Bilanţul victimelor cutremurului din Pakistan a ajuns la 328 de morţi

Cutremurul puternic care a afectat, marţi, o regiune săracă şi izolată din sud-vestul Pakistanului s-a soldat cu cel puţin 328 de morţi şi 450 de răniţi, potrivit unui nou bilanţ furnizat miercuri de autorităţile locale.

687 afișări
Imaginea articolului Bilanţul victimelor cutremurului din Pakistan a ajuns la 328 de morţi

Bilanţul victimelor cutremurului din Pakistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cutremurul cu o magnitudine de 7,7 s-a produs în apropiere de oraşul Awaran, în provincia Balucistan, şi a fost resimţit până în India şi Iran.

"Numărul morţilor a atins 328 şi mă tem că va creşte în continuare", a declarat pentru AFP Jan Muhammad Buledi, purtătorul de cuvânt al Guvernului provincial din Balucistan, anunţând peste 450 de răniţi.

Bilanţul precedent, oferit în cursul zilei, anunţa cel puţin 271 de morţi şi peste 400 de răniţi.

"Echipele de salvare nu au putut ajunge încă în satele izolate, deoarece regiunea este întinsă", a adăugat Buledi.

Ahmad Nawaz, un oficial din cadrul Autorităţii provinciale de gestionare a catastrofelor din Quetta, capitala Balucistanului, a confirmat pentru AFP acest bilanţ, estimând la 498 numărul răniţilor.

"Un total de şase districte - Awaran, Kech, Gwadar, Panjgur, Chaghi et Khuzdar - şi o populaţie de peste 300.000 de persoane au fost afectate de cutremur", a declarat pentru AFP Jan Muhammad Baledi, un purtător de cuvânt al Guvernului provincial. "Nu există un loc în spitalele locale în care să putem trata răniţii", a spus el.

"Încercăm să transferăm grav răniţii la Karachi cu elicoptere, iar pe ceilalţi în districte vecine", a adăugat el.

Munca salvatorilor a fost întreruptă în cursul nopţii, astfel încât există teama "de a mai găsi cadavre în ruine la lumina zilei", a subliniat Abdul Rasheed Baluch, un oficial de rang înalt din districtul Awaran.

"Aproximativ 90% dintre casele din district au fost distruse. Aproape toate casele făcute din (cărămidă uscată de) pământ s-au prăbuşit", a declarat el pentru AFP.

Potrivit Biroului ONU pentru Ajutor Umanitar (OCHA), 61.000 de persoane trăiesc pe o rază de 50 de kilometri de la epicentrul cutremurului.

- Stare de urgenţă

Starea de urgenţă a fost decretată în disctritul Awaran. Armata pakistaneză a trimis deja un personal medical format din 100 de persoane, mobilizează pe teren un efectiv de 1.000 de militari şi înfiinţează un spital provizoriu în satul Tarteej, unul dintre cele mai afectate, potrivit unui oficial militar.

Institutul american de geofizică (USGS) a lansat o "alertă roşie" după producerea cutremurului, estimând probabiltatea unui "număr ridicat de victime". "În trecut, astfel de cutremure au necesitat răspunsuri naţionale sau internaţionale", a subliniat institutul.

"Este un cutremur major, ne aşteptăm la replici", a avertizat şeful Serviciilor seismologice pakistaneze, Zahid Rafi.

Balucistanul este provincia cea mai mare, cea mai puţin populată şi cea mai săracă din Pakistan, dar bogată în resurse ca hidrocarburi şi minereuri.

Această provincie este devastată de violenţe împotriva minorităţii musulmane şiite, atacuri ale talibanilor şi lupte între rebeli secesionişti din cadrul Armatei de eliberare a Balucistanului şi forţe guvernamentale.

Cu excepţia capitalei provinciale Quetta, unde locuitorii recitau versete din Coran după cutremur, şi portului Gwadar, populaţia locală trăieşte în oraşe mici cu infrastructură precară sau în sate izolate.

- Cutremurul a dus la apariţia unei insule

Pe coasta Mării Arabiei, în faţa portului strategic Gwadar, o nouă insulă a apărut la suprafaţa apei în urma cutremurului, au anunţat oficiali locali.

"Insula are aproximativ 30 de metri înălţime şi 60 de metri lăţime. Ea a apărut după cutremur", a spus pentru AFP Tufail Baloch, un oficial de rang înalt din Gwadar. O insulă asemănătoare a apărut în acelaşi loc în urmă cu aproximativ 60 de ani, după care a dispărut sub ape, a anunţat el.

Cutremurul a fost resimţit în marile oraşe din sudul Pakistanului, precum Karachi, şi chiar la Ahmedabad, în India, şi în estul Iranului.

În aprilie, un cutremur puternic produs în estul Iranului s-a soldat cu 41 de morţi, dintre care 40 într-un oraş frontalier din Balucistan, şi a afectat peste 12.000 de persoane.

În 2005, un cutremur cu magnitudinea 7,6, produs în Kashmir (nord-est), s-a soldat cu 73.000 de morţi şi a privat de locuinţe milioane de persoane, una dintre cele mai grave catastrofe naturale din istoria Pakistanului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici