Barack Obama: Referendumul din Crimeea ar fi "neconstituţional". John Kerry: "Crimeea este parte a Ucrainei"

Referendumul privind unirea regiunii Crimeea cu Rusia ar fi "neconstituţional" şi ar încălca reglementările internaţionale, afirmă preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, conform CNN.

743 afișări
Imaginea articolului Barack Obama: Referendumul din Crimeea ar fi "neconstituţional". John Kerry: "Crimeea este parte a Ucrainei"

Barack Obama: Referendumul din Crimeea este "neconstituţional"

"Referendumul din Crimeea ar încălca dreptul internaţional şi este neconstituţional. Orice decizie privind Crimeea trebuie să aibă acordul Administraţiei centrale de la Kiev", a spus Obama.

"Dacă Rusia va continua să încalce dreptul internaţional, Statele Unite şi aliaţii lor vor continua să aibă o atitudine fermă", a insistat liderul de la Casa Albă.

John Kerry: "Crimeea este parte a Ucrainei"

Crimeea este "parte a Ucrainei", a afirmat secretarul de Stat american, John Kerry, pledând pentru continuarea dialogului cu Rusia pentru "normalizarea situaţiei din Ucraina", relatează AFP.

"Crimeea este parte a Ucrainei, Crimeea este Ucraina", a subliniat Kerry.

"Referendumul din Crimeea ar încălca dreptul internaţional şi este neconstituţional. Orice decizie privind Crimeea trebuie să aibă acordul Administraţiei centrale de la Kiev", a declarat cu puţin timp în urmă preşedintele SUA, Barack Obama.

Însă John Kerry, care s-a întâlnit de trei ori în ultimele două zile cu omologul său rus, Serghei Lavrov, la Paris şi la Roma, s-a arătat mai conciliant.

"Vrem ca preşedintele (rus Vladimir) Putin, Rusia şi toată lumea să înţeleagă că preferăm întoarcerea la normalitate", a spus el.

Începând de marţi, John Kerry a multiplicat tratativele diplomatice, deplasându-se iniţial la Kiev, apoi la Paris şi la Roma, pentru a purta consultări cu aliaţii europeni şi cu şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov. Secretarul de Stat american l-a adus la Paris chiar şi pe ministrul ucrainean de Externe, în speranţa de a stabili un contact direct între acesta din urmă şi şeful diplomaţiei ruse, însă iniţiativa nu a avut succes.

"Am convenit să rămânem în contact strâns pentru a vedea dacă există o cale pentru negocieri între părţi, cu scopul de a putea stabiliza situaţia", a adăugat secretarul de Stat.

"Ne rezervăm dreptul de a lua măsuri suplimentare pe lângă ceea ce am anunţat astăzi (joi)", a avertizat Kerry, pledând din nou pentru "detensionarea" crizei din Ucraina.

Sporind presiunile exercitate asupra Moscovei, Washingtonul a anunţat mai devreme introducerea unor restricţii în eliberarea de vize şi a deschis calea unor posibile blocări ale unor averi, ca răspuns la "încălcarea, în curs, de către Rusia, a integrităţii teritoriale a Ucrainei".

De asemenea, Uniunea Europeană a condamnat iniţiativa de organizare a unui referendum pentru desprinderea Crimeei de Ucraina.

Administraţia interimară de la Kiev a lansat joi procedura pentru dizolvarea Parlamentului regional din Crimeea, care a cerut anexarea regiunii la Rusia. "Parlamentul central va iniţia dizolvarea Parlamentului din Crimeea", a declarat Oleksandr Turcinov, preşedintele interimar al Ucrainei. "Referendumul propus ar fi o farsă, o crimă împotriva Ucrainei comisă de militari ruşi", a spus liderul de la Kiev.

Parlamentul din Crimeea, dominat de politicieni proruşi, a cerut joi aderarea regiunii ucrainene la Rusia şi organizarea unui referendum pe această temă pe 16 martie. Decizia a fost luată cu 78 de voturi pentru, niciunul împotrivă şi opt abţineri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici