Angela Merkel respinge ideea unei dominaţii germane asupra Europei

Cancelarul Angela Merkel a respins luni ideea conform căreia Germania ar căuta să exercite orice fel de hegemonie asupra Uniunii Europene şi a promis să caute să ajungă mereu la un consens cu partenerii săi.

427 afișări
Imaginea articolului Angela Merkel respinge ideea unei dominaţii germane asupra Europei

Angela Merkel respinge ideea unei dominaţii germane asupra Europei

"Germania are uneori un rol complicat deoarece suntem cea mai mare economie (europeană) (...). Însă Germania va acţiona doar în acord cu partenerii săi europeni. Ideea hegemoniei îmi este total străină", a asigurat cancelarul, în prezenţa premierului polonez Donald Tusk, cu ocazia prezentării la Berlin a unei biografii a celei care este adesea considerată ca femeia cea mai puternică din lume.

Merkel a mai evidenţiat necesitatea unei cooperări mai strânse în Europa pentru a face faţă provocărilor globalizării şi a evita declinul bătrânului continent, amintind experienţa sa personală ca cetăţean al RDG, statul german comunist astăzi dispărut.

"Priviţi, eu am văzut o ţară prăbuşindu-se, RDG", a spus aceasta, amintind că sistemul economic impus de Uniunea Sovietică a eşuat.

"Ceea ce chiar nu vreau să văd este Europa prăbuşindu-se în totalitatea sa. Cred că este atât de absurd, avem toate posibilităţile în mâini", a declarat aceasta, în timpul prezentării volumului "Cancelarul şi lumea sa", scris de un jurnalist al cotidianului Suddeutsche Zeitung, Stefan Kornelius.

În numeroase state din zona euro, victime al crizei datoriilor, precum Grecia, Cipru, Portugalia, Spania şi Italia, au apărut voci împotriva politicii de rigoare bugetare şi austeritate susţinută de cancelarul german, caricaturi ale Angelei Merkel fiind decorate uneori cu mustaţa lui Adolf Hitler.

În noiembrie 2011, ministrul polonez al Afacerilor Externe Radek Sikorski a solicitat la Berlin guvernului german să acţioneze în faţa crizei datoriilor din zona euro, a cărei "prăbuşire" ar avea, conform acestuia, "consecinţe apocaliptice".

"Aţi devenit naţiunea indispensabilă în Europa", a exclamat Sikorski, a cărui ţară nu era şi încă nu este membră a zonei euro.

Duminică, Merkel şi Tusk au cinat împreună în compania soţilor lor respectivi, Joachim Sauer şi Malgorzata Tusk, unde au fost evocate mai ales rădăcinile poloneze ale tatălui cancelarului, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, în cadrul obişnuitei conferinţe de presă guvernamentale de luni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici