Australia oferă cărbune Ucrainei pentru a contracara suspendarea livrărilor de către Rusia

Australia este pregătită să livreze Ucrainei cărbune şi uraniu pentru a suplini scăderea rezervelor statului est european în urma conflictului cu Rusia, declin care a contribuit la creşterea numărului de pene de curent pe teritoriul ucrainian, a declarat joi premierul australian Tony Abbott.

384 afișări
Imaginea articolului Australia oferă cărbune Ucrainei pentru a contracara suspendarea livrărilor de către Rusia

Australia oferă cărbune Ucrainei pentru a contracara suspendarea livrărilor de către Rusia (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Australia este o super-putere energetică, iar siguranţa energetică este importantă pentru Ucraina, în special considerând vulnerabilitatea actuală a statului în ceea ce priveşte furnizările de materii prime," a spus Abbott la finalul unei întrevederi cu preşedintele ucrainian Petro Poroshenko, care se află într-o vizită oficială în Australia.

Abbott este un critic înverşunat al preşedintelui rus Vladimir Putin, pe care îl acuză că sprijină separatiştii pro-ruşi angajaţi într-un conflict militar cu forţele guvernamentale ucrainiene şi care sunt suspectaţi că ar fi doborât, în iulie, avionul MH17 care se îndrepta spre Melbourne cu 298 de persoane la bord.

De altfel, una din reacţiile guvernului australian la prăbuşirea avionului MH17 a fost suspendarea livrărilor de uraniu către Rusia.

Australia este unul dintre cei mai importanţi exportatori de cărbune şi uraniu la nivel mondial, în subsolul ţării regăsindu-se cele mai mari rezerve recuperabile de uraniu din lume.

Preşedintele ucrainian a confirmat că a purtat discuţii pe teme energetice cu guvernul de la Canberra, dar nu a specificat dacă a acceptat oferta lui Abbott.

"Există posibilitatea ca Ucraina să cumpere uraniu din Australia pentru a alimenta centralele nucleare", a declarat Poroshenko.

Situaţia economică a Ucrainei s-a deteriorat semnificativ în urma conflictului cu Rusia, Fondul Monetar Internaţional estimând că fostul stat sovietic ar avea nevoie de o finanţare suplimentară de 15 miliarde de dolari pentru sprijinirea economiei, pe lângă programul aflat în desfăşurare de 17 miliarde de dolari convenit cu partenerii internaţionali.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici