURILE ZILEI

El a subliniat că Alianţa Nord-Atlantică este "foarte preocupată" de riscurile la adresa securităţii regiunii separatiste, care oficial aparţine Republicii Moldova.

Preşedintele Parlamentului de la Tiraspol, Mihail Burla, a trimis săptămâna trecută o scrisoare Dumei de Stat, în care cere Moscovei să analizeze posibilitatea anexării Trasnistriei la Federaţia Rusă.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin a mai afirmat că preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel au salutat în discuţia telefonică de duminică decizia privind trimiterea unei misiuni a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în Ucraina.

Cele 57 de state membre ale OSCE au ajuns la un acord, vineri seară, privind trimiterea unei misiuni de observatori în Ucraina, Rusia renunţând la contestarea iniţiativei. Ulterior, Rusia a anunţat că susţine această decizie, subliniind că observatorii internaţionali nu vor avea acces în Crimeea, regiune anexată de Moscova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici