Antonio Guterres a discutat cu ministrul rus al Apărării despre activităţi umanitare în Ucraina

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a discutat vineri seară cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, despre crearea de culoare umanitare în Ucraina şi despre furnizarea de asistenţă civililor, infomează agenţia Associated Press.

1559 afișări
Imaginea articolului Antonio Guterres a discutat cu ministrul rus al Apărării despre activităţi umanitare în Ucraina

Sursa foto: MediafaxFoto

Serghei Şoigu i-a transmis lui Antonio Guterres, în conversaţia prin telefon, că armata rusă a creat coridoare sigure pentru evacuarea civililor din zonele beligerante, dar a acuzat "naţionaliştii" ucraineni că împiedică plecarea civililor, conform Ministerului Apărării de la Moscova, citat de Associated Press.

Serghei Şoigu a acuzat că "forţe naţionaliste şi neonaziste, inclusiv mercenari străini, folosesc civilii ca scuturi umane", dar acuzaţiile nu pot fi confirmate din surse independente.

Antonio Guterres i-a mulţumit lui Serghei Şoigu pentru facilitarea evacuării personalului ONU din zonele în care au loc confruntări militare, a precizat Ministerul Apărării de la Moscova, citat de agenţia Interfax. "Secretarul general ONU a cerut intensificarea interacţiunilor între instituţiile relevante ale Naţiunilor Unite şi Ministerul rus al Apărării în abordarea problemelor umanitare. Serghei Şoigu a susţinut solicitarea domnului Guterres", a subliniat Ministerul Apărării de la Moscova.

Delegaţiile Ucrainei şi Rusiei au ajuns, joi seară, în cursul negocierilor desfăşurate în Belarus, la un acord asupra creării de coridoare umanitare, posibil printr-un armistiţiu temporar, iar negocierile urmează să continue în a treia rundă.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a transmis vineri cancelarului german, Olaf Scholz, că urmează o nouă rundă de negocieri cu Kievul. "Cancelarul Olaf Scholz a discutat telefonic, vinerea aceasta, cu preşedintele rus, Vladimir Putin. În conversaţia de aproximativ o oră, cei doi lideri au făcut un schimb de puncte de vedere pe subiecte de dispută. Cancelarul s-a declarat preocupat în legătură cu informaţiile şi imaginile grave care vin de zile întregi din Ucraina. A cerut Rusiei să oprească imediat operaţiunile militare şi să permită accesul organizaţiilor umanitare. Preşedintele Putin l-a informat pe cancelar că Rusia şi Ucraina au programat pentru acest sfârşit de săptămână a treia rundă de negocieri. Putin şi Scholz au stabilit să aibă noi discuţii", a comunicat Guvernul de la Berlin.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici