Borrell: Iranul a cerut "ajustări" ale Acordului nuclear / Statele Unite încă nu au răspuns

Iranul a cerut "unele ajustări" ale Acordului nuclear din 2015, a declarat marţi Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, precizând că Statele Unite nu au oferit încă un răspuns.

229 afișări
Imaginea articolului Borrell: Iranul a cerut "ajustări" ale Acordului nuclear / Statele Unite încă nu au răspuns

"Iranul a răspuns afirmativ, dar a anunţat că vrea unele ajustări", a declarat Josep Borrell Fontelles într-un interviu acordat postului de televiziune TVE, conform Agenţiei France-Presse.

"Cele mai multe state implicate în negocieri au fost de acord cu cererile Iranului", a precizat Borrell, subliniind că Statele Unite nu au dat încă niciun răspuns.

La negocierile pentru relansarea Acordului nuclear din 2015 participă Iranul, Uniunea Europeană, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania.

Administraţia de la Teheran condiţionează revenirea la respectarea în totalitate a Acordului din 2015 de anularea de către Washington a sancţiunilor reimpuse după retragerea Statelor Unite din tratat prin decizia din 2018 a preşedintelui Donald Trump.

Luni, Josep Borrell Fontelles a afirmat că Iranul a oferit un răspuns "rezonabil" la planul Uniunii Europene de relansare a Acordului nuclear din 2015. Nasser Kanaani, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, a afirmat că Washingtonul "tergiversează" luarea unei decizii privind revenirea în Acordul nuclear din 2015. Oficialul iranian a subliniat că Teheranul vrea un acord sustenabil, care să îi garanteze drepturi legitime.

Josep Borrell Fontelles a propus recent un plan de relansare a Acordului nuclear cu Iranul (Planul Comun Complet de Acţiune), inclusiv prin reintegrarea Statelor Unite în tratat, avertizând că, în caz contrar, există riscul unei "crize nucleare periculoase".

Însă premierul interimar al Israelului, Yair Lapid, i-a transmis luni preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, că se opune reactivării Acordului nuclear cu Iranul şi va continua eforturile pentru a opri Teheranul să se doteze cu arme nucleare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ue,
iran,
sua,
acord

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici