Biblioteca prezidenţială Barack Obama din South Side, la Chicago, ar putea fi deschisă în 2020 - VIDEO

Preşedintele american Barack Obama a oferit marţi oraşului său de adopţie, Chicago, o bibliotecă prezidenţială care va genera un "boom economic" în valoare de 600 de milioane de dolari şi mii de locuri de muncă potrivit unor estimări, relatează revista Time în pagina electronică.

100 afișări
Imaginea articolului Biblioteca prezidenţială Barack Obama din South Side, la Chicago, ar putea fi deschisă în 2020 - VIDEO

Biblioteca prezidenţială Barack Obama din South Side, la Chicago, ar putea fi deschisă în 2020 (Captură video)

Fundaţia Barack Obama a anunţat marţi că monumentul dedicat moştenirii primului preşedinte de culoare american urmează să fie construit în South Side, la Chicago.

Preşedintele Fundaţiei Martin Nesbitt a anunţat marţi seara într-o conferinţă de presă că centrul urmează să fie deschis în 2020 sau 2021. Locul exact nu a fost ales încă, însă complexul urmează să fie construit într-unul dintre parcurile Jackson sau Washington, ambele situate la sud şi vest de Hyde Park.

Universitatea Chicago urmează să construiască centrul, după ce a câştigat licitaţia la care au mai participat altă şcoală din Chicago, Universitatea Illinois din Chicago, Universitatea Columbia din New York şi Universitatea din Hawaii, statul natal al preşedintelui.

Fundaţia intenţionează să coopereze cu toate cele patru instituţii de învăţământ superior în găzduirea arhivelor preşedintelui, dar a selectat South Side din Chicago, unde preşedintele Obama s-a afirmat ca organizator al comuntăţii şi politician.

"Printr-o bibliotecă şi o fundaţie în South Side, la Chicago, vom putea nu doar să încurajăm şi produce schimbări pe plan local, ci putem să atragem lumea la Chicago", afirmă preşedintele într-o înregistrare video postată marţi.

Potrivit unui studiu efectuat de Universitatea Chicago în 2014, centrul urmează să ofere un adevărat "boom economic" oraşului, prin atragerea a 800.000 de vizitatori anual, crearea a 1.900 de locuri de muncă permanente şi generarea unui venit anual de 220 de milioane de dolari. În total, construirea bibliotecii urmează să stimuleze economia oraşului cu 600 de milioane de dolari şi crearea a 3.289 de noi locuri de muncă, estimează studiul.

Însă oraşul a depus eforturi să obţină găzduirea bibliotecii în parc, congresmenii de la nivelul statului adoptând o lege care să permită construirea în parc. Unii locuitori din zona Parcului Washington se tem că prezenţa centrului ar putea conduce la închiderea unor magazine prezente în zonă de zeci de ani.

În înregistrarea video, preşedintele şi Prima Doamnă afirmă că, pentru familia lor, cartierul "înseamnă lumea".

"Toate firele vieţii mele s-au legat şi am devenit cu adevărat bărbat atunci când m-am mutat la Chicago", a declarat preşedintele Obama. "Acolo am fost în măsură să aplic acel idealism timpuriu de a încerca să lucrez în comunitate, în serviciul public. Acolo mi-am cunoscut soţia. Acolo s-au născut copiii mei", a spus el.

"Valori, amintiri, relaţii importante pentru mine există în Chicago", a declarat Michelle Obama, născută şi crescută în acest oraş.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici