Barack Obama, noul preşedinte al SUA (Galerie foto)

Democratul Barack Obama a obţinut marţi o victorie istorică, devenind primul preşedinte ales de culoare al Statelor Unite.

282 afișări
Imaginea articolului Barack Obama, noul preşedinte al SUA (Galerie foto)

Barack Obama, noul preşedinte al SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

BIO: Joe Biden, un veteran al politicii şi expert în relaţii externe devine vicepreşedintele SUA

Senatorul Joe Biden, care va ocupa funcţia de vicepreşedinte al Statelor Unite, este un personaj important al scenei politice americane şi un expert în probleme internaţionale, care reprezintă un atuu preţios pentru Barack Obama, relatează AFP.

Născut la 20 noiembrie 1942 într-o familie catolică din Scranton (Pennsylvania, est), Joseph R. Biden Jr. a fost ales pentru prima oară senator de Delaware (est) în 1972, la vârsta de 29 de ani. La acea vreme, Barack Obama avea doar 11 ani.

Joe Biden, în vârstă de 65 de ani, este unul dintre veteranii scenei politice americane cu cei 35 de ani de experienţă în Camera Superioară şi cu titlul său de preşedinte al Comisiei de Afaceri Internaţionale din cadrul Senatului.

Începutul carierei sale politice a fost marcat de o dramă. La mai puţin de o lună de la alegerea sa ca senator, cu o săptămână înainte de Crăciun, soţia şi fiica acestuia în vârstă de 13 luni şi-au pierdut viaţa într-un accident rutier. Doar cei doi fii ai săi au supravieţuit.

Cel mai mare dintre cei doi fii ai săi, Beau, în vârstă de 39 de ani, ocupă în prezent funcţia de ministru al Justiţiei al statului Delaware, deţinând în acelaşi timp şi funcţia de căpitan în cadrul unei unităţi a Gărzii Naţionale a acestui stat. Celălalt fiu, Hunter, în vârstă de 38 de ani, este avocat la Washington.

Această dramă familială, precum şi descoperirea unui anevrism cerebral în 1988 i-au întărit caraterul.

Dispunând de intrări în toate marile capitale, acest specialist în politică externă i-a asigurat credibilitatea tânărului candidat Obama în toate aceste probleme sensibile.

"Biden îi oferă lui Obama tot ceea ce acesta are nevoie", a declarat David Brooks, editorialist conservator la New York Times. Potrivit lui Brooks, printre avantajele lui Biden se numără originile acestuia în clasa muncitoare, onestitatea, loialitatea şi experienţa sa.

Tabăra democrată îl descrie drept un om simplu, care discută cu angajaţii căilor ferate de fiecare dată când ia trenul pentru a merge la Senat, la Washington.

Uneori face însă prea mult. În cadrul unei dezbateri televizate la care a participat alături de candidatul republican la vicepreşedinţie, Sarah Palin, el i-a invitat pe alegători să îl însoţească la restaurantul "La Katie", în oraşul Wilmington, pentru a cunoaşte mai bine starea americanului din clasa de mijloc. Restaurantul este însă închis de mai mulţi ani.

New York Times dezvăluia recent că locuinţa acestuia, de peste 600 de metri pătraţi, situată pe malul unui lac, a costat trei milioane de dolari.

În timpul atentatelor de la 11 septembrie 2001, Biden prezida pentru prima oară în cariera sa Comisia de Afaceri Internaţionale a Senatului, făcând, de asemenea, un apel către preşedintele Bush de a rămâne "calm, hotărât şi prudent".

Contrar lui Barack Obama, care s-a opus războiului din Irak, Biden a susţinut rezoluţia din 2002 care autoriza războiul, însă s-a distanţat de politica externă a Casei Albe, susţinând că Statele Unite trebuie "să îl elimine" pe Saddam Hussein, însă un atac unilateral ar fi "cea mai proastă opţiune".

"Regret votul meu", a declarat acesta anul trecut revistei Politico. Biden scrisese în 2006 că o retragere a soldaţilor americani din Irak ar fi de dorit în jurul lui 2008, o poziţie apropiată de cea a lui Barack Obama, care este în favoarea unei retrageri în decurs de 16 luni de la începerea mandatului său.

Senatorul de Delaware, care a candidat pentru învestitura democrată, retrăgându-se apoi imediat, declarase anul trecut că Barack Obama "este primul afroamerican consensual care se exprimă bine, care este remarcabil, competent şi seducător".

Această declaraţie stângace, pentru care familia Obama nu pare să nutrească vreun resentiment, nu a fost singura gafă din lunga carieră a lui Joseph Biden, cunoscut pentru replicile sale prompte şi, uneori, dure.

Senatorul de Delaware a participat în 1987 la cursa pentru învestitura democrată, însă s-a retras după difuzarea de către rivalul său Michael Dukakis a unei înregistrări video în care plagia, distorsionând, părţi din discursurile liderului laburiştilor britanici, Neil Kinnock.

Joe Biden trăieşte cu cea de-a doua soţie, Jill, cu care are o fiică în vârstă de 27 de ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici