BIOGRAFIE: Janos Ader, noul preşedinte al Ungariei, un strateg subtil şi un apropiat al lui Viktor Orban

Janos Ader, numit luni în funcţia de preşedinte al Ungariei, este unul dintre fondatorii partidului guvernamental Fidesz, recunoscut pentru calităţile sale de strateg şi care are relaţii apropiate cu premierul Viktor Orban.

687 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Janos Ader, noul preşedinte al Ungariei, un strateg subtil şi un apropiat al lui Viktor Orban

BIOGRAFIE: Janos Ader, noul preşedinte al Ungariei, un strateg subtil şi un apropiat al lui Viktor Orban (Imagine: Marius Vasilica/Arhiva Mediafax Foto)

Jurist de profesie, Janos Ader, în vârstă de 52 de ani, schimbă postul de eurodeputat al grupului Partidul Popular European (creştin-democraţi) pe cel de preşedinte al republicii. El îi succedă în acest fel lui Pal Schmitt, care a demisionat la începutul lui aprilie după un scandal de plagiat.

Considerat un moderat în cadrul Fidesz, este este apreciat ca un mare strateg al partidului. În 2005, în timpul alegerilor parlamentare, Ader - care în perioada respectivă era liderul deputaţilor Fidesz, în opoziţie - a reuşit să obţină alegerea candidatului partidului său, Laszlo Solyom, în detrimentul candidatului socialiştilor, care au fost mai puţin disciplinaţi.

După a doua înfrângere electorală a Fidesz la alegerile legislative din 2006, relaţiile sale cu Viktor Orban s-au deteriorat, iar el a părăsit Ungaria pentru Bruxelles. Cariera sa de eurodeputat este interpretată drept un "exil" de presa ungară.

La revenirea sa la putere, Orban i-a acordat din nou încredere, cerându-i să redacteze două legi controversate, care au contribuit la "cimentarea" puterii Fidesz: noua lege electorală şi legea privind noul sistem judiciar ungar, care i-au adus ţării o procedură de infringement din partea UE.

Tatăl a patru copii, el a fost, de asemenea, unul dintre fondatorii Fidesz. Ader a ocupat mai multe funcţii în cadrul partidului, al cărui preşedinte interimar a fost între 2002 şi 2003. El a ocupat şi funcţia de preşedinte al Parlamentului ungar între 1998 şi 2002 şi a condus grupul parlamentar al Fidesz în perioada 2002-2006.

Ader, supranumit "Charles Bronson" din Csorna, oraşul său natal, din cauza unei asemănări cu actorul americane - mai ales la mustaţă - va avea misiunea dificilă de a reprezenta "unitatea naţiunii ungare", conform Constituţiei. Loial Fidesz înainte de toate, el este renumit şi pentru severitatea şi caracteru său laconic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici