Autorităţile irlandeze aşteaptă rezultatele ADN în cazul fetei retrase dintr-o familie de romi

Autorităţile irlandeze aşteptau miercuri rezultatul analizelor ADN efectuate atât asupra fetei în vârstă de şapte ani retrase provizoriu, luni, dintr-o familie de etnie romă, cât şi asupra cuplului care afirmă că ei sunt părinţii copilului.

184 afișări
Imaginea articolului Autorităţile irlandeze aşteaptă rezultatele ADN în cazul fetei retrase dintr-o familie de romi

Autorităţile irlandeze aşteaptă rezultatele ADN în cazul fetei retrase dintr-o familie de romi (Imagine: Arhiva AFP/ Mediafax Foto)

Fata, care locuia într-o casă din Tallaght, la periferia Dublinului, a fost încredinţată serviciilor sociale irlandeze, în virtutea legii privind protecţia copiilor, adoptate în 1991, au anunţat poliţia şi o asociaţie.

Potrivit presei irlandeze, poliţia a intervenit după ce a fost sesizată de către o persoană în privinţa absenţei asemănării fizice între fată şi familia de romi.

Cuplul a prezentat un certificat de naştere şi un paşaport, dar aceste acte nu au convins poliţia de bună-credinţa adulţilor, potrivit Sunday World.

Gabby Muntean, o educatoare care s-a aflat permanent în contact cu familia, a îndemnat la prudenţă în acest caz, într-un interviu pentru Irish Times.

"Ei (părinţii) sunt foarte afectaţi. Mi-au spus că 100% copilul este al lor şi au propus să facă analize de sânge şi ADN pentru a demonstra" acest fapt, a spus ea.

Acest caz a intrat în atenţia autorităţilor în contextul în care un alt cuplu de etnie romă a fost inculpat în Grecia, luni, pentru răpirea unei fete, a cărei descoperire a dus la apariţia a mii de solicitări din partea unor părinţi aflaţi în căutarea copiilor lor dispăruţi.

La Dublin, sora fetei preluate de serviciile sociale a declarat pentru Irish Independent că ea a locuit în familie încă de când s-a născut, în 2006.

"Nu ştiu de ce a fost retrasă" din familie, a declarat tânăra în vârstă de 21 de ani.

"Şi fratele meu mai mic are păr blond şi ochi albaştri", a adăugat ea.

Acest caz "este o excepţie", în opinia raportorului special însărcinat cu potecţia copilului în Dublin, Geoffrey Shannon.

Poliţia "va trebui să justifice motivul pentru care a hotărât să intervină (şi în ce sens există) o ameninţare serioasă şi imediată la securitatea sau la bunăstarea copilului", a spus el.

Siobhan Curran, de la asociaţia Pavee Point, a avertizat în privinţa "vânătorii de vrăjitoare" în rândul populaţiei de etnie romă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici