Video Cutremurele din Siria şi Turcia, ziua 2. Bilanţul victimelor continuă să crească de la o oră la alta în Turcia şi Siria: Sunt peste 7.200 de morţi / Damascul cere ajutor / Mărturia din Infern a unui supravieţuitor: este ca şi sfârşitul lumii /19 ţări UE ajută cu 1.150 salvatori şi cu 70 de câini

În timp ce munca salvatorilor a continuat şi pe timpul nopţii, bilanţul provizoriu al morţilor din cauza cutremurului violent care a lovit Turcia şi Siria a depăşit 7.200 de persoane, distrugând mii de clădiri.

10386 afișări

UPDATE 22:45 Misiuni contracronometru în Turcia şi Siria

Jumătate din cele „72 de ore critice" pentru găsirea supravieţuitorilor au trecut, anunţă specialiştii care avertizează probabilitatea de a găsi supravieţuitori scade în fiecare minut.

UPDATE 21:05 Bilanţul deceselor a trecut de 7.200 de persoane în Turcia şi Siria

Numărul persoanelor care au fost ucise în Turcia şi Siria în urma celor două cutremure puternice a crescut din nou.

Bilanţul total al victimelor se ridică acum la 7.266 de morţi.

Noul bilanţ a fost realizat după ce ministrul turc al Sănătăţii a anunţat că 5.434 de persoane au fost ucise numai în Turcia.

Operaţiunile de căutare şi salvare sunt în defăşurare, astfel încât bilanţul va suferi şi alte modificări.

UPDATE 20:30 Ministrul sirian de externe cere statelor europene să trimită ajutoare în pofida sancţiunilor

Ministrul sirian de externe, Faisal Mekdad, a cerut ţărilor europene să trimită ajutoare după cutremurul devastator, afirmând că sancţiunile nu sunt o scuză pentru a nu o face, a declarat marţi la televiziunea libaneză Al Mayadeen.

Oficialii sirieni au susţinut de mult timp că sancţiunile occidentale au afectat eforturile de reconstrucţie în zonele în care conflictul de 12 ani s-a atenuat.

Statele Unite şi naţiunile europene au declarat că sancţiunile au ca scop să facă presiuni asupra guvernului sirian pentru un proces politic care ar putea pune capăt conflictului.

UPDATE 19:30 Bilanţul cutremurului trece de 6000 de morţi

Bilanţul victimelor a ajuns la 4.544 de morţi în Turcia, potrivit Autorităţii  pentru Situaţii de Urgenţă şi Dezastre din această ţară (AFAD).

Numărul celor ucişi în Siria se apropie de 1.832: Peste 1.020 de persoane au fost ucise în zonele controlate de insurgenţi. În zonele controlate de guvern, bilanţul morţilor este de 812, potrivit agenţiei de presă de stat SANA.

UPDATE 18:00 Peste 8.000 de persoane au fost scoase de sub dărâmături în Turcia

Peste 8.000 de persoane au fost scoase de sub dărâmături în Turcia şi aproximativ 380.000 de oameni s-au refugiat în adăposturile guvernamentale sau în hoteluri, a declarat vicepreşedintele ţării, Fuat Oktayhas, potrivit Sky News.

UPDATE 16:30 Germania cere permiterea accesului umanitar în nord-vestul Siriei

Guvernul Germaniei a cerut, marţi, permiterea accesului umanitar în zonele din nord-vestul Siriei afectate de cutremurele majore produse luni în Turcia, îndemnând Rusia să exercite influenţă asupra Administraţiei Bashar Al-Assad, deşi unele zone sunt sub control insurgent.

Bilanţul cumulat al cutremurelor produse luni în sud-estul Turciei, în apropierea frontierei cu Siria, depăşeşte 5.100 de morţi, potrivit noilor date furnizate de autorităţile turce, de Administraţia de la Damasc şi de Naţiunile Unite.

În Turcia, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat marţi un bilanţ de 3.549 de morţi. Alte peste 13.000 de persoane au fost rănite. În Siria, cifrele furnizate de Administraţia de la Damasc şi de echipele Naţiunilor Unite care acţionează în zonele din nord-vestul ţării aflate sub control insurgent indică peste 1.600 de morţi şi 3.500 de răniţi.

UPDATE 16:00 Un bebeluş s-a născut sub dărâmături, mama lui a murit

Un bebeluş s-a născut sub dărâmături, după cutremurele din Siria, însă mama lui a murit. Femeia însărcinată a fost prinsă sub o clădire prăbuşită în Alep şi şi-a născut fiul sub dărâmături.

UPDATE 15:30 „Pagube semnificative” la siturile din Alep, după cutremur

Agenţia culturală a Naţiunilor Unite UNESCO a anunţat că este „deosebit de îngrijorată" în legătură cu oraşul antic Alep din Siria, după ce a efectuat o evaluare a pagubelor suferite de siturile de patrimoniu din zonele afectate de cutremur.

UPDATE 15:00 Stare de urgenţă în Turcia

UPDATE 14:00 Prima misiune românească

UPDATE 13:20 Comisarul Lenarcic: Au fost mobilizate 27 de echipe europene de căutare şi salvare

Prin Mecanismul de Protecţie Civilă al UE, am mobilizat până acum 27 de echipe de căutare şi salvare şi personal medical din 19 ţări, pentru a fi dislocaţi în total 1.150 de salvatori şi 70 de câini în zonele cutremurului, a scris pe Twitter comisarul european Janez Lenarcic. „Solidaritatea UE la maximum”, a comentat el. 19 ţări sunt implicate în efort, inclusiv candidaţi la aderarea la UE, Albania şi Muntenegru.

UPDATE 13:00 Google şi Apple oferă ajutor

UPDATE 11:40 Primarul din Hatay: 2.000 de clădiri distruse, trei spitale avariate

Canalul în limba turcă al BBC prezintă câteva declaraţii ale primarului Municipiului Metropolitan Hatay, Lütfü Savaş, potrivit căruia operaţiunile de căutare şi salvare au început târziu în regiune.

„Cu sprijinul primarilor din Ankara, Istanbul şi Izmir, acum putem oferi hrană, corturi şi apă curată. Majoritatea clădirilor publice, clădirea noastră, departamentul de pompieri, clădirea locală de apărare civilă, trei spitale au fost grav avariate, pierderile noastre sunt foarte mari. Aeroportul este inutilizabil. Ne concentrăm pe ceea ce putem salva rapid cu echipamente de construcţii, dar sunt necesari profesionişti cu experienţă. Există o problemă serioasă de comunicare în centrul oraşului şi în anumite părţi din Hatay”.

Savaş a spus că în Hatay sunt aproape 2.000 de clădiri distruse. Primarul a criticat măsurile antiseism: „A fost un cutremur foarte puternic, dar am fi putut supravieţui cu mai puţine pagube”.

UPDATE 11:30 Poliţia turcă face arestări pentru postări „provocatoare de panică”

Poliţia turcă a declarat că a arestat patru persoane pentru „postări provocatoare menite să creeze frică şi panică” publicate pe reţelele de socializare după cutremurul care a lovit sudul Turciei. Poliţia a adăugat că o investigaţie mai amplă asupra conturilor de pe reţelele sociale este în curs de desfăşurare, dar nu a oferit informaţii despre conţinutul postărilor. Reţelele de socializare turceşti s-au umplut cu postări de la oameni care se plâng de lipsa eforturilor de căutare şide  salvare în zona lor, în special în provincia Hatay.

UPDATE 11:20 O femeie cu un copil de 6 luni a fost salvată după 29 de ore sub dărâmături în Hatay

O femeie de 30 de ani şi copilul ei de 6 luni au fost salvaţi din dărâmăturile blocului în care locuiau la 29 de ore, după ce clădirea s-a prăbuşit în urma cutremurului, în provincia Hatay, din sudul Turciei. Echipele de salvare au auzit o voce venind de sub moloz şi au reuşit să extragă mama şi copilul. În oraşul Hatay, cetăţenii îşi exprimă furia pe reţelele de socializare din cauza întârzierilor în eforturile de ajutorare.

UPDATE 11:00 Preşedintele OMS: este o cursă contra cronometru pentru a salva vieţi

Se estimează că peste 4.000 de persoane au fost ucise şi peste 18.700 au fost rănite în cutremurul care a lovit Turcia şi Siria. „Ştim cu toţii că aceste cifre vor continua să crească pe măsură ce situaţia va evolua. Desigur, ceea ce aceste numere nu ne spun este durerea şi pierderea pe care familiile se confruntă acum.” Familii care „şi-au pierdut o mamă, un tată, o fiică, un fiu sub dărâmături sau care nu ştiu dacă cei dragi sunt morţi sau în viaţă. Acum, este o cursă contra cronometru. Cu fiecare minut, cu fiecare oră care trece, şansele de a găsi supravieţuitori în viaţă scad”, spune directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus, vorbind la şedinţa Comitetului Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de la Geneva.

UPDATE 10:50 Atsu, găsit sub dărămâturi

Fotbalistul ghanez Christian Atsu a fost găsit sub dărâmături în viaţă, dar rănit. Marţi dimineaţă, informaţii venite de la jurnalişti turci susţin că Christian Atsu a fost găsit în interiorul dărâmăturilor şi este în viaţă.

Yağız Sabuncuoğlu, un jurnalist de la postul turc Vole, raportează că Atsu a fost scos dintre dărâmături şi, de asemenea, că a fost dus la spital.

Ziarul portughez A Bola a relatat la rândul său că Atsu a fost găsit în viaţă, adăugând că ghanezul a fost rănit şi că are o problemă la piciorul drept şi dificultăţi de respiraţie.

Jucătorul în vârstă de 31 de ani, fost la Chelsea şi Newcastle, actualmente la Hatayaspor, a fost dat dispărut luni. Ghanezul s-a alăturat echipei Hatayspor vara trecută, iar directorul sportiv al clubului, Taner Savut, se crede că ar fi şi el prins în capcană.

Există veşti bune despre alţi doi jucători de la Hatayspor: fundaşul Burak Öksüz a fost scos dintre dărâmături în cursul zilei de luni, în timp ce Bertug Yildirim a confirmat că este bine.

"Mulţumesc tuturor celor care au sunat", a declarat tânărul atacant. "Mă simt bine".

Kerim Alici, de la aceaşi echipă, este de asemenea declarat în siguranţă şi bine.

Duminică seară, Atsu a marcat golul victoriei cu 1-0 în minutul 97 pentru Hatayspor, echipă din prima ligă turcă, care a învins-o pe Kasımpasa. Câteva ore mai târziu a fost dat dispărut în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 care a dărâmat blocuri întregi de apartamente în mai multe oraşe din Turcia şi Siria.

UPDATE 10:40 Incendiul izbucnit ieri în portul Iskenderun continuă

Pentru a doua zi consecutiv, incendiul izbucnit ieri în portul turcesc Iskenderun, în apropiere de graniţa cu Siria, zona afectată de cutremurul violent de aseară, continuă. Fum negru dens iese din containerele care ard în portul de la Marea Mediterană. Containerele maritime s-au răsturnat în timpul cutremurului. O navă turcă de pază de coastă participă la eforturile de stingere a incendiului, a informat Anadolu.

UPDATE 10:20 În Turcia, peste 5700 de clădiri au fost distruse

Peste 5700 de clădiri s-au prăbuşit în Turcia în urma cutremurului care a lovit zona de graniţă cu Siria. Despre acest lucru au anunţat şefii AFAD, Autoritatea de Management al Urgenţelor şi Dezastrelor din Ankara, în actualizarea bilanţului victimelor confirmate, care a crescut la 3.381 în ţară, peste 20.000 de persoane au fost rănite. Condiţiile meteo fac situaţia şi mai dramatică, a explicat Orhan Tătar, care a vorbit despre ninsori abundente, precipitaţii, vânturi puternice şi temperaturi scăzute în zonele afectate.

UPDATE 10:10 Bach (CIO): Mişcarea olimpică gata să ajute

„Mişcarea olimpică este pregătită să ajute în orice mod posibil, deoarece sportul poate juca un rol important în reconstruirea comunităţilor şi în ajutarea oamenilor să-şi normalizeze viaţa”, a scris preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional (CIO), Thomas Bach, exprimându-şi condoleanţe pentru cei care şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului devastator din Turcia şi Siria. 

UPDATE 10:00 S-au înregistrat 243 de replici

Au fost înregistrate 243 de replici de-a lungul zonei de graniţă dintre Turcia şi Siria după cutremurul de ieri. Acest lucru a fost anunţat în această dimineaţă de Yunus Sezer, şeful autorităţii turce de gestionare a situaţiilor de urgenţă, Afad.

UPDATE 09:50 Numărul morţilor creşte: 4.825  

Bilanţul morţilor din cutremurul care a lovit Turcia şi Siria ieri noapte se înrăutăţeşte: în ultimele ore, salvatorii turci au extras alte 460 de cadavre dintre dărâmăturile clădirilor prăbuşite. Morţii din Turcia, relatează agenţia Anadolu, sunt acum 3.381. La acestea se adaugă datele din Siria, unde ar fi 1.444 de victime. Numărul morţilor în cele două ţări creşte, aşadar, la 4.825.

UPDATE 09:40 Ajutor de la SUA

Preşedintele american Joe Biden l-a sunat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a-şi exprima condoleanţele sale şi pe cele ale poporului american după cutremurul devastator care a lovit ţara. Biden - a anunţat Casa Albă într-o declaraţie - a subliniat „dorinţa Statelor Unite de a oferi toată asistenţa necesară” aliatului său NATO. Administraţia americană - a anunţat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby - trimite două echipe de căutare şi salvare de 79 de persoane pentru a sprijini operaţiunile echipelor de salvare turce. Biden şi Erdogan au discutat despre alte asistenţe de care ar putea avea nevoie cei afectaţi de cutremur, de la îngrijirea sănătăţii până la cele de bază, potrivit rapoartelor de la Casa Albă.

UPDATE 09:38 Turcia, 20.426 de răniţi, 5.775 de clădiri distruse 

Agenţia turcă pentru situaţii de urgenţă şi dezastre AFAD a anunţat că 20.426 de persoane au fost rănite şi 5.775 de clădiri distruse, din cauza cutremurului care a lovit aseară sud-estul ţării.

UPDATE 09:36 Echipa pompierilor italieni a aterizat în Adana

Contingentul de pompieri trimis să ajute populaţia afectată de cutremurul de ieri a aterizat la Adana la ora 7 (în România). Transportată cu un avion C130 Air Force, care a plecat aseară din Pisa, echipa este alcătuit din 50 de pompieri din echipele USAR din Toscana şi din Lazio. Este personal specializat pentru căutarea persoanelor dispărute sub dărâmături, care au lucrat în situaţii de urgenţă similare în Italia şi în străinătate. În grup, 11 lucrători sanitari şi 6 unităţi din cadrul Direcţiei Protecţiei Civile.

UPDATE 09:35 Siria: 20 de prizonieri au evadat după cutremur

Aproximativ 20 de luptători suspectaţi de legături cu Stat Islamic (IS) au evadat dintr-o închisoare siriană într-o revoltă care a urmat cutremurului care a zguduit regiunea. Închisoarea militară Rajo, situată în apropiere de graniţa cu Turcia, în nord-vestul Siriei, găzduieşte aproximativ 2.000 de deţinuţi. De asemenea, găzduieşte kurzi. „În urma cutremurului care a lovit Rajo, deţinuţii au declanşat o revoltă şi au preluat controlul unor părţi ale închisorii”, a declarat o sursă pentru AFP. Situată într-o zonă rebelă, închisoarea Rajo este controlată de forţele pro-turce. 

UPDATE 09:30 Sportul suspendat în Turcia, un fotbalist a murit

În Turcia, toate activităţile sportive sunt suspendate până la o nouă notificare, a decretat ministrul turc al Tineretului şi Sportului, Mehmet Kasapoglu, în urma cutremurului care a lovit aseară provincia Kahramanmaras din sudul ţării şi vecina Siria, provocând victime de ordinul miilor. Lumea sportului, în special fotbalul, îl deplânge pe portarul Ahmet Eyup Tuerkaslan, portarul în vârstă de 28 de ani al echipei Yeni Malatyaspor, care joacă în liga secundă a Turciei.

Moartea a fost comunicată de antrenorul Ya'lmaz Vural: „Am dat echipei două zile libere după meci. Mulţi jucători nu au fost în Malatya. Numai al doilea portar al nostru, Ahmet Eyup Tuerkaslan, a fost acolo. Sunt devastat.” Fostul atacant internaţional sirian Nader Joukhadar şi fiul său au fost, de asemenea, declaraţi morţi.

Fotbalistul ghanez Christian Atsu, fost la Porto, Vitesse, Chelsea, Everton, Bournemouth, Malaga şi Newcastle, este dat dispărut. Pentru moment, Campionatele Europene de Atletism în sală de la Istanbul, programate în perioada 2-5 martie, rămân confirmate.

UPDATE 09:20 Siria: opoziţie, sute de familii sub dărâmături. Media, ONU, cutremurul a distrus 224 de clădiri în nord-vest

Opoziţia siriană susţine că „sute de familii” sunt încă prinse sub dărâmături, după cum a raportat The Guardian. Timpul se scurge pentru a salva sute de familii încă prinse sub dărâmăturile clădirilor prăbuşite, a declarat şeful serviciului de protecţie civilă condus de opoziţia siriană. Potrivit AP, ONU consideră că în Siria, cel puţin 224 de clădiri din nord-vestul ţării au fost distruse şi cel puţin 325 au fost avariate, inclusiv depozite de ajutor din enclava care găzduieşte milioane de persoane strămutate, dintre care majoritatea locuiesc deja în case pe jumătate distruse.

UPDATE 09:10 Avioane încărcate cu ajutor din Irak şi Iran aterizează la Damasc

Avioane încărcate cu ajutor din Iran şi Irak au ajuns pe Aeroportul Internaţional Damasc din Siria. Aeronava irakiană transporta aproximativ 70 de tone de alimente, medicamente şi pături. Ajutoarele esenţiale au fost livrate în această dimineaţă. Ajutorul de la Teheran a ajuns mai devreme în ţară: ministrul de externe Hossein Amirabdollahian şi-a exprimat ieri dorinţa ţării sale de a trimite ajutor umanitar în zonele afectate din Siria.

UPDATE 09:00 Peste 7800 de oameni au fost salvaţi

Peste 7.800 de persoane au fost salvate până acum în Turcia în cele 10 provincii afectate de cutremur, a anunţat Orhan Tatar, un oficial al Autorităţii de Management al Urgenţelor

UPDATE 08:50 13.000 de salvatori au părăsit Istanbulul în 12 ore

La 6 dimineaţa erau 13.000 de salvatori, mulţi dintre ei voluntari, care părăsiseră Istanbulul în ultimele 12 ore pentru a ajunge în zonele cutremurului, scrie agenţia de presă Sabah, care îl citează pe guvernatorul Istanbulului. Mulţi dintre ei se îndreptau spre Hatay, unde lipsesc echipajele necesare pentru a extrage oamenii prinşi sub dărâmături.

UPDATE 08:40 28 de ore sub dărâmături

La 28 de ore după cutremur, o femeie şi cei trei copii ai săi au fost scoşi de pe dărâmăturile unei clădiri prăbuşite din cartierul Nizip din Gaziantep, în sudul Turciei. Presa turcă relatează acest lucru. Între timp, în jurul clădirii distruse, rudele aşteaptă veşti despre cei dragi, aflaţi încă sub dărâmături. Cutremurele de aseară au lovit 10 provincii, cu epicentrul său în oraşul Kahramanmaras, din sud.

UPDATE 08:30 Dezastru în Siria

„Este ca sfârşitul lumii”, sunt cuvinte redate de Mohamad Kazmooz, un locuitor din Idlib, în ​​nord-vestul Siriei, care a declarat pentru Guardian că a fugit împreună cu familia în zori, în timpul cutremurului care a zguduit oraşul. Este doar una dintre mărturiile supravieţuitorilor cutremurului teribil de noaptea trecută. Între timp, în Turcia şi Siria, mii de lucrători, pompieri, medici, soldaţi şi civili, lucrează pentru a găsi şi salva supravieţuitori. „Am văzut prăbuşirea unei clădiri cu toţi locuitorii săi, care fusese anterior bombardată în timpul războiului civil de forţele ruse şi de guvernul sirian”, a spus un alt supravieţuitor. 

UPDATE 08:20 Cutremur, numărul morţilor a crescut la cel puţin 4.365

Numărul morţilor în urma cutremurului devastator de 7,9 grade care a lovit Turcia, la graniţa cu Siria, a crescut la cel puţin 4.365. Solul Anatoliei s-a deplasat cu cel puţin 3 metri. Cutremurul a fost resimţit departe, până în Groenlanda. Avertizarea de tsunami pentru Italia a fost declanşată, apoi revocată. Salvatorii sosesc din toată lumea. A aterizat 100 de persoane din Rusia. Biden îl sună pe Erdogan şi asigură tot ajutorul din partea SUA.

UPDATE 08:10 Români repatriaţi din Turcia

UPDATE 08:00 Potrivit OMS, numărul morţilor ar putea ajunge la 20.000

UPDATE 07:30 Români îmbarcaţi pentru a fi repatriaţi

Cel puţin 1.444 de persoane au murit în toată Siria, au anunţat guvernul şi serviciile de urgenţă. Noul număr aduce numărul total de decese în ambele ţări la cel puţin 3.823, după ce Turcia şi-a actualizat numărul anterior la 2.379. Aproape 14.500 de persoane au fost rănite şi 4.900 de clădiri au fost distruse, a anunţat Ankara.

Biden lui Erdogan: vom trimite tot ajutorul necesar

Preşedintele american Joe Biden i-a promis omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, că Statele Unite vor trimite „tot ajutorul necesar”. „El a reafirmat disponibilitatea Statelor Unite de a oferi toată asistenţa necesară aliatului nostru NATO, Turcia, ca răspuns la această tragedie”, a spus Casa Albă, într-un comunicat. El a subliniat că echipele americane se desfăşoară rapid pentru a sprijini eforturile de căutare şi salvare ale Turciei şi pentru a coordona alte asistenţe.

Toate meciurile de fotbal din Turcia au fost amânate

Toate meciurile de fotbal ale cluburilor turceşti au fost amânate în urma cutremurului devastator care a lovit Turcia şi Siria, a anunţat Tff, Federaţia Turcă de Fotbal. Ieri erau programate trei meciuri din prima divizie.

Au avut loc peste 100 de replici ale cutremurului din Turcia

Cel puţin 100 de replici cu magnitudinea de 4 sau mai mare au avut loc de la cutremurul de 7,8 care a lovit luni dimineaţă Turcia, potrivit Serviciului Geologic al Statelor Unite, informează CNN.

Pe măsură ce timpul scurs de la cutremurul iniţial trece, frecvenţa şi magnitudinea replicilor tind să scadă.

Cu toate acestea, replicile de peste 5- 6 sunt încă susceptibile de a se produce şi aduc un risc de deteriorare suplimentară a structurilor compromise de cutremurul iniţial. Acest lucru aduce o ameninţare continuă pentru echipele de salvare şi supravieţuitori.

Replicile se întind pe o distanţă de peste 300 de kilometri de-a lungul zonei de falie care s-a rupt în sudul Turciei, orientată de la sud-vest la nord-est şi care se întinde de la graniţa cu Siria până în provincia Malatya.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici